🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На Западния бряг нищо ново, само по-лошо

Докато международното внимание е насочено към войната в Газа, израелските заселници на запад от река Йордан стават все по-агресивни

На Западния бряг постоянно се провеждат протести в подкрепа на палестинците в Газа
На Западния бряг постоянно се провеждат протести в подкрепа на палестинците в Газа
На Западния бряг постоянно се провеждат протести в подкрепа на палестинците в Газа    ©  Reuters
На Западния бряг постоянно се провеждат протести в подкрепа на палестинците в Газа    ©  Reuters
Темата накратко
  • От началото на войната между Израел и "Хамас" израелските заселници на Западния бряг са станали по-агресивни и атаките срещу палестинците са се увеличили.
  • Заселниците са само част от стратегията на Израел за присвояване на палестинска земя и разчитат на правителствена подкрепа.
  • Отговорът на израелско-палестинския въпрос минава през осъзнаването, че дълготрайно решение може да бъде постигнато само по дипломатически път.

"Каква ще е съдбата ни?", пита се Мохамед Арара, 68-годишният старейшина на бедуинското село Уади-ал-Сик. Разтревожен от зачестилите нападения на израелски заселници, той разказва пред Financial Times, че малкото останали в селището семейства напускат домовете си в търсене на по-безопасно място. Установяват се близо до град Тайбе - на открито, в палатки, брулени от вятъра. Страхът обаче не ги напуска. "Махайте се! Отидете в Йордания, където и да е! Или ще ви убием!", спомня си думите на заселниците Абу Хасан, възрастен овчар, пребит от тях.

Подобни случаи на агресия далеч не са единични. След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври все повече палестинци на Западния бряг свидетелстват за тормоз от страна на израелските заселници, които ги изтласкват от домовете им. От началото на войната в Газа те са станали по-добре въоръжени и значително по-агресивни. Действията им заплашват да ескалират напрежението и на Западния бряг, което би затворило израелци и палестинци в още по-брутален омагьосан кръг на насилие.

"Проблемът с израелските заселници продължава вече години и сега, когато вниманието е насочено към Газа, тази крайнодясна екстремистка религиозна група се възползва от възможността да тормози палестинците", каза пред "Капитал" Йоши Мекелберг, експерт по Близкия изток от британския аналитичен център Chatham House.

"Нормалният" живот на арабските общности

Настоящите боеве с "Хамас" са само тежък "симптом" на дългогодишния еврейско-арабски конфликт. Западният бряг се намира на запад от реката Йордан и там живеят 3.2 млн. палестинци, както и половин милион израелски заселници. За сравнение - Газа е дом на 2.3 млн. палестинци и на нито един израелец и от 2007 г. се управлява от "Хамас". Докато "Фатах" остава доминиращата формация на Западния бряг, въпреки че е обвинявана в некомпетентност и корупция.

Сега, когато вниманието е насочено към Газа, тази крайнодясна екстремистка религиозна група се възползва от възможността да тормози палестинците.

Йоши Мекелберг

експерт по Близкия изток от Chatham House

Западният бряг се дели на три области, като единствено Зона А е под контрола на палестинските власти (т.нар. Палестинска автономия), в Зона B управлението е споделено, а Зона С е изцяло контролирана от Израел. Войната в Газа се оказва пряк риск за арабското население в този район. Палестинските власти са почти безсилни пред агресивните прояви на заселниците, а автономията им на практика е фиктивна. Почти ежедневно израелски заселници тормозят населението, живеещо на запад от река Йордан.

Физическото насилие е по-рядко, но за сметка на това посегателствата над личната собственост са често срещани. Изгаряне на посеви, кражба на реколта и добитък, разрушаване на къщи, обществени сгради и автомобили, спиране на водата и ограничаване на движението характеризират "нормалния" живот на част от арабските общности. След началото на сегашната война с "Хамас" Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси регистрира средно по 6 инцидента с израелски заселници на ден. Преди войната средно са били по 3 на ден.

Така се получава следната кошмарна реалност - в Газа, където Израел поде кампания за унищожаването на "Хамас" - групировката, която уби 1200 израелци през октомври, блокираните цивилни не могат да напуснат. Докато на Западния бряг цивилните са принудени да изоставят домовете си. Раджа Шехадех, палестински адвокат, писател и основател на организацията Al-Haq за защита на правата на човека, живеещ в град Рамала, описва пред Amnesty International израелското присъствие като "чувството да си чужденец в собствената си родина".

Израел води дългогодишна политика за превземане на все повече палестинска земя, като заселниците са само част от нея. Освен чрез тях държавата анексира територии от Западния бряг и съвсем открито. Според намиращата се в Йерусалим организация B'Tselem, документираща нарушенията на човешките права в окупираните територии, Тел Авив често използва легални методи, чрез които оправдава присвояването на територия. Обикновено това става посредством издаване на военни заповеди, обявяващи района за "държавна земя", "зона за стрелба" или "природен резерват", и експроприиране на земя.

"Това е нова Накба ("катастрофа" - бел. ред.)", твърди пред в. Guardian 71-годишният Иса Ахмад, който е напуснал родното си село Хирбет Занута заедно със 150-те му обитатели. В седмиците след кървавото нападение на "Хамас" срещу Израел атаките на заселниците са станали по-жестоки от всякога. В крайна сметка общността, подобно на хиляди други, се огъва под натиска и изоставя селото си. Именно това принудително изселване означава арабската дума "накба" - "катастрофа" на човешките отношения и мирното съжителство. Така палестинците наричат националната си трагедия от 1948 г., когато около 700 хил. души на територията на днешен Израел и палестинските територии са принудени да напуснат домовете си.

Напоследък се случват толкова много посегателства от страна на израелските заселници, че дори САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел, осъдиха насилието и поискаха разследване и съд за виновниците. Но израелската държава е дала на своите граждани на Западния бряг статут на недосегаеми. Заселниците рядко биват съдени, а ако това все пак се случи, присъдите им са леки. В периода 2005 - 2021 г. организацията за човешки права Yesh Din разследва над 1000 случая на насилие и посегателство, стигнали до съдилища, и установява, че 92% от тях са отхвърлени. Обикновено подадените оплаквания дори не се разследват от полицията.

Подкрепата за заселническата политика идва от високите етажи на властта. Заселниците са въоръжавани и подкрепяни от влиятелни съюзници в израелското правителство, водени от министъра за националната сигурност Итамар Бен-Гвир и финансовия министър Бецалел Смотрич, който има и отговорности по сигурността на Западния бряг. Последният неколкократно спира трансфера на приходи към Палестинската автономия под претекст, че парите могат да финансират терористична дейност (Израел събира данъците от името на палестинските власти и след това им ги прехвърля - бел.ред.).

Същевременно в дните след изненадващата атака на "Хамас" израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви намеренията си да въоръжи повече цивилни с цел самоотбрана, като Бен-Гвир също насърчава този процес. Преди войната в Газа получаването на разрешително за оръжие е по-трудно, докато сега цялата процедура отнема само дни. По данни на в. Washington Post от началото на военната кампания срещу "Хамас" министерството на националната сигурност е получило 256 хил. молби за притежание на лично оръжие. За цялата предишна година подадените заявки са 42 хил.

Международната общност осъжда, резултат няма

Проблемът с израелските заселници привлича вниманието на международната общност, включително на САЩ, които осъждат ситуацията на Западния бряг. На 18 ноември пред в. Washington Post американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще предприеме "мерки срещу екстремистките заселници". В началото на декември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви налагането на визови забрани за хора, замесени в насилието на Западния бряг. Мярката може да засегне не само провинените, но и техните семейства.

Защитниците на човешките права обаче са скептични. Според данни на ООН от септември в четири от пет общности, в които жителите са подали оплаквания в полицията относно насилие от заселниците, едва 6% са казали, че е последвало разследване. В резултат на това чувство за безизходица радикализацията се подхранва и подкрепата за "Хамас" на Западния бряг расте - социологическо проучване, проведено между 22 ноември и 2 декември от уважавания Палестински център за политики и изследвания, показва, че поддръжката за групировката се е увеличила над три пъти на Западния бряг в сравнение с предишните три месеца.

Според Human Rights Watch тормозът на заселниците е част от "престъпленията на израелските власти срещу човечеството", а единственият начин за спиране на насилието е "премахването на репресивните системи, които го подхранват, включително на Западния бряг". Как обаче да има мир, когато израелците още се възстановяват от ужаса на октомврийската атака, а палестинците всеки ден оплакват убити близки и разрушени домове в операцията срещу "Хамас"?

Отговорът на този въпрос минава през осъзнаването, че дълготрайно решение може да бъде постигнато само по дипломатически път. Ако изходът от този дългогодишен конфликт бъде оставен на оръжията, а не на преговорите, спиралата на насилие никога няма да спре. Палестинските животи ще продължават да бъдат погубвани в безразборни израелски удари, а израелците ще живеят в страх от нова терористична атака.

Все още няма коментари
Нов коментар