Централните банкери смятат, че са на ръка разстояние от овладяване на инфлацията

Новите данни дават увереност, че могат да започнат да намаляват лихвите до лятото

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банкерите са "започнали да обсъждат намаляването на нашата рестриктивна позиция", като отбелязаха "добрия напредък към нашата инфлационна цел", макар че "все още не сме стигнали до нея"
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банкерите са "започнали да обсъждат намаляването на нашата рестриктивна позиция", като отбелязаха "добрия напредък към нашата инфлационна цел", макар че "все още не сме стигнали до нея"
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банкерите са "започнали да обсъждат намаляването на нашата рестриктивна позиция", като отбелязаха "добрия напредък към нашата инфлационна цел", макар че "все още не сме стигнали до нея"    ©  Reuters
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банкерите са "започнали да обсъждат намаляването на нашата рестриктивна позиция", като отбелязаха "добрия напредък към нашата инфлационна цел", макар че "все още не сме стигнали до нея"    ©  Reuters

Висшите централни банкери в Европа и САЩ се доближиха до обявяването на победа над най-големия скок на инфлацията от едно поколение насам, като новите данни им дават увереност, че могат да започнат да намаляват лихвите до лятото. В петък данните за ръста на работните места в САЩ за декември и януари бяха рязко понижени, което затвърди очакванията на инвеститорите за намаляване на лихвените проценти до юни, докато данните за еврозоната показаха отслабване на растежа на заплатите и печалбите.

В четвъртък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ "не е далеч" от увереността да започне да понижава разходите по заемите.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банкерите са "започнали да обсъждат намаляването на нашата рестриктивна позиция", като отбелязаха "добрия напредък към нашата инфлационна цел", макар че "все още не сме стигнали до нея".

"Намирам, че те са много миролюбиви в синхрон, казва пред Financial Times Людовик Субран, главен икономист в застрахователя Allianz, за Пауъл и Лагард. Въпросът сега е дали Фед ще изчака с намаляването на лихвите до септември."

Данните от петък в САЩ показаха, че икономиката е добавила 275 хил. работни места през миналия месец, което надмина прогнозите, но големите понижения на предишните данни засилиха очакванията, че първото намаление може да стане до юни.

В еврозоната данните за четвъртото тримесечие показаха, че разходите за труд на единица продукция и маржовете на печалба нарастват с по-бавни темпове, което намалява опасенията, че компаниите повишават инфлацията, като прехвърлят по-високите разходи за труд чрез агресивно повишаване на цените.

Пак оптимизъм на пазарите

Пазарите бяха намалили залозите си за поредица от понижения на лихвените проценти през 2024 г., тъй като европейската инфлация се оказа по-стабилна от очакваното, а пазарът на труда в САЩ остана изненадващо стабилен. Но напоследък нещата се обърнаха. Пазарите вече оценяват до четири намаления на лихвените проценти с по 0.25 процентни пункта от страна на Фед и ЕЦБ през тази година, докато в началото на месеца те бяха по-близо до три. Очаква се Английската централна банка да направи първото си намаление през лятото, тъй като гуверньорът Андрю Бейли отбелязва "окуражаващи признаци" за инфлацията.

"Сега ЕЦБ казва, че намалението ще бъде през април, а ако не, то със сигурност през юни", казва Уилям Вон, портфолио мениджър в Brandywine Global. "Това е явна промяна в тона спрямо съобщенията от миналия месец и по-слабите данни за заплатите в петък подкрепят тази миролюбива позиция."

В петък триото, определящо лихвените проценти в ЕЦБ, подкрепи това мнение. Ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви, че е вероятно намаляване на лихвените проценти през април или юни. Ръководителят на Финландската централна банка Оли Рен смята, че рисковете от твърде скорошно понижение са "значително намалели". Дори ястребово настроеният управител на Австрийската централна банка Роберт Холцман заяви, че промяна на лихвите "може би се подготвя".

"Това, което се промени тази седмица, е, че те, изглежда, възвръщат доверието си в собствените си модели и прогнози, което ги приближава към първото намаление", казва Фредерик Дюкрозе, ръководител на макроикономическите изследвания в Pictet Wealth Management.

Не всички "ястреби" са убедени в това. В САЩ Нийл Кашкари, президент на Фед - Минеаполис, и Рафаел Бостик, който оглавява Фед - Атланта, смятат, че силата на американската икономика означава, че Фед няма нужда да намалява лихвите толкова, колкото централните банкери смятаха за необходимо през декември, когато прогнозираха три понижения през тази година.

Йоахим Нагел, ръководител на германската Бундесбанк, призна, че "вероятността да станем свидетели на намаляване на лихвените проценти преди лятната ваканция се увеличава", но предупреди да не се изпада "в еуфория твърде рано".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Водещата причина за сегашната инфлация е нямането на необходима грамотност на министъра на финансите.

    Употребите на валута са с добри и лоши резултати.
    Сега министърът на финансите няма необходима грамотност. Без нужните знания на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление.
    Държавната власт не осъществява обща защита срещу щети от заеми и сходни договори. Сътворяват се неограничавани лоши резултати от употреби на пари.

    Запазването на държавната финансова грешка намалява покупателната способност на парите. Лошото държавно поведение е водещ фактор за инфлация.

    Защо някой е съгласен правителството да подпомага за инфлация, ала публично представя недоволство за последици от своето желание?

    Нередност?
  • 4
    bzm avatar :-(
    bzm

    Тези са на ръка разстояние до памперсите си.

    Нередност?
Нов коментар