Бунтовниците хути отвлякоха кораб в Червено море с български капитан

Корабът се управлява от японската компания Nippon Yusen

Бунтовниците са използвали хеликоптер, за да отвлекат кораба
Бунтовниците са използвали хеликоптер, за да отвлекат кораба
Бунтовниците са използвали хеликоптер, за да отвлекат кораба    ©  Reuters
Бунтовниците са използвали хеликоптер, за да отвлекат кораба    ©  Reuters

Японска компания управлява отвлечения в неделя кораб в Червено море, в чийто екипаж има и български граждани, съобщи Reuters. В понеделник главният секретар на МВР Живко Коцев уточни, че българи са капитанът на кораба и първият помощник. Близките им са уведомени, като по случая се работи и с партньорските служби.

В неделя Израел обяви, че йеменските хути са заловили товарен кораб в южната част на Червено море, описвайки инцидента като "ирански терористичен акт" с последици за международната морска сигурност.

Бунтовниците са използвали хеликоптер, за да отвлекат кораба. Всичките 25 членове на екипажа са взети за заложници и това отново поражда опасения, че войната между Израел и "Хамас" може да се прехвърли в морето и да наруши важни морски търговски пътища. Израелската армия нарече отвличането "много сериозен инцидент с глобални последици".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че нито корабът, нито екипажът са от Израел. Но собствениците на кораба са свързани с компания, основана от израелския милиардер Рами Унгар.

Японското правителство потвърди в понеделник залавянето на кораба Galaxy Leader, управляван от компанията Nippon Yusen, добавяйки, че Япония търси помощта на саудитските, оманските и иранските власти, за да работят за бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж.

Миналия вторник хутите предупредиха, че ще атакуват израелски кораби в Червено море, предизвиквайки тревога в корабоплаването. Международната организация за морска сигурност препоръча корабите, плаващи през натоварения проток Баб ел Мандеб, да преминават през нощта и да стоят възможно най-далеч от йеменските води. Проливът е важен транспортен маршрут за енергийни доставки - голяма част от петрола и природния газ, идващи от Персийския залив през Суецкия канал, минават през Баб ел Мандеб.

Хутите контролират Северен Йемен и са част от иранската "Ос на съпротивата" около Израел, която също включва "Хамас" и базираната в Ливан военна групировка "Хизбула". Хутите изстрелват ракети с голям обсег и дронове срещу Израел в знак на солидарност с палестинските бойци на "Хамас", които се бият в ивицата Газа.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 6

    D-r D, моят дългогодишен приятел и колега отново има забрана да публикува и помоли да постна в своя профил коментара му по темата.

    "Най-вероятният извод от статията в газетата е, че БГ трябва да обяви война на Йемен, защото йеменски военни са превзели кораб, управляван (по трудови договори) от капитан и ст.пом. българи. Затова и нещата се размармалочват: японска компания, български капитан - глобализъм на море!

    Кого финтирате?

    Всъщност корабът е собственост на израелския милиардер Рами Унгер, който е doctor honoris causa на ВМУ "Н.Й.Вапцаров" във Варна.
    Какво е общото между г-н Унгер с МВУ? Ами евреинът е събрал 2 и 2. ВМУ готви морски офицери и механици, а г-н Унгер е едър корабособственик, който се нуждае от добре подготвени кадри, които без драми да придвижват корабите му от т.А до т.Б. Затова инвестира във ВМУ - Варна. Повече от 1000 офицери и механици българи обикалят света с корабите му.

    Същественото в случая е, че йеменските хусити от движение "Ансар Аллах" доста преди инцидента огласиха чрез бригаден генерал Яхия Сари заявление, че ще атакуват в Червено море кораби под флага на Израел, управлявани или принадлежащи на израелски компании и призова страните, чиито граждани са в екипажите на такива кораби да ги отзоват от съображения за сигурност.

    БГ Външно на дамата от сглобката видимо се е отнесло пренебрежително към предупреждението. И когато то стана медиен факт, проснати по корем неолиберални медии почват да твърдят, че едва ли не хусите са си дали зор, заради българите на борда.

    Не, върви прокси война, в която Родината отново не е на страната откъдето изгрява слънцето, а от тази, дето залязва. Обикновено - така пише в учебниците по история - скоро след това и тя позалязва..."

    Нередност?
  • 6
    anid1940 avatar :-|
    Anid1940

    Бунтовници? Сериозно ли? Има си дума за този вид нападение: терористи.

    Нередност?
Нов коментар