Декарбонизацията на тежката индустрия и енергетиката ще струва 13.5 трлн. долара

Ключови промишлени сектори допринасят за над 40% от световните емисии на парникови газове

Въпреки че се полагат усилия и се поемат ангажименти, вероятността за постигането на нетните нулеви емисии в тежката индустрия е под въпрос
Въпреки че се полагат усилия и се поемат ангажименти, вероятността за постигането на нетните нулеви емисии в тежката индустрия е под въпрос
Въпреки че се полагат усилия и се поемат ангажименти, вероятността за постигането на нетните нулеви емисии в тежката индустрия е под въпрос    ©  Reuters
Въпреки че се полагат усилия и се поемат ангажименти, вероятността за постигането на нетните нулеви емисии в тежката индустрия е под въпрос    ©  Reuters
Темата накратко
  • Трансформацията на осем индустрии е от основно значение за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.
  • Световният икономически форум призовава промишлените сектори да се съсредоточат върху пет конкретни области.
  • Стабилната благоприятна среда е ключов фактор за постигане на целите.

Ще са нужни инвестиции в размер на 13.5 трлн. долара до 2050 г., особено в секторите на производството, енергетиката и транспорта, за да се премине към по-устойчиво и неутрално по отношение на въглеродните емисии бъдеще. Това се казва в нов доклад на Световния икономически форум (СИФ). Net-Zero Industry Tracker 2023, публикуван в сътрудничество с Accenture, който прави преглед на напредъка към постигане на нулеви нетни емисии за осем индустрии - стомана, цимент, алуминий, амоняк, с изключение на други химикали, нефт и газ, авиация, корабоплаване и автомобилен транспорт - които зависят от изкопаеми горива за 90% от енергийното си търсене и представляват едни от най-технологичните и капиталоемки предизвикателства за декарбонизация.

Компаниите в тежката индустрия са от решаващо значение за задоволяване на бъдещото търсене и създаване на възможности за икономически растеж. И все пак те допринасят за над 40% от световните емисии на парникови газове, което е повече от това на всяка отделна страна. Емисиите, които се отделят при обработката в металургията, за производството на цимент, в химическата индустрия, както и в енергетиката и транспорта са трудни за намаляване, но критични за целите на net zero икономиката.

Тазгодишното издание на доклада беше публикувано в седмицата преди Конференцията на ООН за климатичните промени (COP28) в Дубай, на която ще се проведат срещи с различни индустриални асоциации. Те ще засегнат ролята на правителствата и частния сектор за ускоряване на зелените обществени поръчки.

Според СИФ ще са необходими инвестиции в чиста енергия, чист водород и инфраструктура за улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCUS), за да се ускори индустриалната декарбонизация в повечето сектори. Инвестициите от 13.5 трлн. долара са изчислени спрямо средните разходи за производство на чиста слънчева, вятърна, ядрена и геотермална енергия, разходи за електролизери за транспорт на водород, както и разходи за съхранение. Ценообразуването на въглеродните емисии, данъчните субсидии и обществените поръчки могат да помогнат за набирането на капитал. Някои високорискови проекти, които стъпват на недоказани технологии могат да се окажат предизвикателство в настоящата макроикономическа среда.

Стабилната благоприятна среда е ключов фактор за постигане на целите. В полза на това, в доклада се предлага цялостна рамка относно основните източници на емисии, средствата за измерване на напредъка и идентифициране на пропуски, резултати за всяка индустрия и възможности за междусекторно сътрудничество.

"Наложително е скоро да се предприемат действия както за декарбонизация, така и за подобряване на енергийната ефективност; в противен случай неотслабващото търсене на изкопаеми горива в ключовите промишлени сектори, които са нараснали средно с 8% през последните три години, ще се увеличи значително до 2050 г.", коментира Роберто Бока, ръководител на центъра по енергетика и материали и член на изпълнителния комитет на СИФ.

Време за действие

Докладът призовава промишлените сектори да се съсредоточат върху следните пет области и дава конкретни насоки за действия:

  • Технология - приоритет за чиста енергия в повечето сектори, мащабиране на CCUS в производството на цимент и подобряване на технологията за намаляване на разходите за разработване на чист водород.
  • Инфраструктура - насърчаване на споделена инфраструктура, като индустриални центрове и клъстери.
  • Търсене - създаване на стандартизирана рамка за продукти с ниски емисии, калкулатор за интензитет на емисиите и процес за оценка на въглеродния отпечатък, който подлежи на одит.
  • Политика - привеждане в съответствие с изискванията за намаляване на емисиите в световен мащаб, с политики, които да отговарят на нуждите на отделните държави и подобряване на прозрачността на пазара.
  • Капитал - подобряване на прозрачността за алтернативи с ниски емисии и намаляване на капиталовите разходи чрез споделено развитие на инфраструктурата.

Въпреки че се полагат усилия и се поемат ангажименти, вероятността за постигането на нетните нулеви емисии в тежката индустрия е под въпрос. Според СИФ от решаващо значение за преодоляване на предизвикателствата са сътрудничеството и координираните усилия между всички заинтересовани страни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    Само в САЩ декарбонизацията ще струва 50 трилиона и никой не дава гаранция, че ще има някакъв смисъл.

    Нередност?
Нов коментар