🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | Зеленски уволни "железния генерал" Залужни в търсене на нова военна стратегия

Отстраняването на главнокомандващия идва след месеци на напрежение с президента на Украйна

Отстраняването на Залужни следва месеци на напрежение между президента и неговия висш генерал по отношение на стратегията и тактиката след началото на руската инвазия.
Отстраняването на Залужни следва месеци на напрежение между президента и неговия висш генерал по отношение на стратегията и тактиката след началото на руската инвазия.
Отстраняването на Залужни следва месеци на напрежение между президента и неговия висш генерал по отношение на стратегията и тактиката след началото на руската инвазия.    ©  Reuters
Отстраняването на Залужни следва месеци на напрежение между президента и неговия висш генерал по отношение на стратегията и тактиката след началото на руската инвазия.    ©  Reuters

Украинският президент Володимир Зеленски уволни Валери Залужни от поста главнокомандващ, като заяви, че е време за "обновяване" на въоръжените сили на страната. Залужни ще бъде заменен от командира на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски, който има заслуга за успешното ръководство на защитата на Киев и контраофанзивата в източната част на Харков.

Въпреки това Сирски е критикуван и от собствените си войници за съветския си стил на ръководство и отказа да отстъпи при битката при Бахмут, в която бяха изразходвани ценни боеприпаси, загубени хиляди войници и унищожени опитни бригади, отбелязва Financial Times.

Напрежение

Отстраняването на Залужни следва месеци на напрежение между президента и неговия висш генерал по отношение на стратегията и тактиката след началото на руската инвазия. Преди 10 дни се появиха съобщения, че Зеленски е решил да смени своя главнокомандващ и му е предложил нова роля, но Залужни е отказал да подаде оставка. Сътресенията идват в може би най-трудния момент за Украйна от първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия, когато американската военна помощ е в задънена улица в Конгреса, а украинските сили не разполагат с достатъчно боеприпаси, докато се придържат към позициите си в източната част на страната.

След срещата си със Залужни в четвъртък Зеленски написа в X, че му е "благодарил за двете години защита на Украйна. Обсъдихме обновяването, от което се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме също така кой би могъл да бъде част от обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна.

Времето за такова обновяване е сега." "От днес нов ръководен екип ще поеме ръководството на Въоръжените сили на Украйна", заяви Зеленски и добави, че иска "визията за войната да бъде същата за нашите войници", служещи на фронта. Президентът заяви, че е предложил на Залужни "да остане част от екипа", без да уточнява в каква роля.

Залужни написа във Facebook: "Беше взето решение за необходимостта от промяна на подходите и стратегията. Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова и всички трябва да се променят и да се адаптират към новите реалности."

Той добави снимка, на която двамата с президента си стискат ръцете и се усмихват.

Олександър Сирски поема ръководството на армията.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров благодари на Залужний за неговите "постижения и победи", но добави: "Битките през 2022, 2023 и 2024 г. са три различни реалности. През 2024 г. ще настъпят нови промени, за които трябва да сме готови. Необходими са нови подходи, нови стратегии."

Кой е наследникът

Сирски е смятан за близък съюзник на Зеленски, който го е водил на няколко посещения на фронта. Въпреки това Сирски е широко недолюбван сред редовите украински войници. Някои западни официални лица и анализатори, които съветват Вашингтон, също изразяват опасения относно вземането на решения от Сирски след февруари 2022 г. и притеснения относно способността му да се противопостави на политическата намеса в оперативните въпроси.

За разлика от него Залужни беше изключително популярен сред украинските войници и сред обществеността до степен, в която някои съюзници на президента започнаха да виждат в него потенциален политически съперник.

Търканията между Зеленски и Залужни се трупаха повече от година. Залужни разгневи президента и съветниците му, когато в края на ноември призна, че сухопътната война е в "патова ситуация" след неуспешната контраофанзива на Украйна. В интервю за италианската телевизия в неделя Зеленски стигна до същото заключение.

Неотдавна двамата се сблъскаха по въпроса за мащаба на мобилизацията на нови войници, необходима за попълване на въоръжените сили. Президентът се противопостави на искането на висшите си генерали за 500 хил. души. Неговият командир отрече да е поискал този брой. В статия за CNN миналата седмица Залужни се оплака от "неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят числеността на въоръжените ни сили без използването на непопулярни мерки".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Както писа доктора - няма никакво значение кой козирува до ковчезите, заметнати със синьо-жълтото знаме. Украйна няма повече ресурс за тая война - нито човешки, нито икономически. САЩ не могат да продължат да плащат за прокси войната си и натискат евровасалите да крадат руските авоари.
    Ненормалното е, че Западът няма план Б, след като е повече от видно, че Украйна - гостоприемникът на тяхната война, се спихва.
    Продължавайки все в тая посока, неминуемо ще стигнем до включването на войските със стратегическо предназначение...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "borodino":

    Това за "новата военна страгетия" са същите димки, както и за мащабната чистка във висшето ръководство на страната. Всичко ще се свърши с изгонването на неудобния Залужний, най-вече заради това, че рейтингът му в бивша УССР е двоен на този на Зеле...Пък все някога той трябва да насрочи президентски избори, които ще загуби.

    Каква е разликата между бившият главнокомандващ Залужний и сегашният Сирски? Честотата на махането на опашка пред президента... Да, наистина няма никакво значение кой ще продължи да козирува по военните гробища на Украина.

    При Бахмут/Артьомоск м.г. Залужний влезе в остър конфликт със Зеле, че изтегленият от Херсон корпус трябва да се опази и градът да се отстъпи. Ген. Сирски тогава подкрепи президента. Херсонският корпус бе избит там до крак (65 хил). Градът - предаден. Нищо стратегически не се промени във войната.
    При Авдеевка Залужний отново влезе в конфликт със Зеле, че армията трябва да се опази и градът да се отстъпи. Ген. Сирски пак подкрепи президента. Десетки хиляди украинци там вече са мъртви. Градът е пред предаване на руснаците. Пак нищо стратегически няма да се промени...
    Сирски е верен и послушен. Друго и не се търси в момента...

    Никой ли не се замисля, че в Украина става някакав военен мишмаш - украински генерали, възпитаници на руски военни академии и впоследствие изкарали 3-4 месечни курсове в Уест Пойт, ръководят на война армия, изпълнявайки по телефона нарежданията на десетки натовски генерали от антантата Рамщайн. Това "командване" е най-видимата причина за краха на готвеното с месеци контранастъпление (125 хил. укр. жертви).

    За американците е ясно - на чужд терен с чуждо пушечно месо тестват своите военни устави в реална обстановка и ги редактират според ситуацията, тестват си въоръженията и изучават потенциалния враг.

    Ум ми не побира какъв е интересът обаче на пушечното месо!?
    А, да - опазването на евроатлантическите ценности...

    Извадете си главите от розовата пропагандна каца и четете историята. В навечерието на Втората всички постепенно са били убедени в невъзможността на избягването ѝ. 50 милиона мъртви, разрушена Европа. Русия окупира половината от нея за половин век.
    Това ли искаме отново за децата си?
    На вкарвайте отново Русия зорлем в Европа!

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 1

    Хм, като се замисля може и да има някакво зрънце истина за смяната на стратегията. Все пак Залужни искаше да изгради отбранителна линия подобна на тази на Суровикин от руска страна. Което означава многоешелонно окопаване и готовност за загуба на територии. „Касапинът от Бахмут“, както е известен Сирски има противоположен стил – ръгай на „ура“ месото напред и каквото оцелее от артилерията дано стигне руските окопи.

    Ако ВСУ премине в такъв стил на война, то нейното изтощение ще се засили през следващите месеци. И може би новата мобилизация ще свърши по-бързо от предишните. Само за нея Зеленски призна косвено, че загубите на ВСУ са по 20 хиляди щика на месец, а при интензификация – 30 хиляди. Което е в горната граница на по-реалистичните усреднени изчисления за загубите на Украйна.

    Но се сещам поне още няколко по-големи причини защо Зеленски иска да смени Залужни:
    - Залужни има над 70% рейтинг на одобрение сред украинците и над 90% сред военните. Зеленски няма да направи избори, това е пределно ясно, но ако конят отиде съвсем към реката (Днепър), то тогава има голям шанс Залужни да поведе един войнишки бунт в Киев ако е главнокомандващ армията. Сирски е дресирано пуделче, както вика доктора – върти опашка като вентилатор. Йесър като Тагаренко пред Зеленски.
    - Имаше слухове, че Залужни е сондирал все по-усилено пред Запада за потенциални преговори с Русия. Нещо недопустимо за „цивилизационния свят“. Не и докато дементиралото старче е в бялата къща зад океана.
    - Вече споменатата смяна на стратегията към пълна окопна отбрана, а Зеленски иска да разиграва театър как ВСУ геройски побеждава, нищо, че месото пак тръгва да попривършва и след над 1 милион мобилизирани украинци до момента, трябва да се готвят още 450-500 хиляди, сред които и бая жени.

    Зеленски все пак избра политически най-лекия вариант, защото алтернативата беше другаря Буданов, което щеше да вкара методите на НКВД от ниво някоя по-непослушна бригада, към такова на цялото ВСУ. Също така не се прибегна до ареста на Залужни, че тогава „националистите“ (може да се чете и без половината букви) щяха да се изсипят пак в Киев като при първото тире горе.

    Малко корекции докторе. Херсонският корпус през септември 2022 г. беше с численост около 60 хиляди, но покрай неуспешната офанзива в този сектор претърпя загуби от 1/3. Само бомбардировката на ВСУ на язовира в Нова Каховка и заплахата от издавяне и изолиране на руския корпус накара Кремъл да се изтегли от другата страна на Днепър. При това с минимални жертви. Оцелялата щурмова част от Херсонския корпус на ВСУ беше разпределена в Донбас. 35 бригада на морската пое част от Авдевка, над нея бяха разгърнати 59 моторизирана и 28 механизирана. В Соледар набързо бяха прехвърлени 128 планинска, 17 танкова, 46 парашутна и 60 или 63 механизирана. Te претърпяха най-големи загуби при Херсонския погром и бяха прегазени от Вагнер и ВДВ и затова Соледар падна толкова бързо. Загубите от над 65 хиляди (според някои и над 80 хиляди) са за целия сектор на Бахмут, в който по едно време фигурират над 20 бригади развърнати накуп и 40 общо с ротациите. От изброените защитници на Соледар отне 1 година, да една година, да възстановят частично силата на 46 парашутна. Останалите или не фигурират на фронта от тогава или са само под формата на поддържащи роти (дронове и артилерия) в сектора.

    Ситуацията с Авдевка е сходна, но в много по-малък мащаб. Отново, ВСУ вкарва едни от най-елитните си подразделения да биват избивани систематично. Да видим дали наистина ще имат топките да вкарат Абрамсите там или само ще им правят паради в дълбокия тил. 31 механизирана вече е изчерпана, 110 механизирана, която защитава сектора от близо 18 месеца е на предела на силите си. 47 механизирана, която непрекъснато е дефибрилирана с нови подкрепления след разгрома при Роботине, се опитва да държи северния фланг. Нова-новеничката 150 механизирана без окомплектоване вече се развръща в там. Смяната на Залужни идва и буквално дни след като се появиха слухове, че се подготвя пълното изтегляне от Авдевка, което щеше да опази част от изброените сили. И така – „бой до последния герой“ епизод пореден.

    Нередност?
  • 4
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    На Сирски баща му е полковник от запаса на ВС на РФ.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S. Новият началник на армията Сирски - очаквано, започва да обслужва приумиците на Зеле и да придвижва прясно месо към месомелачката в Авдеевка. "Касапинът от Бахмут", за което стана Герой на Украина, вероятно за кланницата в Авдеевка ще бъде окичен отново с Герой.

    Как спят тия хора, дето давят в кръв и погубват страната си...

    Нередност?
Нов коментар