🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медицина: Лекуване на затлъстяването

Очаквайте страхотна година за лекарствата за отслабване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От десетилетия лекарствата за отслабване са разочарование, което носи единствено неефективни или дори опасни методи за лечение. Ето защо скорошната поява на медикаменти, които са едновременно ефикасни и безвредни, е в своеобразен крайъгълен камък за медицината. Някои хора дори започват да виждат дългосрочна перспектива, при която затлъстяването може да бъде излекувано. Това е сериозна заявка: наднорменото тегло е проблем с зашеметяващи размери в глобален мащаб, който засяга 1.1 млрд. души, или приблизително 14% от всички хора по света.

През 2024 г. Novo Nordisk и Eli Lilly, двете водещи фирми в тази сфера, ще се борят за господство на пазар, който може да достигне 77 млрд. долара до 2030 г. Техните лекарства Wegovy (семаглутид) и Mounjaro (тирзепатид) предстои да се превърнат в огромни блокбъстъри. Размерът на този пазар привлича много конкуренция и иновации. Над 70 други лечебни терапии срещу затлъстяване са в процес на разработка, твърди медицинският онлайн портал STAT. Повечето фирми се базират на аналогична идея, а именно на агонисти на глюкагон-подобен пептид 1 (GLP-1). Те имитират хормоните, които тялото произвежда след хранене, като по този начин регулират глюкозата в кръвта. Поради тази причина медикаментите, базирани на GLP-1, работят толкова ефективно при лечение на диабет.

Неочаквано обаче GLP-1 лекарствата водят и до сваляне на телесно тегло. Те постигат този ефект, като намаляват скоростта на "изпразване на стомаха", като карат хората да се чувстват сити за по-дълго време. Също така влияят върху хипоталамуса в мозъка, който контролира усещането за глад. А освен това, както изглежда, карат мазнините да се разграждат по-лесно. Въпреки че в повечето случаи GLP-1 вероятно ще продължи да бъде основата за разработката на нови лекарства, някои фирми проучват и други "клетъчни цели" с надеждата да създават все по-ефективни медикаменти, които да премахват все по-висок процент от телесните мазнини.

Според Рей Стивънс, директор на компанията Structure Therapeutics, основното предизвикателство е да се гарантира, че пациентите понасят медикамента и той е лесен за употреба. Редица фирми, включително неговата, се опитват да създадат версии на своите GLP-1 лекарства, които се приемат перорално. Компаниите смятат, че препаратите на хапчета ще бъдат по-евтини за производство и използване, а също и че ще бъдат по-поносими за онези пациенти, които не биха искали да си поставят инжекции. Novo Nordisk се надява, че още през 2024 г. ще пусне на пазара перорална версия на своя семаглутид.

Лекарствата от този тип се оказаха толкова популярни, че предлагането продължава да надвишава търсенето. През 2024 г. снабдяването вероятно ще се подобри, но очакванията са недостигът на медикаменти за отслабване да продължи. Най-общо казано, GLP-1 препаратите се считат за безопасни, но съществуват някои рискове от стомашно-чревни усложнения, като например панкреатит и чревна обструкция. Друг проблем е продължителността на действието им. Лекарствата трябва да се приемат непрекъснато, за да може се поддържа ниско тегло. Компанията Amgen, която разработва медикамент с дълготраен ефект, очаква да получи през следващата година първите резултати от фаза 2 на клиничните му изпитвания.

През 2024 г. също може да започнат клиничните тестове върху хора на GLP-1 лекарство с еднократна генна терапия, което води до 23% загуба на тегло при затлъстели мишки. Компанията Biotech Fractyl Health, базирана в Лексингтън, Масачузетс, инжектира медикамента в панкреаса на лабораторните животни, което ги кара да произвеждат свои собствени GLP-1 агонисти. Предстоят обаче още много години работа, преди този вид изследвания да бъдат счетени за безопасни и ефективни за прилагане при хора. Генната терапия създава и друго предизвикателство, тъй като, за разлика от лекарствата, пациентите не могат да я спрат, ако се появят нежелани странични ефекти.

Един от факторите, който провокира интерес сред лекарите, е, че затлъстяването все повече се разглежда като медицински, а не като козметичен проблем. Скорошна научна статия, посветена на Wegovy, застъпва тезата, че медикаментът може да намали с 20% риска от животозастрашаващи сърдечно-съдови проблеми, като инсулт и инфаркт. Погледнато в по-широк аспект, инжекциите за отслабване биха могли да предотвратят стотици хиляди случаи на сърдечен удар в САЩ. В световен мащаб подобни медикаменти биха могли да трансформират общественото здравеопазване. През 2024 г. натрупването на все повече данни за въздействието на препаратите срещу затлъстяване върху човешкия организъм ще подсили аргументите в полза на предписването им от лекарите.

Ахмед Ахмед, изследовател по метаболитна хирургия в Imperial College в Лондон, коментира, че очаква вълна от потребителски интерес към хранителни добавки от типа на фибри от растението конджак. Те подобряват действието или усилват производството в собствените чревни пептидни системи на тялото. Онези, които са имали достатъчно късмет да успеят да получат GLP 1 лекарства с рецепта, по думите на г-н Ахмед са "сравнително доволни от тях, стига да не очакват твърде сериозна загуба на тегло". Уловката е, че трябва да не спирате да ги приемате. Той коментира, че негов пациент е сравнил психологическата потребност от приема на медикамента с пристрастяване към опиати. В крайна сметка обаче ежедневната консумация на евтино перорално лекарство може би ще бъде приета от обществото. За момента е ясно, че революцията едва започва.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар