🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна въвежда нови условия за мобилизация

В края на миналата година Зеленски заяви, че военните са предложили мобилизирането на близо 500 хил. души

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.
Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.
Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.    ©  Reuters
Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.    ©  Reuters

Украинското правителство внесе в парламента актуализиран проектозакон за мобилизацията, след като първоначалният му вариант беше върнат за преразглеждане в началото на януари, съобщава The Kiyv Independent, позовавайки се на Министерството на отбраната. Предишният проектозакон, включващ разпоредби за допълнителна мобилизация и ограничаване на правата на избягващите военната служба, беше внесен за разглеждане от парламента на 25 декември, но беше върнат на 11 януари след няколко седмици на публични дебати и спорове в страната.

Предходният вариант на закона е съдържал разпоредби, ограничаващи правата на лицата, избягващи военна регистрация и служба, включително забрана за пътуване в чужбина, извършване на сделки, ограничаване на правото да шофират и да изкарат шофьорска книжка и др. Украинският омбудсман Дмитрий Лубинец заяви, че подобни ограничения биха противоречали на украинската конституция, а някои длъжностни лица посочиха, че тези разпоредби биха могли да създадат корупционни рискове.

Нови разпоредби

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни състава на армията на фронта. С наближаването на втората година от началото на войната вече няма опашки от украинци пред пунктовете за призоваване, които доброволно да отидат на фронта, отбелязва Reuters. Ключова разпоредба в законодателството е намаляването на минималната възраст за призоваване от 27 на 25 години. В проекта се запазват важни разпоредби от първоначалния вариант, включително въвеждането на електронни призовки и строги наказания за хората, които не спазват правилата за мобилизация.

Украинците, живеещи в чужбина, ще трябва да представят документите си за военна регистрация. В актуализирания проект се запазва разпоредбата за връчване на мобилизационни известия по електронен път в "личния профил" на военнослужещия, който гражданите са длъжни да регистрират.

Ключова разпоредба в законодателството е намаляването на минималната възраст за призоваване от 27 на 25 години.

Всеки опит за заобикаляне на правилата ще доведе до потенциални мерки от страна на съдилищата, по искане на службите за военна мобилизация, включително замразяване на банкови сметки и активи, ограничения за пътуване и за използване на превозно средство. Срокът на мобилизация ще бъде ограничен до 36 месеца, като ще има изключения за потенциални наборници с висше образование или в специализирани области. Съгласно нова разпоредба някои лица, осъдени за престъпления, ще могат да служат в армията.

По време на военното положение военнослужещите ще получават годишен отпуск на части до 15 дни, а военнослужещите, освободени от плен, ще получат допълнителен отпуск от 90 дни, преди да се върнат на фронта, ако пожелаят да го направят.

Мобилизираните новобранци ще преминат задължително военно обучение в продължение на 2-3 месеца. Законопроектът предлага също така да се премахне задължителната наборна служба за всички граждани на възраст 18-24 години и вместо това да се въведе петмесечно военно обучение, като гражданите ще могат да избират кога да го преминат, добавя украинското издание.

Финансовата компенсация за украинските военнослужещи е определена на минимум 20 хил. украински хривни (около 490 евро) на месец. Допълнителното възнаграждение за периода на военното положение варира между 30 хил. и 100 хил. хривни (730 - 2440 евро).

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само ако имат специално разрешение. В края на миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили мобилизирането на още 450 хил. - 500 хил. души в армията.

Началникът на армията Валерий Залужний заяви, че това число отчита военните планове и прогнозите за възможните загуби.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Темата има по-широки измерения от това колко хил.тона пушечно месо могат да се осигурят статистически.
    1. Пребиваващите в чужбина украински мигранти нямат никакво намерение да са списват в този тонаж;
    2. Подобно е и положението на останалите мъже в страната. По данни на Арестович - 42% от останалите се укриват от мобилизация;
    3. Естествен е и впросът за безумието мобилизираната необучена градска/селска маса да се хвърли на фронта срещу вече две години воюващата армия на агресора. За пример ще дам героичното, но категорично катастрофално украинско контранастъпление от миналото лято:
    а) бригадите на ВСУ до една бяха преминали (кратко) оручение в Западна Украина или в натовски бази от натовски командири
    б) въоръжени бяха щатно със западно и наличното съветско въоръжение и снабдявани мощно с боеприпаси и пари за заплати и вещево доволство.

    Нищо от това вече го няма!
    Мужиците след като ги облекат и понаучат да маршируват, ще бъдат пратени в месомелачката. Затова и бойните загуби на ВСУ са най-строго пазената тайна.

    За да не изчезне Украина съвсем, САЩ и дакелите му трябва да узреят за преговори за нов световен формат за сигурност.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 2

    Ами ще се укриват, докторе. Ти какво очакваш? Никой не иска да ходи да умира в безсмислената война на Путин. За да можеш ти да се възползваш от благинките на Евросъюза, вместо като един принципен човек да отидеш да работиш в Коми. Защото това ни чака, ако джуджето не бъде спряно навреме. Поне нас де - поляците и румънците ще му дадат един ценен урок. Но в България Путин ще бъде посрещнат с фанфари, защото има такива като теб.

    Нередност?
Нов коментар