NASA отложи изстрелването на космически кораб към Луната

Вторият опит за полет на ракетата SLS и пилотираната капсула Orion най-вероятно ще е в петък

Изстрелването беше насрочено за днес, понеделник, не по-рано от 15.33 ч. българско време, като шансът за приемливи метеорологични условия по време на стартовия прозорец с продължителност два часа беше 70%.
Изстрелването беше насрочено за днес, понеделник, не по-рано от 15.33 ч. българско време, като шансът за приемливи метеорологични условия по време на стартовия прозорец с продължителност два часа беше 70%.
Изстрелването беше насрочено за днес, понеделник, не по-рано от 15.33 ч. българско време, като шансът за приемливи метеорологични условия по време на стартовия прозорец с продължителност два часа беше 70%.    ©  Reuters
Изстрелването беше насрочено за днес, понеделник, не по-рано от 15.33 ч. българско време, като шансът за приемливи метеорологични условия по време на стартовия прозорец с продължителност два часа беше 70%.    ©  Reuters

Голямото чакане е към своя край: американската космическа агенция NASA е на крачка от първия пробен полет на най-новата свръхтежка ракета SLS, която трябва да изпрати пилотираната капсула Orion на тестова мисия около Луната и обратно.

Изстрелването беше насрочено за днес, понеделник, не по-рано от 15.33 ч. българско време, като шансът за приемливи метеорологични условия по време на стартовия прозорец с продължителност два часа беше 70%. Технически проблем с предстартовото охлаждане на двигател номер 3 на ракетата обаче доведе до отлагане на днешния старт. Най-вероятно NASA ще направи втори опит да изстреля SLS и да изпрати Orion към Луната в петък. Дали това наистина ще се случи обаче зависи от диагностиката на проблемния двигател през следващите три дни и от намиране на решение на казуса с предстартовото охлаждане.

Официалните резервни дати за тестовия полет в момента са 2 и 5 септември. Ако по някаква причина ракетата не успее да излети до 6 септември, тя ще трябва да бъде върната в хангара на космическия център "Кенеди" във Флорида и да изчака няколко седмици до следващия благоприятен времеви прозорец.

По време на мисията, наречена Artemis I, на борда на космическия кораб няма да има хора. Вместо тях на астронавтските кресла ще бъдат поставени специални манекени със сензори, които ще събират данни за потенциалното въздействие на пътешествието в по-дълбокия Космос върху човешкото тяло. Ще бъдат следени параметри като динамично натоварване при излитане и кацане, вибрации и радиационно облъчване. Ако по време на тестовия полет всичко мине нормално, NASA се готви да извърши втора мисия, наречена Artemis II, която ще изпрати астронавти около Луната за първи път от 1972 г. В момента въпросната космическа експедиция е условно насрочена за 2024 г. Ако и тя се увенчае с успех, третата мисия вече ще е до повърхността на естествения земен спътник.

Предвидено е в средата на десетилетието на Луната да стъпят първата жена и първият цветнокож астронавт. Кацането трябва да бъде извършено с модифицирана версия на авангардния частен космически кораб Starship на SpaceX, който обаче все още не е извършил дори първия си успешен полет в околоземна орбита.

Изграждането на свръхтежката ракета носител SLS е най-амбициозният и реусрсоемък проект на NASA от десетилетия насам. На практика тя е официалният наследник както на легендарната "лунна" ракета Saturn V, използвана от САЩ по време на програмата Apollo преди около половин век, така и на космическите совалки, от чиито "модернизирани" компоненти до голяма степен е направена. Близо 100-метровата ракета носител ще изпрати към Луната пилотираната капсула без екипаж по траектория, която минава на около 100 км над повърхността на земния спътник.

След това апаратът ще влезе в т.нар. отдалечена ретроградна орбита, където един ден ще бъде разположена станцията Lunar Gateway. След престой там от порядъка на 1-2 седмици Orion ще се насочи обратно към Земята, където ще трябва да демонстрира, че безпроблемно може да намали своята "транслунна" скорост (над 40 000 км/ч), навлизайки в атмосферата, без да заплаши живота и здравето на бъдещите астронавти.

Ако всичко около премиерната мисия мине по план, NASA ще започне подготовката за Artemis II - 10-дневен полет на Orion до Луната и назад (без кацане) с четирима астронавти на борда. Единият от тях ще бъде канадец, който ще стане първият неамериканец, летял в далечния Космос. Първоначално мисията трябваше да бъде извършена в края на 2023 г., но в контекста на последните забавяния на програмата Artemis беше изместена за първата половина на 2024 г.

Основно предназначение на SLS на NASA ще бъде да транспортира 6-местната пилотирана капсула Orion до точки отвъд околоземната орбита. За момента единствената подобна дестинация, за която е реалистично да се говори, е орбитата на Луната - космическият кораб не може да каца самостоятелно на други небесни тела и ще е способен да извършва автономен полет с продължителност само до 21 дни. За по-далечни експедиции или по-дълъг престой в междупланетното пространство от порядъка на 30 до 60 дни Orion ще трябва да извърши скачване с космическа станция, която ще му осигурява допълнително електрическо захранва и по-мощни животоподдържащи системи за екипажа.

Подобна инсталация отвъд околоземната орбита засега не съществува. В недалечно бъдеще обаче това може и да се промени. По план изграждането на първата станция в далечния Космос трябва започне най-рано след три години и ще се казва Lunar Gateway. Както се разбира от нейното име, тя ще е съоръжение в орбита около Луната, ще може да подслонява до четирима астронавти и ще служи като междинна спирка при бъдещите кацания на лунната повърхност. Първите й два сегмента ще бъдат изстреляни през ноември 2024 г. на борда на тежката частна ракета Falcon Heavy.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skolio avatar :-|
    СашкоСашев
    • - 6
    • + 2

    Тръпна в очакване първата жена и първия чернокож са върха в технологиите.

    Нередност?
Нов коментар