🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюрокрация бави отпускането на 800 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕС

Достъпът до финансирането на прехода към цифрови технологии и екология на ЕС е "много, много труден", заявяват експерти

Някои страни, сред които са Полша и Унгария, са използвали много малка част от средствата поради опасения на Европейската комисия от нарушаване на върховенството на закона
Някои страни, сред които са Полша и Унгария, са използвали много малка част от средствата поради опасения на Европейската комисия от нарушаване на върховенството на закона
Някои страни, сред които са Полша и Унгария, са използвали много малка част от средствата поради опасения на Европейската комисия от нарушаване на върховенството на закона    ©  Reuters
Някои страни, сред които са Полша и Унгария, са използвали много малка част от средствата поради опасения на Европейската комисия от нарушаване на върховенството на закона    ©  Reuters

Според една от водещите индустриални организации в ЕС възстановителният фонд на стойност 800 млрд. евро, предназначен за финансиране на прехода към цифрови технологии и екология, е спъван от бюрокрация, тъй като данните сочат, че досега са отпуснати по-малко от една трета от средствата.

Жан-Франсоа ван Боксмеер, ръководител на лобистката група "Европейска кръгла маса за промишлеността" (European Round Table for Industry - ERT), заяви пред Financial Times, че достъпът до фонда за възстановяване NextGen EU, който често е обявяван за европейски предшественик на Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, е "много, много труден". Вместо това той предложи ЕС да преразгледа подхода си към големите инфраструктурни проекти. Фондът за възстановяване, договорен като икономически отговор на пандемията от ковид-19 и финансиран чрез общи заеми, вече действа през половината от договорения срок от 2021 г. до 2026 г. Но по данни на ЕС към декември той е отпуснал само около 30% от наличните безвъзмездни средства и заеми.

"Има много пречки и критерии, които трябва да бъдат изпълнени", добави Ван Боксмеер, който е и председател на Vodafone. "Хората се губят в сложността на предложението. Намерението е добро, но хората са изгубени... Погледнете броя на потребителите." Ван Боксмеер предложи вместо това ЕС да преразгледа подхода си към големите инфраструктурни проекти.

Фондът цели да ускори изпълнението на вече съществуващи национални проекти и се разглежда като едно от най-значимите постижения на Европейската комисия. Плащанията от него обаче зависят от множество фактори и цели, които националните правителства трябва да постигнат. Това често включва приемане на законодателство и изисква много време, затова към момента само 18% от т.нар. основни етапи са изпълнени.

Някои страни, сред които са Полша и Унгария, са използвали много малка част от средствата поради опасения на Европейската комисия от нарушаване на върховенството на закона. Други страни, включително Италия, която е най-големият получател на помощи за възстановяване, имат нужда от повече време, за да ги изразходват поради забавяне на изплащането.

Симон Талиапиетра, старши сътрудник в брюкселския мозъчен тръст Bruegel, описа фонда като "фрагментиран" и заяви, че недостатъците му произтичат от бързината, с която е бил създаден. Въпреки това проектът се разглежда като едно от най-значимите постижения на Европейската комисия за развитието на икономиката на съюза.

Какво трябва да се промени

Ван Боксмеер предложи Европейският съюз да разгледа възможността за директно изразходване на средства за инфраструктурни проекти, които се ползват от цяла Европа. Такива проекти могат да включват международно свързване на електропреносната мрежа. Предложението му е това да става вместо насочването на финансирането чрез държавите членки.

"ERT няма консенсус по този въпрос. Според мен това е нещо, за което трябва да помислим", каза Ван Боксмеер пред Financial Times.

В частност предприятията настояват Европа да приеме по-интегриран подход към енергетиката, където компаниите от ЕС се сблъскват със значително по-високи разходи в сравнение с конкурентите си от САЩ или Китай.

Комисията заяви, че пряката подкрепа от страна на ЕС за проекти като трансграничната енергийна инфраструктура е "изключително ефективна", но добави, че програмите, базирани на национални планове, като фонда за възстановяване представляват "допълващ" подход.

Талиапиетра от Bruegel добави, че Европейският съюз има нужда от "силен общ бюджет" за подкрепа на публични блага, като например електроенергийните връзки между държавите членки. Той отбеляза, че подобен координиран подход би помогнал да се намалят инвестиционните разходи.

"Мащабът на енергийния преход изисква да се помисли как най-добре да се изгради европейски енергиен пазар, който да работи за всички", коментира Ван Боксмеер. "В същото време растежът ни е слаб. За да платите за всичко това, ви е необходим по-голям растеж."

ERT смята, че приоритет за следващата комисия трябва да бъде стимулирането на растежа чрез завършване на единния пазар, който според нея все още е ограничен от около 100 нетарифни бариери.

Ван Боксмеер добави, че Европа е изправена пред момент на "Делор", визирайки покойния Жак Делор, бивш председател на ЕК и създател на единния пазар на ЕС. "Той дойде в момент, когато европейската конкурентоспособност също беше поставена под въпрос. Началото на 80-те години на миналия век не беше славно. Това е моментът на Делор, в който трябва да задълбочите интеграцията."

Все още няма коментари
Нов коментар