🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хутите нападнаха разрушител и търговски кораби в Червено море

Миналия месец йеменската групировка отвлече търговски кораб, свързан с израелски милиардер

САЩ имат всички основания да смятат, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подкрепени от Иран.
САЩ имат всички основания да смятат, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подкрепени от Иран.
САЩ имат всички основания да смятат, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подкрепени от Иран.    ©  Reuters
САЩ имат всички основания да смятат, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подкрепени от Иран.    ©  Reuters

По данни на Пентагона в неделя в Червено море са били атакувани американски военен кораб и три търговски плавателни съда, което е потенциална ескалация на последиците от конфликта на Израел с "Хамас" в жизненоважен търговски коридор. Министерството на отбраната на САЩ цитира съобщения за удари по търговски кораби и по разрушителя USS Carney, който е действал в региона и според официални лица през последните седмици е свалял безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Йемен, съобщава Financial Times.

Хутите, подкрепяна от Иран бунтовническа групировка, която контролира част от Йемен, отделно поеха отговорност за ударите срещу два кораба с дрон и ракета. Групата твърди, че корабите са били свързани с Израел. Централното командване на САЩ съобщи, че хутите в Йемен, "изцяло подпомогнати от Иран", са насочили три търговски кораба, свързани с 14 държави, с балистични ракети или дронове.

В неделя са били атакувани три търговски кораба - Unity Explorer, Number 9 и Sophie II, се казва в изявление на американското централно командване (US Central Command USCENTCOM). Според изявлението американският разрушител Carney се е отзовал на бедствените сигнали на превозвачите и е оказал съдействие. Съобщава се, че разрушителят е свалил три дрона, като един от тях се е бил насочил към американския кораб.

Според изявлението на USCENTCOM трите атакувани кораба са съобщили за щети. Около 12:35 Unity Explorer съобщава, че е бил ударен от изстреляна от Йемен ракета, като съобщава за леки щети в резултат на удара. Около 15:30 Number 9 съобщава за повреди, но без жертви, в резултат на друга ракетна атака. Един час по-късно Sophie II изпраща бедствен сигнал, в който се посочва, че корабът е бил ударен от ракета, като не казва за значителни щети.

"Тези атаки представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност", се казва в американското изявление. "Също така имаме всички основания да смятаме, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подкрепени от Иран. САЩ ще обмисли всички подходящи ответни мерки в пълна координация с международните си съюзници и партньори."

Атаки срещу "израелски" кораби

Същия ден йеменската групировка обяви, че извършила атаки с ракета и дрон срещу два израелски кораба - Unity Explorer и Number 9. Според говорител на хутите, цитиран от Reuters, корабите са били нападнати, след като са отхвърлили предупреждения. Според изявление на групировката нападенията са в отговор на исканията на жителите на Йемен, както и на призивите на ислямските държави да подкрепят палестинския народ, добавя агенцията.

Според данни на LSEG, цитирани от Reuters, плаващият под бахамски флаг Unity Explorer се управлява от базираната в Лондон Dao Shipping Ltd. Корабът е преминавал през Червено море в посока Сингапур, където трябва да пристигне на 15 декември. Number 9, чиято крайна цел е Суец, плава под панамски флаг и е управляван от британската Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Според USCENTCOM Sophie II плава под панамски флаг.

Според изявление на BSM пред Reuters Number 9 в момента плава и няма съобщения за щети или замърсяване след инцидента. Корабът е бил ударен от ракета, докато е преминавал през протока Баб ал Мандаб, добавя компанията. Reuters съобщава, че агенцията не е успяла да се свърже със собствениците на Unity Explorer за коментар.

Червено море и водите, разделящи Близкия изток и Африка, са един от най-важните търговски коридори в света, който представлява пряк път за корабите, пътуващи между Азия и Европа. През последните седмици корабоплаването беше разтърсено от нарастващата заплаха за корабите в региона, особено след като през ноември хутите сили се качиха на борда и отвлякоха кораб, превозващ автомобили, свързан с израелския бизнесмен Абрахам Унгар, и го пренасочиха към близко пристанище под техен контрол.

До неделя обаче сравнително малкият брой кораби, собственост на Израел, се считаше за най-изложен на риск, като някои оператори предпочитаха да заобиколят региона.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар