🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай внася рекордни количества руски петрол

Пекин трупа запаси и увеличава износа на рафинирани продукти

През миналия месец Китай е внесъл 2.57 млн. барела руски суров петрол на ден, с което е подобрил рекорда, поставен през май, сочат официални данни
През миналия месец Китай е внесъл 2.57 млн. барела руски суров петрол на ден, с което е подобрил рекорда, поставен през май, сочат официални данни
През миналия месец Китай е внесъл 2.57 млн. барела руски суров петрол на ден, с което е подобрил рекорда, поставен през май, сочат официални данни    ©  Reuters
През миналия месец Китай е внесъл 2.57 млн. барела руски суров петрол на ден, с което е подобрил рекорда, поставен през май, сочат официални данни    ©  Reuters

Китай внася рекордни количества петрол въпреки по-слабата от очакваното икономика, тъй като се възползва от евтиния руски нефт, за да трупа запаси и да изнася рафинирани продукти. Нарастването на вноса на петрол до рекордни нива през тази година идва на фона на забавящото се възстановяване на втората по големина икономика в света. То показва как санкциите срещу Русия променят глобалните пазари на петрол, като Китай получава двойна полза - евтин суров петрол за себе си и възможност да увеличи износа на готови продукти.

За първата половина на 2023 г. Китай е внесъл 11.4 млн. барела суров петрол на ден, което е с 11.7% повече на годишна база и с 15.3% повече в сравнение с нивата отпреди санкциите, сочат изчисления на Financial Times, базирани на митнически данни.

"Краткият отговор е, че запасите от суров петрол в Китай се натрупват", каза Мукеш Сахдев, ръководител на отдела за търговия с петрол в изследователската група Rystad Energy. "Те внасят за в бъдеще... и преди потенциален стимул. Всички хора говорят за второто полугодие."

През миналия месец Китай е внесъл 2.57 млн. барела руски суров петрол на ден, с което е подобрил рекорда, поставен през май, сочат официални данни. Доставките през първата половина на годината са били 2.13 млн. барела дневно, като така Русия изпреварва Саудитска Арабия, откъдето са били осигурявани 1.88 млн. барела дневно.

Причините за големите покупки

Анализаторите се разминават в мненията си относно причините за нарастването на запасите, като друго възможно обяснение е геополитическият риск. Санкциите срещу Русия след инвазията й в Украйна поставиха енергийната сигурност в центъра на вниманието на китайските политици. "Китай може да се подготвя за някаква геополитическа ситуация, каза Сахдев, руска криза или криза в Тайван."

Майкъл Мейдан, директор на отдела за енергийно изследване в Оксфордския институт на енергийните науки, не е съгласен с теорията, че Китай си набавя петрол с цел да гарантира сигурността си.

"Със сигурност има мнение в Китай, че външната обстановка се разпада и те се подготвят за санкции, но това е подтекстът от години", казва Мейдан.

Според китайските данни руският вносен петрол е по-евтин от този на държавите в ОПЕК+ след започването на войната в Украйна. В сравнение с цената на барел петрол от Саудитска Арабия руският е бил по-евтин с 9 долара в края на 2022 г. и 11 долара през юни.

Анализатори отбелязват, че намаляването на цената на руския петрол е по-малко от това на суровината от Иран или Венецуела. Въпреки това котировките на руския петрол се покачи над тавана, поставен от страните от Г-7. Според данните на Argus Media цената на руския петрол надскочи тавана от 60 долара на барел миналата сряда, като това се случва осем месеца след като страните от Г-7 и Европейският съюз го наложиха.

Според Мейдан Китай само се възползва от ниските цени в Русия, като промяната не е систематична и дългосрочна. "Не мисля, че Китай ще се прехвърли изцяло на руски [петрол], каза Мейдан. Това е краткосрочно изместване от вноса на Саудитска Арабия. Китайците обичат да пазят баланса между своите доставчици." "Мотивацията е ценова", добави Мейдан.

Анализатори от Kpler наблягат на това, че Пекин има силен мотив да продължи да използва евтиния руски петрол за своите рафинерии, защото това дава на държавата преднина от почти 3 долара на барел, сравнено с азиатската им конкуренция. Според Kpler китайската преднина от евтиния руски внос ще позволи на Пекин да увеличи доставките на пазара, увеличавайки натиска върху конкурентните корейски и японски петролни продукти.