Г-7 планира да подкрепи набирането на дълг за Украйна с руски активи

Целта е така да бъде осигурено финансиране за Киев

Коалицията, подкрепяща Украйна, ще изиска от Русия да изплати дълга, а ако тя не го направи, ще конфискува замразените руски държавни активи
Коалицията, подкрепяща Украйна, ще изиска от Русия да изплати дълга, а ако тя не го направи, ще конфискува замразените руски държавни активи
Коалицията, подкрепяща Украйна, ще изиска от Русия да изплати дълга, а ако тя не го направи, ще конфискува замразените руски държавни активи    ©  Reuters
Коалицията, подкрепяща Украйна, ще изиска от Русия да изплати дълга, а ако тя не го направи, ще конфискува замразените руски държавни активи    ©  Reuters

Западните правителства подготвят планове за емитиране на дълг, за да помогнат за финансирането на Украйна, като използват руски активи за обезпечение на изплащането му. По този начин ще принудят Москва да започне да плаща за инвазията си. Според плановете съюзниците на Киев могат да наберат дълг, за да финансират страната, бореща се с руската инвазия. Коалицията, подкрепяща Украйна, ще изиска от Русия да изплати дълга, а ако тя не го направи, ще конфискува замразените руски държавни активи, твърдят служители, запознати с обсъжданията.

Белгийското правителство е разпространило плановете сред страните от Г-7, съобщават за Financial Times няколко служители, запознати с предложенията. Длъжностни лица от две държави от Г-7 заявиха, че сега това е водещият вариант за отблокиране на замразените средства за Украйна.

Структурирането на подкрепата по този начин би позволило на коалицията да набере средства за Украйна, без да се налага незабавно да решава правни въпроси относно основанията на други държави за изземване на руски държавни активи.

"Едно от нещата, които това би направило, е да отложи въпроса какво ще се случи с руските държавни активи, въпреки че те ще бъдат използвани като обезпечение", заявява пред британското издание източник, запознат с преговорите. Планът би осигурил "малко ликвидност на украинците въз основа на обещанието, което вече е дадено от коалицията, че Русия ще плати", обяснява източникът, позовавайки се на ангажимента на Г-7 от миналата година в Хирошима, че "Русия трябва както да прекрати незаконната си агресивна война, така и да плати за щетите, които е причинила".

САЩ са за изземване на руските активи

Вашингтон настоява пред съюзниците си да намерят начини да изземат 260 млрд. евро от активите на Руската централна банка, които бяха замразени в чужбина в отговор на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Около 191 млрд. евро от активите на Москва се съхраняват в Euroclear, базирания в Брюксел депозитар на ценни книжа.

Париж и Берлин обаче изразиха особена предпазливост, тъй като са загрижени за законността, финансовата стабилност и възможните санкции от руска страна.

Германското правителство заяви, че подкрепя използването на доходността, генерирана от руските активи, държани в Euroclear, която през миналата година възлиза на 4.4 млрд. евро. Берлин обаче е против изземването на базовите активи. Заедно с Франция и Европейската централна банка Германия изразява опасения, че това може да има последици за финансовата стабилност.

Служител, участващ в трансатлантическите дискусии, посочва пред FT, че Белгия е лансирала идеята за емитиране на дълга срещу активите в опит да се постигне компромисна позиция. "Използването на активите като обезпечение за набиране на дълг е опит за намиране на компромис между различните гледни точки около масата както в рамките на ЕС, така и ... Г-7", казва служителят.

Белгийският премиер Александър де Кроо заяви миналия месец, че западните страни "трябва да работят по механизъм" за използване на активите. "Например, те могат да се използват като обезпечение за набиране на средства за Украйна", каза той.

Преди това администрацията на Байдън изрази подкрепа за законопроект, който в момента се разглежда в Конгреса и който ще ѝ позволи да "конфискува руски суверенни активи в полза на Украйна". Миналата година тя разпространи документ за обсъждане сред членовете на Г-7, в който се казва, че съюзниците на Украйна могат да "изземат руски суверенни активи като контрамярка, за да накарат Русия да прекрати агресията си".

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви през декември, че е убеден, че може да бъде намерен правен път за изземване на руски държавни активи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 3
    • + 4

    Как тънко англосглобката иска да блъсне европа в пропастта.Вземете им активите и ги дайте на окраина,да ама европа има повече активи в русия от тези които им замразиха и да не забравяме,че ако го направят всички които имат вложения в европейски банки ще избягат с 300 ако откраднат парите на русия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Неоколониалният свят, наричан за благозвучие Г-7, в ДНК-то си няма нищо друго, освен 1000 пробвани във времето начина за крадене!

    От краденето на негри от Конго и продаването им като роби във Виржиния, през ограбването от конкистадорите на днешни Перу, Еквадор, Мексико, сеейки едра шарка сред инките и ацтеките, до Остиндийската, който е сложила ръка на подправките от Индия, Индокитай, Индонезия - та стигнем до американските неоколониални войни за нефта на Ирак, за нефта на Сирия, за нефта и газа на Либия...

    Руските активи в западните банки са чекмедже до чекмедже с тези на персийските монархии, на Китай, на Япония (най-крупният кредитор на САЩ), на Бразилия. Убеден съм, че притежателите на многогратно по-високите от руските активи с внимание следят какво се опитва да направи Западът, защото антируските механизми за заграбване във всеки един момент могат да се обърнат и срещу всяка една страна, посочена за ограбване.

    Всъщност такъв ход от страна на Запада след следвоенната организация на международна сигурност, би разрушил и сигурността на световната финансова система.

    И е много видно, че разрушавайки методично устоите на света, който познаваме, САЩ и Западът тикат света към голяма война.

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    Г-7 да се чете "САЩ, Великобритания и двата скачени съда Япония и Канада", защото континентална Европа се дърпа от това убийство на световните финанси.

    Казно другояче - непрекъсната ескалация и липсата на План Б за Украйна, отвъд разгрома на Русия, кара Запада да изпада в безумни крайности. Всяко едно действие по конфискуване на замразените руски активи ще доведе до ядрен взрив в световния финансов ред, установен от същия планктон. Първият такъв беше самото замразяване, но докато парите си останат собственост на Москва, може да се преглътне. Конфискацията преминава линията и създава нов прецедент в иначе изградените от Запада правила.

    Малко контекст, щото Файненшъл са писали статията с долните бузи. ЕС одобри помощ за Украйна, която по памет включва около 33 млрд. евро пряко от бюджета и още 17 милиарда евро чрез дългови инструменти. Част от тях ще се ползва начислената лихва на замразените руски активи, засега тя е около 4,4 милиарда евро, ама до края на годината ще набъбне. Което може да мине метър, но не и горната идея на Г-7, която е същата, но вече директно да се бърка с кацата с руския мед.

    Превеждам - Г-7 емитира дълг, който дава на Украйна и който Г-7 едностранно обявява, че трябва да се изплати от Русия и ако не стане се покрива със замразените средства - отново едностранно. Подобни действия пораждат прецедент, в който Русия прави същото със замразените западни активи на приблизително същата стойност или пък Китай решава да замрази американските такива и да си напечата пари с дълг и обезпечи с тях. Или Бразилия, или Индия, или, или...

    По-лошото е, че същият този бюрократичен планктон не си дава сметка, че с конфискацията на руските активи, Западът се лишава с единствения (!!!) лост за влияние при евентуални преговори за Украйна. Защото ако за нещо Москва може да направи компромис е точно срещу размразяването и връщането на активите. Другото се решава на бойното поле и за момента е "бой до последния герой". До влизането на НАТО, а при пряк конфликт между Алианса и Русия, който да продължи повече от седмица означава ядрена война.

    Нередност?
  • 4
    d_s_simeonov avatar :-|
    D Simeonov

    Здравият разум ще победи!

    Нередност?
Нов коментар