🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Давос 2024: Мениджърите очакват съкращения заради AI през тази година

Компаниите в медиите и развлеченията, банковото дело, застраховането и логистиката е най-вероятно да предприемат такива действия

Все повече ръководители планират да внедрят генеративен изкуствен интелект през следващите месеци
Все повече ръководители планират да внедрят генеративен изкуствен интелект през следващите месеци
Все повече ръководители планират да внедрят генеративен изкуствен интелект през следващите месеци    ©  Reuters
Все повече ръководители планират да внедрят генеративен изкуствен интелект през следващите месеци    ©  Reuters

Една четвърт от главните изпълнителни директори в световен мащаб очакват внедряването на генеративен изкуствен интелект да доведе до намаляване на броя на служителите с поне 5% през тази година според проучване, представено по време на срещата на световните и бизнес лидери в швейцарския зимен курорт Давос. Темата за ефектите от бума в развитието на генеративния изкуствен интелект е една от водещите на форума.

Според анкетата сред висшите директори, проведена от консултантската компания PwC преди Световния икономически форум тази седмица, отраслите, водени от медиите и развлеченията, банковото дело, застраховането и логистиката, е най-вероятно да предвидят съкращения на работни места заради авангардните инструменти на изкуствения интелект. Инженерните и строителните фирми са най-малко склонни да очакват съкращения заради автоматизацията наред с технологичните компании.

Почти половината от анкетираните са заявили, че очакват използването на генеративен изкуствен интелект - системи, които могат да създават текст, изображения и код, подобни на човешките, за секунди - да повиши рентабилността през следващите 12 месеца.

Също почти половината от участниците обаче смятат, че технологията ще доведе до малка или никаква промяна. Констатациите, направени въз основа на интервюта с 4702 ръководители на компании от 105 държави, показват мащабните въздействия, които моделите на изкуствен интелект се очаква да окажат върху икономиките и обществата.

"Тъй като бизнес лидерите са все по-малко загрижени за макроикономическите предизвикателства, те се фокусират все повече върху разрушителните сили в техните индустрии", казва пред Financial Times Боб Мориц, глобален председател на PwC. "Независимо дали става дума за ускоряване на внедряването на генеративен изкуствен интелект или за изграждане на бизнеса им, за да се справят с предизвикателствата и възможностите на климатичния преход, това е година на трансформация."

Проучването показва също, че все повече ръководители планират да внедрят генеративен изкуствен интелект през следващите месеци, след като 32% от тях твърдят, че са го внедрили в компанията си през изминалата година. Това трябва да подобри качеството на техните продукти или услуги през следващите 12 месеца, а служителите ще трябва да усвоят нови умения.

Инфлацията вече плаши по-малко мениджърите

В по-краткосрочен план проучването посочва намаляваща тревога за по-широките перспективи, като по-малко от една четвърт от директорите съобщават, че фирмата им е "силно/изключително" изложена на заплахата от инфлация, което е рязък спад спрямо миналогодишните 40%.

Малко над една трета смятат, че световната икономика ще се радва на по-добри условия през тази година, което е два пъти повече от 18%, които са отговорили по същия начин през 2023 г. Това е доста под оптимизма за растеж, който съпътстваше края на блокадите по време на пандемията от ковид през предходните години. Констатациите отразяват надеждите, че най-лошото от големия ръст на инфлацията, който засегна икономиките от 2021 г. нататък, вече е отминало, и идват на фона на спекулациите на инвеститорите, че централните банки, водени от Федералния резерв на САЩ, ще започнат да намаляват основните лихвени проценти още тази пролет.

От всички региони, обхванати от проучването на PwC, мениджърите в Азия и Северна Америка са най-малко загрижени за инфлацията, като около 20% от тях съобщават, че са изключително или силно изложени на риск от ръст на цените. Тези в Африка са сред най-загрижените за това колко уязвими са техните компании от скока на цените. Въпреки това според проучването инфлацията и макроикономическата нестабилност са надделели над другите заплахи, изпреварвайки киберрисковете, геополитическата нестабилност и изменението на климата.

Все още няма коментари
Нов коментар