Г-7 работи за бързо прекратяване на войната в Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на обиколка в региона, която цели намаляване на напрежението

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министър-председателят и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обсъдиха войната на Израел в Газа
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министър-председателят и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обсъдиха войната на Израел в Газа
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министър-председателят и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обсъдиха войната на Израел в Газа    ©  Reuters
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министър-председателят и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обсъдиха войната на Израел в Газа    ©  Reuters

Големите сили от Г-7 работят с Израел, за да осигурят "бърз" край на продължаващата вече три месеца война в Газа и да намалят цивилните жертви. Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни в понеделник. В изявление на италианското външно министерство се казва, че Таяни е провел телефонни разговори с британския външен министър Дейвид Камерън и френския външен министър Катрин Колона и е предложил "съвместни форми на натиск на ниво Г-7 върху участващите страни (в конфликта) за постигане на определени цели".

Една от "абсолютните цели" е "незабавното ограничаване на броя на палестинските цивилни жертви", а втората е "да се окаже натиск върху израелското правителство да прекрати военните операции" в Газа, се казва в изявлението. Според Таяни тези действия ще помогнат за съживяване на перспективите за преговори за "трудното, но неизбежно" решение за две държави, според което палестинците ще спечелят държавност в териториите, завзети от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г.

Таяни също така е обсъдил нарастването на атаките от йеменските хуси, които са подкрепяни от Иран, срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в Газа. Той също така изрази решимостта да потвърди отново подкрепата на Г-7 за Украйна срещу инвазията на Русия. Киев, каза той, трябва да може да "продължи да разчита на нас и на нашия ангажимент за справедлив и траен мир, също и с оглед на (усилията) за възстановяване".

Блинкен и Бербок преговарят с лидери в региона

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и германският външен министър Аналена Бербок са на поредица от срещи с местни лидери в региона, като целта отново е постигане на намаляване на напрежението чрез използването на дипломатически канали. Анализатори определят обиколката като допълнително потвърждение за намеренията на Г-7 в региона.

Блинкен започна петдневни дипломатически усилия в Близкия изток с визита на Йордания и Катар в неделя. Това е четвъртото му посещение в региона от 7 октомври насам - деня на смъртоносните атаки на "Хамас", които доведоха до избухването на войната.

В понеделник Блинкен се срещна с владетеля на Абу Даби, шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Държавният секретар е подчертал ангажимента на шейх Мохамед пред Вашингтон за "осигуряване на траен регионален мир, който гарантира сигурността на Израел и напредва в създаването на независима палестинска държава", каза в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от Reuters. Двамата обсъдиха и значението на прекратяването на конфликта в Судан, добави Милър.

Израел, чиято офанзива доведе и до остър недостиг на храна, вода и лекарства, обвинява бойците на "Хамас", че умишлено действат сред цивилното население - твърдения, които те отричат.

Блинкен заяви, че ще каже на израелските служители, че трябва да направят повече, за да предотвратят цивилните жертви в Газа и да позволят на палестинските цивилни да се завърнат по домовете си. Говорител на израелското правителство заяви, че Израел се надява, че Блинкен ще успее да спре атаките на "Хизбула", които доведоха до разселването на 80 хил. израелци.

Израелската офанзива досега е отнела живота на 23 084 палестинци в Газа, съобщиха в понеделник палестински здравни служители. Нетаняху е категоричен, че войната няма да спре, докато "Хамас" не върне повече от 100 заложници, които все още държи от 240 души, заловени по време на нападението му срещу израелски градове на 7 октомври, при което загинаха 1200 души. В неделя премиерът на Катар обеща да продължи да се опитва да посредничи за освобождаването на заложниците, но заяви, че работата му се е усложнила от убийството на лидер на "Хамас" при удар на израелски дрон в Бейрут миналата седмица.

Част от делегацията на Блинкен е и специалният пратеник на САЩ за Йемен Тим Лендеркинг, тъй като Вашингтон се стреми да събере регионална подкрепа за действия за противодействие на атаките на подкрепяните от Иран хуси срещу търговски кораби. По време на визитата си в Катар в неделя Блинкен заяви, че атаките са прекъснали или отклонили близо 20% от глобалното корабоплаване и ще направят стоки, включително храна и гориво, по-скъпи. "Тези атаки на хусите нараняват хората по света - най-вече най-бедните и уязвими групи от населението, включително в Йемен, включително в Газа", каза Блинкен, цитиран от агенцията.

САЩ нанесоха удари по кораби на хусите и събраха международна коалиция от повече от 20 държави, за да участват в усилията за защита на кораби във водите на Червено море близо до Йемен, голяма част от които се контролират от хусите. Атаките на хусите и реакцията на Запада отново изведоха на преден план нуждата от прекратяването на огъня и провеждането на мирни преговори, които до голяма степен потушиха боевете в Йемен повече от осем години, след като водената от Саудитска Арабия коалиция се намеси срещу движението на хусите.