🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Как AI ще промени работата ви

От доктора до колата: кои сектори ще са най-засегнати от AI

Изкуственият интелект има потенциал да унищожи милиони работни места в най-разнообразни направления

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изкуственият интелект има потенциал да унищожи милиони работни места в най-разнообразни направления
  • Технологията ще допринася за диагностика на различни заболявания, като същевременно ще се самообучава и подобрява.
  • AI ще може да разбира изцяло от какво се нуждае клиентът и да отговаря на всяко питане и молба за съдействие като човек.

Изкуственият интелект не е точно новост на 2023 г. Той (или поне елементи от него, доколкото зад понятието стои доста аморфна плетеница от различни модели) отдавна се използва в най-различни индустрии - от логистика до киберсигурност. Има го в навигацията в телефона ви и къде ли още не. Така че поетапното прехвърляне на конкретни задачи от човешки изпълнители към AI си се случва от години.

Сега е различно, защото скокът в развитието на алгоритмите прави възможно това да стане масово. Къде и с каква скорост ще се случва промяната е уравнение с прекалено много неизвестни, като със сигурност от нея ще има и печеливши. Макар светът да става все по-автоматизиран и дигитализиран, умението на хората да оценяват дадени ситуации и нюанси остава най-важно. Според консенсусните прогнози обаче има поне няколко сектора, които със сигурност ще бъдат сред най-силно засегнатите:

Здравеопазване

Диагностика, използваща изкуствен интелект, може да разглежда историята на даден пациент, за да улови дори и минимални промени в здравето му. Първоначално AI по-скоро ще бъде внедрен като помощник, а не заместител на докторите. Технологията ще допринася за диагнозите им, като същевременно ще се самообучава и подобрява. В бъдеще взаимодействието между хора и машини ще подобри точността на системите и с течение на времето AI може за започне да действа автономно. Извън диагностиката технологията може да помага и в ранната идентификация на потенциални пандемии и да следи разпространяването на зарази, за да предпази разпространението им.

Обслужване на клиенти

И в момента много услуги, сайтове и магазини предлагат автоматизирана помощ чрез чатбот, но при по-сложни въпроси потребителят все пак трябва да се свърже с човек за съдействие. В съвсем близко бъдеще, обаче изксутвеният интелект ще дава възможност все по-голям брой дискусии да се случват без човешка намеса. AI ще може да разбира изцяло от какво се нуждае клиентът и да отговаря на всяко питане и молба за съдействие като човек. Което пък ще направи хората, работещи в обслужването на клиенти, ненужни.

Финансови услуги

Човешките финансови консултации са скъпи и отнемат време, но широкото навлизане на изкуствения интелект и нови услуги като "робоконсултации" ще направят персонализираните инвестиционни решения достъпни за масовите потребители, а не само за богатите клиенти, както е в момента. Финансите ще се управляват динамично, за да постигат определени цели (примерно спестяване за ипотека) и да оптимизират средствата на клиента. Технологиите вече са налице, друг въпрос е дали потребителите ще ги възприемат бързо. Но далеч не всичко опира до крайния клиент - алгоритмите са доста по-добри и бързи в прочита и обработката на данни, което бързо променя и дори може да заличи професии като финансови анализатори и портфолио мениджъри.

Разработка на софтуер

Заради шума около генеративните модели много софтуерни разработчици и инженери започнаха да разширяват уменията си в сферата на изкуствения интелект. Те са наясно, че ролите им като програмисти ще се променят в течение на времето, тъй като генеративният AI като CoPilot може да има най-силно отражение най-вече върху devops инженерите - от разработката на код до внедряването, поддръжката и ъпдейтите. При този по-широк набор от задачи генеративният AI може достатъчно успешно да имитира работата на програмиста през целия цикъл. Все пак е малко вероятно скоро хората да бъдат изцяло заменени, по-скоро ще намалее броят на специалистите, нужни за даден софтуерен проект.

Аутомотив

Използващите изкуствен интелект автономни автомобили ще предоставят възможност на пътуващите да използват транспорт само когато им е нужен, вместо да се занимават със собствени коли, чиято поддръжка и застраховки са по-скъпи, а през по-голямата част от времето са неизползвани. AI има и повече приложения в този сектор - от асистент на шофьора до алгоритми, които ще предвиждат кога автомобилът ще има нужда от поддържка или ремонт, както и доставката на авточасти при нужда. Пречките пред широкото навлизане все още са възприемането от потребителите, моралните дилеми и липсата на широки регулаторни рамки.

Енергетика

Умните измервателни уреди помагат на потребителите да следят енергийното си потребление и да намалят разходите. По-широкото им използване пък създава огромни обеми от данни, които чрез AI водят до персонализирани тарифи и по-ефективни доставки на енергия. Изкуственият интелект пък навлиза масово в мрежите, като допринася за по-ефективното управление и съхраняване. Тепърва ще се използва и за предиктивна поддръжка на инфраструктурата. Изброените приложения са в различен етап на интеграция, като една от пречките са по-високите инвестиции в някои области.

Производство

Роботи се използват в заводите от десетилетия, като някои линии за асемблиране вече са 100% автоматизирани. И докато роботите извършват повтаряеми задачи, изкуственият интелект вече взима решения в производството като идентификация и решаване на проблеми, както и предиктивни решения. Отделно самообучаемите алгоритми и интелигентният мониторинг намаляват забавянията и отклоненията от продуктовите спецификации.

Ритейл

Вместо да бъдат произвеждани постоянно в милиони бройки, дрехи и храни могат да бъдат планирани спрямо търсенето. Персонализираното производство чрез AI ще стане норма. Да вземем за пример модата и облеклата - може да се премине към напълно интерактивен и персонализиран дизайн и доставка, при който макети на облекла, създадени от AI, се продават онлайн, правят се на малки партиди с помощта на автоматизирано производство и има последващи промени в дизайна на базата на отзивите на потребителите.

Транспорт и логистика

Автономните камиони и доставки значително ще намалят разходите, като позволят използването на AI машините в 24 часа от денонощието. В същото време използването на изкуствен интелект ще намали и задръстванията и ще подобри контрола на трафика и транспортирането на стоки. Технологиите още се разработват, макар и да са доста подобрени в последните години.