🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалният банков регулатор предупреди за предизвикателствата от AI

Ернандес де Кос каза в навечерието на Световния икономически форум в Давос, че правителствата се нуждаят от координиран отговор

Призивът идва в навечерието на срещата на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос.
Призивът идва в навечерието на срещата на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос.
Призивът идва в навечерието на срещата на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос.    ©  Reuters
Призивът идва в навечерието на срещата на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос.    ©  Reuters

Глобалните лидери се нуждаят от координиран отговор на предизвикателствата, поставени от изкуствения интелект (AI), заяви председателят на Базелския комитет, известен като световния банков регулатор. Той предупреди, че бързо развиващата се технология "може да промени хода на историята, не непременно за добро".

"Наистина забележителното" сътрудничество във финансовото регулиране, което позволи на регулаторите да поддържат световната финансова система стабилна през пандемия и две войни, трябва да се приложи към изкуствения интелект", каза пред Financial Times ръководителят на Базелския комитет Ернандес де Кос и припомни, че е имало ясно нарастване на икономическите проблеми през последното десетилетие и международните институции трябва да си сътрудничат за намиране на решения.

"Това, което наблюдаваме на геополитическо ниво, показва, че постигането на общи споразумения става все по-трудно", каза той в интервю за британското издание пет месеца преди края на неговия шестгодишен мандат без право на подновяване. "Това тревожи мен, тревожи и много други хора."

Де Кос каза, че Базелският комитет ще публикува доклад за последиците от AI върху финансовата стабилност през следващите месеци.

"Финансовата стабилност е само едно измерение, има много други потенциално по-важни последствия, свързани с изкуствения интелект. Проблеми, които, ако не бъдат управлявани правилно, могат да променят хода на историята, не непременно за добро", каза той. "Ако не сме в състояние да дадем координиран глобален отговор, вероятността да получим правилното решение на тези предизвикателства ще бъде намалена."

Важна тема на форума

Призивът идва в навечерието на срещата на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос, започнала в понеделник, на която AI е една от водещите теми, с фокус върху потенциалното широкообхватното въздействие върху индустриите, работните места и сигурността.

На годишната среща се очаква да говорят Сам Олтман от OpenAI, Сатя Наделя от Microsoft и Арвинд Кришна от IBM. Предвижда се делегатите да обсъдят управлението на AI, включително дългогодишния дебат за това дали технологията трябва да бъде с отворен код и да бъде предоставена на широката общественост, или да бъде защитена в ръцете на няколко компании като Google, OpenAI и Microsoft.

Лидерите на корпоративния AI също ще се сблъскат с регулаторите от ЕС, САЩ и Китай, които през миналата година предложиха набор от политически решения чрез Закона за AI на ЕС, Изпълнителната заповед на Белия дом и споразумението на Обединеното кралство в Блетчли парк.

"Трябва да има по-координиран подход и няма ясен път по отношение на това как тази технология ще бъде регулирана в световен мащаб поради свързаните геополитически последици", каза Кати Ли, която ръководи програмирането на AI в Световния икономически форум.

Гари Маркъс, експерт по изкуствен интелект и професор в Нюйоркския университет, който участва тази година на форума, казва, че решаващ въпрос за присъстващите ще бъде какво може да се направи, за да се предотврати и ограничи потенциалната опасност от дезинформации чрез използването на AI в демокрациите тази година.

"В 70 страни по света тази година ще се проведат избори. Deepfake (видеа с преправен образ на човек, който казва или прави нещо, което не е правил наистина - бел. ред.) стават все по-добри и AI моделите могат да се използват за създаване на дезинформация", каза той. "Това е жизненоважен въпрос."

Все още няма коментари
Нов коментар