🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Вълшебните" хапчета за отслабване

Около 70 хиляди души в България отслабват с инжекции и хапчета за диабет, като "Саксенда" и "Рибелсус", но те имат и далеч небезопасни странични действия

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Няколко медикамента за диабет станаха популярни заради страничното им действие - загуба на килограми
  • Десетки хиляди и в България вече ги ползват като бърз начин за отслабване
  • Лекарите се тревожат, че здрави хора ползват инжекции и хапчета, без да са наблюдавани от лекар

Мечтата за отслабване без никакви усилия е стара като цивилизацията, актуална за всяка възраст и пол и, общо взето, невъзможна. Поне не и без диета и/или спорт. В последните двадесетина години редом с хранителните добавки и билки в сбъдването на мечтата плахо се включи и фармацевтичната индустрия, но без масови успехи. В последната година-две обаче нещата се промениха. Изведнъж в публичното пространство, включително и в България, започнаха да се забелязват популярни лица от шоубизнеса, спорта, политиката, които сякаш са се "стопили" за много кратко време. А в светските среди се шушука за "вълшебните" хапчета и инжекции.

Това е възможно благодарение на няколко нови лекарства, чието основно предназначение всъщност е лечение за диабет тип 2, но, приемани в определени дози, те имат "магически" ефект върху килограмите. По данни на фармацевтичния пазар в България около 70 хиляди души ги използват, за да свалят килограми - това са инжекциите "Оземпик", "Форксига" и "Трулисити", които са на пазара от началото на миналата година, а от лятото - и таблетките "Рибелсус".

Има обаче поне два значителни проблема с "магическите" лекарства за слабеене. Единият е, че като всяко лекарство те имат странични ефекти, които не са за пренебрегване, а лекари се тревожат как те могат да повлияят на хора, които освен друго не са болни от диабет. Друг проблем е, че търсенето води до известен недостиг на медикаментите. Това е проблем както за нуждаещите се от тях диабетици, така и за самите отслабващи, защото терапията може да бъде прекъсната.

Изгряващ тренд

Затлъстяването е обявено за болест от СЗО преди повече от 20 години, но досега то почти не се третираше с истински лекарства, преминали през клинични проучвания и с доказано действащи съставки. Няколко медикамента от минали години не постигнаха успех заради тежки странични ефекти или други причини.

Новото начало започна с инжекцията за отслабване "Саксенда" на "Ново Нордиск", която се появи на пазара ппрез 2015 г. Тя обаче не се превърна в масов хит, въпреки добрия си ефект, може би заради факта, че се поставя всеки ден. Сега обаче нови продукти на същия концерн, оригинално предназначени за лечение на диабет тип 2 от вида семаглутид - "Оземпик" (инжекции веднъж седмично) и "Рибелсус" (таблетки за всеки ден), печелят огромна популярност и като ефективни терапии за отслабване заедно с други две лекарства за диабет тип 2 - "Трулисити" и "Форксига".

В България има над 21 хил. души, които ползват тези медикаменти за лечение на диабет и придружаващи го заболявания по линия на здравната каса. Част от тях обаче не успяват да си ги набавят навреме, защото от началото на миналата година десетки хиляди лекари, спортисти, фолкзвезди, светски личности, политици и други отслабват с тях. Близо 70 хиляди души са успели да убедят лекарите си, че страдат от затлъстяване, без да боледуват от диабет, и плащат по около 200 лв. месечно за тези лекарства. Някои дори се подлагат на специални вливания на лекарството в медицински центрове.

Самият производител "Ново Нордиск" провежда отделни клинични проучвания как семаглутид ("Оземпик") влияе върху отслабването и установява, че това става с по-високи дози от нужните за диабет. Така същото лекарство в по-висока доза е регистрирано за здравословно отслабване в САЩ, където е огромен хит, Дания и Норвегия с името "Уигоуви". То получи разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но засега не е регистрирано в България. То би могло да бъде пуснато на пазара и да кандидатства за плащане от здравната каса, ако започне да се покрива и от здравните каси в пет от 17 европейски страни. Единственото регистрирано на пазара в България лекарство за отслабване всъщност е "Саксенда".

Панкреас на стероиди, или как действат лекарствата

Повечето от тези лекарства съдържат глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) - хормон, който има сложно действие на ниво панкреас, мозък и черен дроб. Той стимулира секрецията на инсулин и влияе върху центъра на апетита в мозъка. Така се постига чувство на ситост при намален прием на храна - съответно се постига редукция на тегло. В листовките на всички лекарства е записано, че те се прилагат при пациенти с проблеми с теглото и поддържането на нормална кръвна захар, но в съчетание с диета и физическа активност.

Първият медикамент за понижаване на кръвната захар в преддиабетно състояние, който получава разрешение за употреба през 2012 г., е "Форксига". "Форксига" (дапаглифлозин) на "АстраЗенека" е инхибитор на натриево-глюкозен котранспортер-2 (SGLT-2) и действа, като премахва захарта от тялото с урината. Част е от есенциалната листа на СЗО с най-значими лекарства, с които човечеството разполага.

Без да бъде част от характеристиката му, лекарството се използва за отслабване в България през последните години.

През 2014 г. на пазара се появи и медикаментът лираглутид (с търговско име "Трулисити" на американската компания Elly Lilly) за диабет тип 2, за който през последните години се получиха и доказателства, че в по-високи дози води до отслабване. Той също е GLP-1 хормон, поставя се като подкожна инжекция веднъж седмично и също се използва за отслабване.

Станалият изключително популярен "Оземпик" на "Ново Нордиск" е разрешен за употреба през 2017 г. в САЩ. Медикаментът съдържа семаглутид (GLP-1 пептид) и също е за лечение на диабет тип 2. Поставя се веднъж седмично подкожно. Тази година в България бе пуснат на пазара и семаглутид на таблетки с търговското име "Рибелсус", също за диабет тип 2. И двата продукта масово се купуват за отслабване.

Добри и не толкова добри новини

Добрата новина е, че тези лекарства, които са по лекарско предписание, действат. Но както всички други медикаменти, те имат странични ефекти, някои от които не са за пренебрегване. Най-популярният е хипогликемия (ниска кръвна захар), ако човек приема лекарството и не се храни достатъчно, което пък може да доведе до сериозни проблеми, ако не се предприемат мерки, включително и инсулт. Други често срещани странични ефекти са стомашни проблеми, по-рядко и главоболие, умора, замаяност, чревни инфекции и др. По-значимите усложнения са при пациенти, предразположени към карцином на щитовидната жлеза или към образуване на камъни в жлъчката. Едно от състоянията, които лекарствата могат да предизвикат, е остър панкреатит (изключително болезнено и тежко протичащо възпаление на панкреаса).

Затова е и важно те да се изписват от специалист, който да наблюдава пациента, а пациенти с определен тип заболявания и симптоми изобщо да не ги ползват.

Друг въпрос е, че става въпрос за употреба на медикамента извън кратката характеристика и никъде не се упоменава дали и при какви условия загубените килограми ще се върнат. Заради бума в търсенето по цял свят има и забавяне на доставките на оземпик.

Бум на пазара

В България тези лекарства отчитат годишен пазарен ръст 103% по данни на IQVIA (от септември 2021 до септември 2022 г.) и продажби за 19.4 млн. евро, или 194 хиляди продадени опаковки. След навлизането и на таблетката "Рибелсус" през юли 2022 г. месечно над 21 300 души получават тези лекарства безплатно по линия на здравната каса, сочат данните. Близо 30% от опаковките по данни на IQVIA се продават напълно свободно. Данните от фарма пазара обаче говорят за три пъти по-голям кешов пазар в сравнение с този, покрит от здравната каса.

Така част от диабетиците по-трудно намират своите лекарства в аптеките, особено най-популярния "Оземпик", чиято цена на свободния пазар е 190 лв. за месец и около 230 лв. при таблетките. Но има и други притеснителни тенденции. Липсва статистика за това каква част от приемащите продуктите за отслабване наистина имат високо наднормено тегло и каква част го ползват като лайфстайл лекарство (виж карето). Няма данни и дали лекар проследява състоянието им. Липсва и публична статистика за продажбите на единственото регистрирано лекарство с показания само за отслабване - "Саксенда".

Бумът в продажбите на този тип медикаменти показва и "пробитата" страна на здравната система - едва ли всички потребители са получили рецепта от лекар, а част от получилите я вероятно не са диабетици.

По-притеснително е обаче как медикаментите влияят на здрав човек при продължителен прием и дали килограмите няма да се върнат, когато той спре. Намалената храна може да лиши организма от полезни вещества и да доведе до хипогликемия, която е опасно състояние.

Лекарство за отслабване има, но не се ползва

Лекарите си обясняват бума в продажбата на "Оземпик" с това, че инжекцията се поставя веднъж седмично, докато "Саксенда" се инжектира всеки ден.

"Тъй като затлъстяването е многофакторен и комплексен проблем, борбата с него е трудна и изисква много лични усилия и промяна в изграждани с години навици, мечта на всички е да се намери просто и лесно и в същото време ефективно лечение", коментира д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ "Александровска". Тя допълва, че в последната година интересът към лечение на затлъстяването рязко е нараснал, но не към официалния продукт. "Предаването от уста на уста на полуинформация, обвита с ореола на панацея, спекулативното му прилагане в комплекс с абсолютно ненужни вливания и опакован в неприлична цена, доведоха почти до истерия към лекарството", отбелязва д-р Темелкова.

Тя допълва, че неиндицираното прилагане и липсата на компетентен медицински контрол крият много рискове - от пропускане на противопоказания, през възможни взаимодействия с други приемани медикаменти до странични действия.

Освен това дозите при медикаментите за диабет и отслабване са различни и "неправилните предписания в момента водят до използване на субоптимални дози и съответно слаб ефект". Друг аспект, на който тя обръща внимание, е това, че повишеното тегло може да е в резултат на друго заболяване - тогава и лечението би било друго. "Медицината е много сложна и опростяването на лечението на един много сериозен хроничен проблем може да извади очи, вместо да изпише вежди", обобщава д-р Темелкова.

Иначе по оценката и на лекари това, че все повече хора започват да проявяват грижа за своето здраве и разбират, че наднорменото тегло и затлъстяването не са само естетически проблем, е добра новина.

Кога си затлъстял

Затлъстяването е медицинско състояние, което застрашава сериозно здравето. То се мери по два метода. Първият е индекс на телесната маса (ИТМ) - теглото в килограми се разделя на височината в метри на квадрат. Ето какво значи резултатът:

  • От 18.5 до 24.9 - нормално тегло
  • 25 до 29.9 - наднормено тегло
  • >30 - затлъстяване
  • >40 - тежко затлъстяване


Друг начин е измерването на обиколката на талията. Рискови са нивата над 101.6 см при мъжете и над 88.9 см при жените. Това е инструмент за скрининг, но не е точна диагностика на телесната мазнина или здравето.

В България затлъстяването не се смята за болест, чието лечение се покрива от здравната каса, макар то да е много разпространено и да се отразява тежко върху здравето на нацията. Според европейски данни, цитирани от НСИ, през 2019 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62.8% от мъжете и 45% от жените на възраст над 18 години, или над 1 млн. възрастни. Отделно със затлъстяване са и около 120 хиляди деца. Диабетици пък са 7% от населението.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin13 avatar :-|
    edin13
    • - 1
    • + 1

    проблемите с продажби в страната и породените от това липси са единствено поради упоритото неглижиране на въвеждане на добрата фармацевтична практика ,лекарства от аптека да излизат само с електронна рецепта от дипломиран лекар ,а не според усмотрение на търговеца в аптеката или на пациента , самолечението води до най високата смъртност в света ,а иначе Оземпик е супер лекарство с огромен ефект върху отслабването , в момента се готви нов медикамент ,който за разлика от Оземпика ще е с ефективност над 25% смъкване на реалното тегло ,за сметка на 15 %при сегашния медикамент ,само че цената ще е около 1500 долара месечно .

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 3

    И съм с наднормено тегло, но определено не одобрявам хората да гълтат хапчета понеже ги мързи да спортуват. Многото килограми са здравен риск и той зависи от нас самите следователно просто трябва да въведат по-високи здравни вноски за онези с наднормено тегло и всичко ще си дойде на мястото от самосебе си

    Нередност?
  • 3
    stoineff avatar :-|
    Даниел Стойнев

    Проблемът на "Саксенда", "Оземпик" и сега специализирания продукт, който е специално за отслабване "Уегови" е, че са супер скъпи. Отделно задължително е да се вземат под лекарско наблюдение. Ето малко актуална информация: https://dietyc.com/opasno-li-e-da-izpolzvate-saksenda-za-otslabvane/

    Нередност?
Нов коментар