В горещия сезон на отчетите Уолстрийт ще следи дали AI вече носи печалби

Акциите на Big Tech ще бъдат внимателно наблюдавани като ранен барометър за доходността от AI през 2024 г

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Шестте най-влиятелни тех компании ще доведат до по-голямата част от ръста на печалбите в S&P 500, когато излязат финансовите отчети.
  • Microsoft и производителят на чипове Nvidia засега водят AI надпреварата, a другите в Big Tech правят опити да ги догонят.
  • Резултатите за четвъртото тримесечие на 2023 г. се очаква да затвърдят стабилността на Big Tech през изминалата година.

Корпоративният сезон на Уолстрийт ще се нагорещи силно през тази седмица, когато започва публикуването на резултатите на Big Tech компаниите в САЩ. Фокусът на инвеститорите ще е върху печалбите на "Великолепната седморка". Не става въпрос за групата в американския уестърн от 1960 г., а за седемте най-влиятелни компании в технологичния сектор - Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia плюс Tesla, която вече публикува своя отчет. Това са компаниите, които движат пазарите през последната година, те са и в основата на растежа на широкия индекс S&P 500 в САЩ - водещ бенчмарк за инвестиционните настроения.

През изминалата година технологичните гиганти инвестираха в развитието на изкуствения интелект (AI) за милиарди долари. Сега инвеститорите ще следят дали усилията в тази посока започват да носят финансови печалби.

Вследствие на инвестиционния ентусиазъм за внедряването на изкуствения интелект във все повече индустрии акциите на Big Tech отбелязаха среден ръст от 105% спрямо миналата година. Те допринесоха за историческия връх на индекса S&P 500 през миналата седмица, генерирайки повече от половината от общата му възвръщаемост, която е 24% за 2023 г. Индустриалният индекс Dow Jones също достигна нова рекордна стойност от над 38 хиляди пункта, посочва Financial Times.

Великолепната седморка

Шест от седемте компании, с изключение на Tesla, ще доведат до по-голямата част от ръста на печалбите в S&P 500, когато излязат финансовите отчети за четвъртото тримесечие на 2023 г. през следващите седмици, според анализатори от Bank of America. Годишните печалби за четвъртото тримесечие на индекса биха намалели значително без тях, твърдят анализаторите. Към момента единствено акциите на Tesla вървят надолу в групата на "Великолепната седморка", като те отчитат спад от 15% от началото на тази година, а анализаторите преразгледаха прогнозите за печалбата на компанията.

"Всички инвеститори ще се съсредоточат върху приходите на Microsoft през последната седмица на януари, защото това е кратък преглед на това, което предстои за останалите в бизнеса със софтуер и чипове през следващите 12 до 18 месеца", коментира Даниел Айвс, анализатор от Wedbush Securities, пред Financial Times. "Това е ключов период, който полага основите за това кой ще спечели в надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект", казва още той.

Microsoft и производителят на чипове Nvidia засега водят AI надпреварата. Microsoft даде началото на редица сделки между големи технологични компании и AI стартъпи, когато миналата година направи инвестицията от 10 млрд. долара в OpenAI, придобивайки 49% дял в компанията, създател на чатботa ChatGPT.

Неотдавнашните обрати в OpenAI, където Сам Алтман беше отстранен от поста главен изпълнителен директор, преди бързо да бъде назначен отново, изглежда нямат значителен ефект върху нагласите на инвеститорите в Microsoft, която отново за кратко изпревари Apple като най-скъпата компания в света през този месец, a във вторник мина 3 трилиона долара капитализация. Приходите от базирания на изкуствен интелект софтуер на Microsoft - Copilot, заедно с услугата им за облачни изчисления Azure, биха спечелили от интеграцията им с технологията на OpenAI. Те ще бъдат внимателно наблюдавани като ранен барометър за доходността от AI през 2024 г. Microsoft ще публикува отчета си на 30 януари.

Междувременно акциите на Nvidia, производителят на водещите на пазара AI чипове, поскъпнаха с 239% миналата година и доближиха пазарната капитализация на Amazon от 1.6 трлн. долара. Американската компания е индикатор за нивото на инвестиции в компютърни части и затова публикуването на отчетът й за четвъртото тримесечие на 2023 г., което ще се случи на 21 февруари, ще се следи с повишен интерес.

Въпреки че Microsoft и Nvidia първи ще се отчетат, анализаторите ще следят внимателно дали и други големи технологични компании ще актуализират финансовите си прогнози тази година, очаквайки резултати от направените инвестиции.

Борбата за изкуствения интелект

Другите главни участници в AI надпреварата са Meta и Google, които в опит да догонят Microsoft също отприщиха вълна от инвестиции в стартъпи за изкуствен интелект и собствени разработки. Google, в отговор на ChatGPT, пусна първия си конкурентен продукт с изкуствен интелект през май - чатбота Bard, последван от нов модел през декември - Gemini. От друга страна, критиците коментират, че компанията е изключително фокусирана върху печелившия си бизнес до момента и е предпазлива относно въвеждането на изкуствения интелект поради опасността това да промени изцяло нейния бизнес модел. Alphabet ще публикува отчета си на 31 януари, а Meta на 1 януари.

Amazon направи стратегическа инвестиция за 1.25 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект Anthropic и даде заявка за значителен интерес в генеративния AI, присъединявайки се към Microsoft, Nvidia и Google. Apple, от друга страна, все още не говори публично за големи инвестиции в AI, но е въпрос на време да пуснат продукт, с който да наваксат в динамичната среда. От компанията пуснаха през октомври 2023 г. езиков модел с отворен код под името Ferret, без публично оповестяване, който интегрира езиково разбиране с анализ на изображения. Моделът не се ограничава до текстово разбиране, а анализира конкретни региони от изображения, като идентифицира елементи в тях. Предстои да разберем дали тази технология ще бъде развита или от компанията разработват нещо друго. Отчетът на Apple ще е публичен на 1 февруари, като същия ден се отчита и Amazon.

През изминалите дни Samsung представи Galaxy AI, техния опит да подсилият своята новa серия S24 с нови софтуерни функции. Изкуственият интелект на базираната в Южна Корея компания намира приложение в множество функции на новите смартфони, а това значи, че от Apple вероятно работят върху конкурентно решение.

Резултатите за четвъртото тримесечие на 2023 г. ще затвърдят стабилността на Big Tech през изминалата година, тъй като забавянето след пандемията през 2022 г. принуди компаниите да съкращават служители и това доведе до една от най-тежките години, белязана с вълна от съкращения в сектора. През сегашния сезон на отчетите инвеститорите ще наблюдават отблизо данните на компаниите, за да видят признаци кой се движи най-бързо и къде могат да спечелят от бума на AI.

Все още няма коментари
Нов коментар