🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК разследва връзките на Microsoft с OpenAI

Комисията проверява дали многомилиардната инвестиция на Microsoft е обхваната от Регламента за сливанията на ЕС

Британските и американските регулатори вече проверяват инвестицията на Microsoft на стойност близо 13 млрд. долара в OpenAI
Британските и американските регулатори вече проверяват инвестицията на Microsoft на стойност близо 13 млрд. долара в OpenAI
Британските и американските регулатори вече проверяват инвестицията на Microsoft на стойност близо 13 млрд. долара в OpenAI    ©  Reuters
Британските и американските регулатори вече проверяват инвестицията на Microsoft на стойност близо 13 млрд. долара в OpenAI    ©  Reuters

Европейският регулатор по конкуренцията разследва дали многомилиардната инвестиция на Microsoft в OpenAI е обхваната от Регламента за сливанията на ЕС. Ход, който може да доведе до официално разследване на най-голямото партньорство, свързано с изкуствения интелект, съобщава Financial Times.

Британските и американските регулатори вече проверяват инвестицията на Microsoft на стойност близо 13 млрд. долара в OpenAI - създателя на ChatGPT. Съюзът между двете компании е един от най-обсъжданите в технологичната индустрия.

Еврокомисарят по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер пътува до Силициевата долина тази седмица, за да се срещне с изпълнителните директори на водещи американски технологични компании. По време на визитата си тя ще разговаря и с ръководни служители в OpenAI.

Необичайното в отношенията между Microsoft и OpenAI

Миналия месец пазарният и конкурентният регулатор на Великобритания първи обърнаха поглед към сделката между Microsoft и OpenAI. Това става след корпоративен спор, в който изпълнителният директор на компанията за изкуствен интелект беше отстранен от борда на директорите само за да бъде върнат на поста си няколко дни по-късно.

Microsoft заедно с други инвеститори призова за възстановяването на Сам Олтман, но завърши с място на наблюдател без право на глас в борда на OpenAI. Прегледът от страна на ЕС е предварителна стъпка, но ако открие достатъчно основания, Европейската комисия може да предприеме пълно разследване дали инвестицията отговаря на разпоредбите на ЕС.

Антитръстовите разследвания в партньорството на Microsoft и OpenAI са усложнени от техните необичайни отношения. Въпреки обещанията си да инвестира милиарди долари в IT инфраструктура заради ролята си на "изключителен облачен доставчик" на OpenAI Microsoft няма дял в AI компанията. Вместо това разполага с ограничени права върху нейните печалби.

Какво се случва в останалата част от пазара

Брюксел казва също, че е "разгледал част от споразуменията, сключени между големите играчи на дигиталния пазар и разработчиците и доставчиците на генеративен изкуствен интелект" и "проучва въздействието на тези партньорства върху динамиката на пазара".

След излизането на ChatGPT големите технологични гиганти се надпреварват със сключване на сделки с нови AI компании. Стартъпи като Inflection, Cohere, Anthropic и Mistral търсят достъп до големи облачни ресурси за изчисления и високопроизводителни чипове, които са необходими за създаването на големите езикови модели и системи в основата на генеративните AI инструменти.

През последната година Google и Amazon правят многомилиардни залози спрямо частни AI компании като Anthropic. Microsoft е поддръжник и на Inflection, докато производителят на чипове Nvidia прави поредица от инвестиции в AI стартъпи.

Отговорът на на Microsoft

"От 2019 г. изграждаме партньорство с OpenAI, което насърчава повече иновации и конкуренция в областта на изкуствения интелект, като същевременно запазва независимостта на двете компании", казват от Microsoft пред Financial Times. Компанията добавя, че единственото, което се е променило наскоро, е фактът, че Microsoft ще има вече роля на наблюдател, но без право на глас, в борда на директорите на OpenAI.

Миналия месец президентът на Microsoft Брад Смит каза, че отношенията му с OpenAI са "много по-различни от форма на придобиване".

Все още няма коментари
Нов коментар