🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Убийството на лидер на "Хамас" в Бейрут повишава риска от разрастване на войната в Газа

Основното притеснение е свързано с избухването на мащабен конфликт между Израел и "Хизбула"

Убитият Салех ал-Арури е помогнал за създаването на военното крило на групировката в окупирания Западен бряг. Той е имал тесни връзки и с "Хизбула".
Убитият Салех ал-Арури е помогнал за създаването на военното крило на групировката в окупирания Западен бряг. Той е имал тесни връзки и с "Хизбула".
Убитият Салех ал-Арури е помогнал за създаването на военното крило на групировката в окупирания Западен бряг. Той е имал тесни връзки и с "Хизбула".    ©  Reuters
Убитият Салех ал-Арури е помогнал за създаването на военното крило на групировката в окупирания Западен бряг. Той е имал тесни връзки и с "Хизбула".    ©  Reuters

Високопоставен политически лидер на "Хамас" и най-малко двама военни командири на палестинската групировка бяха убити при експлозия в Бейрут - нападение, за което "Хамас" и Ливан обвиняват израелски безпилотен самолет. От военната групировка потвърдиха, че Салех ал-Арури, заместник политически лидер, е сред седемте членове на групировката, убити при взрива във вторник в един от офисите ѝ. Военните командири Самир Фенди и Аззам ал-Акра също са загинали.

Ливанските държавни медии твърдят, че израелски безпилотен самолет е ударил офиса на "Хамас" в квартал Дахия в южната част на Бейрут - крепост на влиятелното ливанско движение "Хизбула", тъй като в сградата се е провеждала среща на палестинските фракции. Ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди удара и го нарече "ново израелско престъпление".

От "Хамас" заявиха, че Израел "носи отговорност за последствията от него", съобщава Financial Times.

Ако това се потвърди, ще е първата целенасочена атака на Израел срещу лидер на "Хамас" извън палестинските територии след смъртоносната атака на военната групировка срещу Южен Израел на 7 октомври. Израел не коментира веднага предполагаемия удар с дрон. Обикновено страната нито потвърждава, нито отрича обвиненията, че е извършила убийство.

Рисковете

Ударът и смъртта на Арури и другите членове на "Хамас" рискуват да провокират нова ескалация между подкрепяната от Иран "Хизбула" и Израел, които от 7 октомври насам почти всеки ден се обстрелват взаимно.

"Хизбула" заяви, че това е "сериозно нападение срещу Ливан", и убийствата "няма да останат без отговор или наказание". Групировката обяви, че е "с пръст на спусъка". Ветеран в "Хамас", Арури е помагал за създаването на военното крило на групировката в окупирания Западен бряг. Той е имал тесни връзки с "Хизбула".

"Убийството на Арури в сърцето на зоната на "Хизбула" в Бейрут е унижение и голямо изпитание за "Хизбула", заяви пред британското издание Емил Хокайем, директор по регионалната сигурност в Международния институт за стратегически изследвания.

Атаката в Бейрут ще подсили опасенията, че тази война рискува да разгори по-голям пожар, който да привлече подкрепяни от Иран групировки в целия Близък изток. Основното притеснение е свързано с избухването на мащабен конфликт между Израел и "Хизбула", които през 2006 г. водиха 34-дневна война.

Граничните сблъсъци между "Хизбула" и израелските сили бяха ограничени в рамките на договорените червени линии, но дипломатите предупреждават, че една грешка или недомислие може да доведе до разширяване на конфликта.

Въпреки че израелското правителство не е поело отговорност за удара, неговите лидери и ръководители на службите за сигурност заявиха, че след нападението от 7 октомври нито един лидер на "Хамас" няма да бъде в безопасност както в палестинските територии, така и извън тях. Арури е най-високопоставеният член на "Хамас", който е убит от началото на войната.

Марк Регев, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, заяви пред MSNBC, че Израел не е поел отговорност, но "който и да го е направил, трябва да е ясно: това не беше атака срещу ливанската държава". "Който и да го е направил, той е нанесъл хирургически удар по ръководството на "Хамас"", каза още Регев.

Нетаняху се зарече да унищожи "Хамас" и да изкорени организацията от ивицата Газа след нападението на 7 октомври, при което загинаха около 1200 израелци и около 240 бяха взети в плен (над 100 от тях още се намират в анклава). В отговор Израел започна мащабна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, при която според палестински официални лица са загинали повече от 22 хил. души.

Израел също така ясно изрази решимостта си да убие или залови ръководството на "Хамас" в Газа, включително Яхия Синвар, за когото се смята, че е ръководил нападението на 7 октомври.

Въпреки това Израел преговаря непряко и с политическото ръководство на "Хамас" в изгнание в Катар, за да постигне споразумение за освобождаването на заложниците. Миналата седмица Катар, в координация със САЩ и Египет, представиха широка "рамка" на Израел и "Хамас" в опит да убедят враждуващите страни да обсъдят дългосрочно примирие, да осигурят освобождаването на всички заложници и да увеличат доставките на хуманитарна помощ в ивицата, заяви дипломат пред Financial Times. Смъртта на Арури вероятно ще провали този процес.