🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и Великобритания обвиняват Китай в кибератаки срещу политици и компании

Действията на Вашингтон и Лондон идват на фона на геополитическо и търговско напрежение с Пекин

Китай очаквано отхвърли обвиненията, без да дава конкретна информация
Китай очаквано отхвърли обвиненията, без да дава конкретна информация
Китай очаквано отхвърли обвиненията, без да дава конкретна информация
Китай очаквано отхвърли обвиненията, без да дава конкретна информация

САЩ и Великобритания обявиха мерки срещу китайски хакери, обвинявайки ги, че са извършвали мащабни кибератаки срещу цели в двете страни. Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу седем китайски граждани, които твърди, че са членове на базирана в Ухан хакерска група Advanced Persistent Threat 31 (APT31), която според обвинението е ръководена от Министерството на държавната сигурност на Китай.

В обвинението се твърди, че групата е изпратила повече от 10 хил. "злонамерени" имейла със скрити линкове за проследяване на длъжностни лица във федералното правителство и компании "от национално икономическо значение", както и критици на китайското правителство в световен мащаб.

Според американското обвинение след отварянето на имейла информация за получателя, включително неговото местоположението, IP адреси, мрежови схеми и конкретни устройства, използвани за достъп до съответните имейл акаунти, бива изпратена към сървъри, контролирани от групата и работещите с тях. След това хакерите използвали тази информация за по-пряка и целенасочена хакерска дейност, като например компрометиране на домашните рутери и други електронни устройства на получателите.

"Тези дейности са довели до потвърдено и потенциално компрометиране на икономически планове, интелектуална собственост и търговски тайни, принадлежащи на американски компании, и са допринесли за загубата на милиарди долари всяка година в резултат на спонсорирания от държавата апарат на Китайската народна република за трансфер на американски технологии към КНР", се казва в обвинението.

В същото време Великобритания обяви санкции срещу двама членове на APT31 и една китайска фиктивна фирма. Според Националния център за киберсигурност (NCSC) на Обединеното кралство е "много вероятно" системите на Избирателната комисия на Острова да са били компрометирани от свързан с китайската държава субект между 2021 и 2022 г. Отделно NCSC твърди, че е "почти сигурно", че APT31 е извършила разузнавателна дейност срещу британски парламентаристи по време на отделна кампания през 2021 г. По-голямата част от лицата, които са били обект на атаката, са били изявени критици на "злонамерената дейност на Китай".

Британските санкции включват замразяване на активите и забрана за пътуване на двамата китайски граждани, както и включване в черния списък на Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Limited, която е свързана с APT31, пише Financial Times.

Във вторник правителството на Нова Зеландия също разкри, че през 2021 г. е било обект на спонсорирана от китайската държава атака срещу своя парламент. Министърът на отбраната Джудит Колинс, заяви, че центърът за киберсигурност е установил връзки между кибератаката и APT40, която според нея е китайска държавно спонсорирана група, насочена срещу парламентарни структури.

Китайски отговор

Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство във Вашингтон, заяви, цитиран от FT, че Китай "твърдо се противопоставя и предприема мерки срещу всички форми на кибератаки", и определи обвиненията като "неоснователни". Той добави, че Китай също е жертва на кибератаки и че "самите САЩ са източникът и най-големият извършител".

Във вторник Министерството на външните работи на Китай заяви, че Пекин се противопоставя на всички форми на кибератаки, и обвини САЩ, че използва организацията "Пет очи", за да "разпространява фалшива информация за китайски хакерски заплахи" и да "въвежда необосновани едностранни санкции срещу Китай".

В отговор на британските санкции Посолството на Китай в Лондон заяви, че "така наречените кибератаки от страна на Китай срещу Обединеното кралство са напълно измислени и злонамерени клевети. Ние категорично се противопоставяме на подобни обвинения".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар