🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Федералният резерв очаквано запази лихвите без промяна

Американската централна банка заяви, че е приключила с повишаването на лихвените проценти

Управителят на Фед Джером Пауъл има нелеката задача да управлява процеса по понижаване на лихвите в най-голямата световна икономика.
Управителят на Фед Джером Пауъл има нелеката задача да управлява процеса по понижаване на лихвите в най-голямата световна икономика.
Управителят на Фед Джером Пауъл има нелеката задача да управлява процеса по понижаване на лихвите в най-голямата световна икономика.    ©  Reuters
Управителят на Фед Джером Пауъл има нелеката задача да управлява процеса по понижаване на лихвите в най-голямата световна икономика.    ©  Reuters

Федералният резерв остави лихвените проценти непроменени на първото си заседание за годината, но направи важна крачка към понижаването им през следващите месеци в изявлението си за политиката. В него Американската централна банка успокои опасенията за инфлацията и се отказа от дългогодишното споменаване на възможно по-нататъшно повишаване на разходите по заемите. Финансовата институция смята, че е необходима да получи повече "увереност" по отношение на инфлацията, преди да може да започне намаляване на лихвите.

Така лихвата остава в диапазона 5.25 до 5.5%, което е и най-високото ниво в последните 32 години. Това е четвърти пореден път, в който тя не беше променена, като преди това Фед повиши лихвите 11 пъти от март 2022 г.

От официалното изявление на централната банка става ясно, че тя не допуска ново повишаване на лихвите. Федералният комитет за отворения пазар (FOMC) премахна формулировката, която изявява готовност за продължаване на повишаването на лихвените проценти, докато инфлацията не бъде поставена под контрол и е на път към целта от 2%.

В изявлението се посочва, че икономическият растеж е "солиден", и се отбелязва постигнатият напредък по отношение на инфлацията. "Комитетът преценява, че рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията се движат към по-добър баланс", се казва в позицията на FOMC. "Икономическите перспективи са несигурни и комитетът остава много внимателен към рисковете от инфлация", добавят те.

Преди началото на срещата пазарите очакваха, че Федералният резерв може да започне да намалява референтната си лихва по заеми още през март, като май също беше смятана като възможна начална точка. Въпреки това липсата на заявена готовност за подобен ход подсказва, че Фед няма да започне намаляване на лихвите на следващото си заседание през март.

Подобни сигнали не липсваха в последните седмици, като членове на борда на Фед бяха по-предпазливи относно намеренията си. Те предупредиха, че не виждат необходимост да действат бързо, докато наблюдават разгръщането на данните. Членовете на комитета през декември посочиха вероятност от три намаления на лихвените проценти с четвърт процентен пункт тази година, по-малко от пазарните очаквания за шест, показват данните на CME Group.

"Ясно е, че Фед не бързат да намалят лихвените проценти толкова бързо, колкото ги оценява пазарът, като все още са необходими допълнителни обещаващи данни за инфлацията, за да се отключи първото намаление на лихвите", каза пред Bloomberg Майкъл Браун, пазарен анализатор в Pepperstone.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че той и останалите членове на борда на Федералния резерв споделят мнението, че намаляването на лихвените проценти трябва да започне през тази година. "Чувстваме, че инфлацията намалява, растежът е силен, пазарът на труда е силен", каза той. "Това, което се опитваме да направим, е да идентифицираме място, където наистина сме уверени, че инфлацията ще се върне до 2%, така че след това можем да започнем процеса на намаляване на ограничителното ниво [на ставките]", добави Пауъл, цитиран от Guardian.

Но Фед също така намекна за опасенията, свързани със заетостта, и отвори вратата за намаляване на основния лихвен процент, ако инфлацията, както се очаква, продължи да се понижава през следващите месеци.

Рисковете за постигането на целите за заетостта и инфлацията "се подобряват", заяви централната банка, слагайки край на приблизително двегодишния период, в който тя се стремеше към повишаване на лихвените проценти, а рисковете се разглеждаха като насочени към тези, породени от нарастващите цени. Пауъл почти унищожи надеждите за започване на намаляванията още през март, като заяви, че "[март] вероятно не е най-вероятният случай или това, което бихме нарекли основен случай". "Въз основа на днешната среща бих ви казал, че не мисля, че е вероятно комисията да достигне ниво на увереност до мартенската среща, за да определи, че март е моментът да направите това. Но това трябва да се види", добави той по време на пресконференция.

Според него решението на банката не трябва да бъде прибързано, а да бъде взето на базата на внимателно проучена информация. "Бележките от днешното заседание показват очаквания за три намаления на лихвените проценти тази година, но мисля, че за да стигнем до това място, където се чувстваме комфортно да започнем процеса, се нуждаем от известно потвърждение, че инфлацията всъщност намалява устойчиво до 2%", заяви Пауъл, цитиран от CNBC.

Отделен доклад от сряда показва, че пазарът на труда се успокоява, но същото важи и за заплатите. Фирмата за обработка на заплати ADP съобщи, че частните компании са добавили само 107 хил. нови работници през януари, което е под пазарните очаквания, но все още е показателно за разширяващ се пазар на труда. Също така Министерството на труда съобщи, че индексът на разходите за заетост се е увеличил с едва 0.9% през четвъртото тримесечие. Това е най-малкото увеличение от второто тримесечие на 2021 г., като този показател е внимателно следен от Фед относно инфлацията, идваща от заплатите, В по-общ план инфлацията, измерена чрез цените на основните лични потребителски разходи, се е повишила с 2.9% през декември. Това е най-ниското ниво от март 2021 г.

Очаква се централната банка да проведе следващата си среща за определяне на лихвените проценти през март. В момента пазарите оценяват цените с 48% шанс за намаление и 51% шанс служителите отново да не променят лихвените проценти, показва инструментът FedWatch на CME.

Все още няма коментари
Нов коментар