🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лекарствата за отслабване застрашават бизнеса на хранителните компании

Американските производители се подготвят за спад в продажбите

Приемът на лекарствата създава полезни навици у потребителите, които експериментират с приготвянето на храната и търсят здравословни алтернативи на някои продукти
Приемът на лекарствата създава полезни навици у потребителите, които експериментират с приготвянето на храната и търсят здравословни алтернативи на някои продукти
Приемът на лекарствата създава полезни навици у потребителите, които експериментират с приготвянето на храната и търсят здравословни алтернативи на някои продукти    ©  Reuters
Приемът на лекарствата създава полезни навици у потребителите, които експериментират с приготвянето на храната и търсят здравословни алтернативи на някои продукти    ©  Reuters

Денят на благодарността тази година ще бъде различен както за домакинствата, така и за хранителните компании в САЩ. Милиони американци са започнали да приемат хормоналните лекарства за потискане на апетита GLP-1, съобщава Bloomberg. Производителите на храни и търговците, които обикновено се радват на стабилни продажби по време на празничния сезон, се подготвят за сценарий, който може да продължи по-дълго от очакваното.

Веригата Walmart заяви през октомври, че се наблюдава занижено потребление от страна на клиентите, които приемат лекарства за отслабване. Производителят на Pringles и Cheez-Its Стив Кейлейн каза пред Bloomberg, че компанията проучва как се отразяват лекарствата върху диетичното поведение, за да може да реагира. Акциите на Krispy Kreme поевтиняха миналия месец поради опасения, че навлизането на лекарствата за отслабване ще намали търсенето на продукта им.

Хранителните компании са разтревожени как ще се отразят лекарствата на бизнеса им, защото клиентите са започнали да правят по-малко импулсивни покупки. "Вече не мисля толкова много за храна, не отделям време и усилия да изпробвам най-добрите рецепти", казва Джейми Сентнер, която приема лекарство за отслабване.

Как действат медикаментите и крият ли рискове?

Предписанията на GLP-1 лекарства са се увеличили с 300% за периода 2020 - 2022 г., а търсенето им в Америка продължава да нараства. В категорията GLP-1 лекарства влизат Ozempic на Novo Nordisk A/S, което първоначално е използвано за лечение на диабет, Wegovy, както и Mounjaro и Zepbound, които бяха одобрени за отслабване по-рано през този месец.

Лекарствата действат, като изпращат сигнали до мозъка, които потискат апетита и влияят директно върху приема на количеството храна. Мисълта на пациентите е ангажирана много по-малко с желанието да се хранят, оттам и спадът в потреблението на стоки. "Ефектът е на подсъзнателно ниво", казва експерт от Медицинското училище в Харвард.

Приемът на лекарствата създава полезни навици у потребителите, които експериментират с приготвянето на храната и търсят здравословни алтернативи на някои продукти. Режимът включва по-малки порции, съответно по-малко разхищение на ресурси. Джим Скуайърс, който е от Канада, коментира, че е изкарал Деня на благодарността много по-пълноценно и здравословно благодарение на енергията, която е имал след загубата на тегло. Хулиса Алкантар-Мартинез приема Mounjaro и казва, че е успяла да свали 52 кг - нещо, което не е можела да постигне с хранителни режими и диета.

Медикаментите за отслабване обаче не са напълно безопасни. При някои пациенти се наблюдават странични ефекти като гадене, което може да попречи на продължителния прием. Високите цени (Wegovy се продава за 1349 долара на месец) също са пречка за някои потребители и бяха причина анализатор на TD Cowen да критикува въздействието на лекарствата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар