САЩ и съюзниците им удариха хутите в Йемен

Атаките идват, след като в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край бреговете на Оман. Нарастват опасенията за разрастване на конфликта в Близкия изток

Ударите на САЩ и Обединеното кралство бяха нанесени, след като в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край бреговете на Оман, а силите на хутите изстреляха противокорабна ракета от Йемен по международните морски пътища в Аденския залив.
Ударите на САЩ и Обединеното кралство бяха нанесени, след като в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край бреговете на Оман, а силите на хутите изстреляха противокорабна ракета от Йемен по международните морски пътища в Аденския залив.
Ударите на САЩ и Обединеното кралство бяха нанесени, след като в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край бреговете на Оман, а силите на хутите изстреляха противокорабна ракета от Йемен по международните морски пътища в Аденския залив.    ©  Reuters
Ударите на САЩ и Обединеното кралство бяха нанесени, след като в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край бреговете на Оман, а силите на хутите изстреляха противокорабна ракета от Йемен по международните морски пътища в Аденския залив.    ©  Reuters

САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути в четвъртък през нощта, което отново породи опасения за по-широка ескалация на конфликта в Близкия изток. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е наредил военните удари в отговор на "безпрецедентните" атаки на базираните в Йемен бойци срещу търговски кораби в Червено море. Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия също подкрепиха операцията.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират нападения срещу нашия персонал или да позволят на враждебни участници да застрашават свободата на корабоплаването в един от най-важните търговски маршрути в света", заяви Байдън, цитиран от Financial Times. "Няма да се поколебая да насоча по-нататъшни мерки за защита на нашите хора и свободното движение на международната търговия, ако това е необходимо."

Британският премиер Риши Сунак заяви, че нападенията на хутите нарушават търговията, повишават цените на стоките и изострят хуманитарната криза в Йемен.

"Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хутите продължават да извършват нападения в Червено море, включително срещу военни кораби на Обединеното кралство и САЩ само тази седмица. Това не може да продължава", заяви Сунак в изявление, в което обяви ударите на Кралските военновъздушни сили.

Британските военноморски сили ще продължат да патрулират в Червено море като част от многонационална операция, добави той.

Целите на ударите

Представител на американската администрация заяви, че ударите са били насочени срещу ракетния, радарния и безпилотния потенциал на хутите. "Към настоящия момент не сме наблюдавали никакви преки ответни действия спрямо нашите американски или други членове на коалицията в Червено море, Баб ел Мандеб или Аденския залив. Разбира се, оставаме готови да се защитим", заяви високопоставен американски военен.

Хутите, които контролират Северен Йемен, се превърнаха в една от най-активните фракции в така наречената от Техеран "Ос на съпротивата", откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас", която също е подкрепяна от Иран.

Въпреки че Байдън се опита да предотврати превръщането на войната между Израел и "Хамас" в регионален конфликт, продължаващите атаки на хутите принудиха Белия дом да предприеме действия.

Ударите на САЩ и Обединеното кралство бяха нанесени, след като в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край бреговете на Оман, а силите на хутите изстреляха противокорабна ракета от Йемен по международните морски пътища в Аденския залив. Централното командване на САЩ заяви, че това е 27-ата ата атака на хутите срещу международното корабоплаване през последните два месеца.

Близо 15% от световната морска търговия преминава през Червено море, включително 8% от търговията със зърно, 12% от морския петрол и 8% от морския втечнен природен газ. Много петролни танкери и контейнеровози избягват маршрута през Червено море и Суецкия канал, като вместо това избират по-дългото и по-скъпо плаване около Африка.

Цените на суровия петрол се повишиха след ударите през нощта, като международният бенчмарк брент поскъпна с почти 2% до 78.86 долара за барел в петък сутринта.

Ролята на Иран

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че Вашингтон "наистина държи Иран отговорен за ролята, която те изиграха с хутите и с другите групи в региона, които извършиха атаки срещу американските сили и ги уведомиха за това".

Иран осъди атаките като "явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и нарушаване на международните закони и разпоредби". Говорителят на външното министерство Насер Канаани каза, че докато войната между Израел и Газа продължава, САЩ и Обединеното кралство се "опитват да отклонят глобалното внимание от престъпленията" на Израел и "разширяват своя подкрепящ чадър" за еврейската държава.

Саудитска Арабия, която ръководи арабска коалиция, която се намеси в гражданската война в Йемен през 2015 г., за да се противопостави на хутите, призова за "сдържаност" и избягване на ескалация. От 2022 г. е в сила крехко примирие и кралството води мирни преговори с бунтовниците в опит да излезе от войната.

По време на войната в Йемен хутите изстреляха стотици ракети и дронове към Саудитска Арабия, насочени към летища, петролни съоръжения и друга инфраструктура. Бунтовниците също предприеха атаки с ракети и дронове срещу Обединените арабски емирства, основният партньор във водената от Саудитска Арабия коалиция, преди две години.

Анализатори предупредиха, че е малко вероятно ударите срещу хутите да възпрат бунтовниците, традиционно пропалестинско, антиизраелско и антиамериканско ислямистко движение, което е издържало години на война.

Във видео, публикувано в социалната платформа X, командирът на хутите Абдул-Малик Бадр ал Дин ал Хути каза: "Отговорът на всяка американска атака няма да бъде само на нивото на операцията, която наскоро беше проведена с повече от 24 дрона и няколко ракети, но ще бъде по-голямо от това."