🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Г-7 търси начини как да конфискува руски активи в полза на Украйна

Политическите спорове в САЩ и Европа застрашават финансовата подкрепа за Киев

ЕС се страхува от обратни действия на Русия, ако бъдат конфискувани руските финансови активи
ЕС се страхува от обратни действия на Русия, ако бъдат конфискувани руските финансови активи
ЕС се страхува от обратни действия на Русия, ако бъдат конфискувани руските финансови активи    ©  Reuters
ЕС се страхува от обратни действия на Русия, ако бъдат конфискувани руските финансови активи    ©  Reuters
Темата накратко
  • Около 260 млрд. евро от активите на Руската централна банка бяха блокирани миналата година в страните от Г-7, ЕС и Австралия.
  • Противниците на тази идея се притесняват, че подобен ход ще навреди на международния ред и ще подкопае доверието, което държавите показват, когато съхраняват резерви в други страни.
  • Вместо да конфискува самите активи, ЕС работи върху план за изземване на извънредните печалби, които Euroclear генерира от руските активи.

Западът активно проучва начини за изземване на активи на Руската централна банка за финансиране на Украйна, тъй като политическите спорове в САЩ и Европа застрашават финансовата подкрепа за Киев. През последните седмици представителите на Г-7 засилиха разговорите за изразходване на част от замразените руски държавни активи на стойност около 300 млрд. долара - радикална стъпка, която би отворила нова глава във финансовата война на Запада срещу Москва, съобщава Financial Times.

Натискът идва в момент, когато два важни пакета за финансова помощ за Украйна на стойност над 100 млрд. долара се провалиха миналата седмица, тъй като републиканците в Конгреса на САЩ и унгарският премиер Виктор Орбан се обявиха против финансирането на Киев (Брюксел може да заобиколи ветото на Унгария с двустранни споразумения с Украйна).

Изземването на руски активи би могло да осигури алтернативен източник на финансиране за Киев, особено предвид очакваните огромни разходи за следвоенно възстановяване. Досега обаче правителствата на страните от Г-7 се въздържат от подобен ход, опасявайки се, че някои чуждестранни инвеститори в активи в долари и евро ще се оттеглят.

Правни експерти обаче предупреждават, че това би представлявало драматично отклонение от нормалната практика, носещо правни и икономически рискове.

  • Къде се намират замразените активи?

Около 260 млрд. евро от активите на Руската централна банка бяха блокирани миналата година в страните от Г-7, ЕС и Австралия, според документ на Европейската комисия, с който се е запознал Financial Times. По-голямата част от тях - около 210 млрд. евро, се съхраняват в ЕС, включително пари в брой и държавни облигации, деноминирани в евро, долари и други валути. За сравнение, САЩ са замразили само малко количество руски държавни активи: около 5 млрд. долара, според хора, информирани за преговорите в Г-7. В Европа по-голямата част от активите - около 191 млрд. евро - се държат в Euroclear, централен депозитар на ценни книжа с централа в Белгия. Франция е блокирала втората по големина сума - около 19 млрд. евро, според френското финансово министерство. Други активи са далеч по-малки, като Германия държи около 210 млн. евро, според източници, запознати с данните.

  • За какво призовават САЩ

Вашингтон не е подкрепил публично конфискацията на замразените активи, но застъпва тази теза в конфиденциални разговори. Неотдавнашен документ на Г-7 по темата, написан от американски служители, го описва като "контрамярка", разрешена от международното право, която би "накарала Русия да прекрати своята агресия". Според документа подобен ход би се считал за легитимен отговор на незаконното нахлуване на Русия в Украйна, ако бъде приложен от държави, "пострадали" и "особено засегнати" от нейната агресия. Това може да включва съюзници на Украйна, които са финансирали нейната икономика и армия по време на войната. Американски служители предложиха конфискуваните активи да бъдат изплатени на Украйна на траншове, например чрез Световната банка или Европейската банка за възстановяване и развитие. Това се представя като "аванс" от компенсацията на Украйна, която Русия в крайна сметка ще трябва да плати съгласно международното право за своята агресия.

  • Какви са правните основания за това

Активите на централната банка са защитени от обичайното международно право. Действия, които, изглежда, поставят под съмнение този принцип, биха имали дълбоки последици за финансовата система. Но защитниците твърдят, че такава конфискация може в този случай да бъде оправдана съгласно международното право като справедливо средство за защита, за да се накара Русия да компенсира Украйна за щетите от войната.

Филип Зеликов, бивш високопоставен американски дипломат, сега в Станфордския университет, цитира като прецедент международно наложените компенсации след иракското нахлуване в Кувейт през 1990 г. "Това представлява огромна възможност", каза той. Според него сега могат да започнат да се обмислят наличните възможности. "Ако това проработи, заложените пари - 300 млрд. долара - ще променят играта за Украйна", смята той.

Това тълкуване на закона обаче се оспорва. Ингрид Брунк, професор по международно право в Юридическия факултет на Вандербилт, твърди, че контрамерките не са метод за получаване на обезщетение, а вместо това са предназначени да накарат една държава да изпълни задълженията си. Тя казва пред FT, че идеята е "неразумна", добавяйки: "Много държави са били ощетени от много неща, които нарушават международното право, без да се предполага, че ние конфискуваме резервите в чуждестранна валута. Това са най-свещените видове активи в глобалната финансова система. Този ход вероятно ще изисква вътрешно законодателство в много от страните, които се стремят да го прилагат, добавя тя, въпреки че това може да се окаже по-малко страхотна бариера."

  • Какви са финансовите последици

Противниците се притесняват, че подобен ход ще навреди на международния ред, основан на правила, и ще подкопае доверието, което държавите показват, когато съхраняват резерви в други страни. Последният аргумент има значително влияние върху някои държави от ЕС и Европейската централна банка. Конфискуването на руски активи за някои би прекрачило границата, като внуши на страни като Китай или Саудитска Арабия, че държавните активи, съхранявани в евро или долари, може да не са винаги безопасни. По-рано тази година ЕЦБ предупреди държавите от еврозоната за риска от подкопаване на "правните и икономически основи", на които се основава международната роля на еврото. В документ за вътрешна употреба на ЕС се казва: "последиците могат да бъдат значителни" и се предупреждава за рисковете от самостоятелно действие, като се препоръчва всички действия да се предприемат като част от широка международна коалиция. Според дипломат от ЕС "всяка голяма икономика, деноминирана в евро, подхожда много внимателно към това поради потенциалните ефекти за еврото и за чуждестранните инвестиции и клиринга в евро".

Но привържениците на идеята предполагат, че тези притеснения са преувеличени. Британският външен министър Дейвид Камерън отрече миналата седмица, че ще има "смразяващ ефект" върху входящите инвестиции. Засегнатите инвеститори вече ще бъдат "доста охладени" от замразяването на активите им, каза той.

  • Как гледат европейците на тези аргументи

Целта е да бъде постигнат консенсус между страните от Г-7 за конфискуване на активите, но Франция, Германия и Италия остават изключително предпазливи. Официални лица от ЕС се притесняват от възможно отмъщение, ако държавният имунитет бъде подкопан. Един от тях отбелязва пред британското издание, че САЩ притежават само много малко количество активи на руската централна банка за сравнение. "От гледна точка на ЕС имаме много повече да губим", казва представителят на ЕС.

Възможностите на Русия за противодействие със съдебни спорове са ограничени. "Въпреки това Русия ще намери други начини да отвърне със същото... Това би означавало нанасяне на повече вреда на бизнеса в Русия и потенциални други щети", казва Армин Щайнбах, професор по право и икономика в HEC Paris.

  • Какво планира Европа вместо конфискация

Вместо да конфискува самите активи, ЕС работи върху план за изземване на извънредните печалби, които Euroclear генерира от руските активи. Белгийският централен депозитар на ценни книжа спечели около 3 млрд. евро миналата година от реинвестиране на пари от падежирани ценни книжа, които не могат да бъдат изплатени на Русия. Но и тези предложения са също противоречиви, като някои страни се страхуват от последствията дори от тази по-ограничена стъпка. Длъжностни лица смятат, че дискусията на живо в рамките на Г-7 може да помогне за придвижването на предложенията на ЕС.

Германия предприема действия да конфискува 720 млн. евро руски активи

Германски прокурори подадоха искане за изземване на повече от 720 млн. евро от банкова сметка във Франкфурт на руска финансова институция под санкции. За пръв път Берлин предприема действия за конфискация на руски активи, вместо само да ги замразят. "Това, което се отнася лично за безскрупулните лидери, се отнася и за активите на техния властов апарат: няма да позволим руските пари, използвани за финансиране на незаконната агресивна война, да стоят в германски сметки", заяви министърът на правосъдието Марко Бушман.

Ако успее, този ход ще отбележи голяма стъпка в международните усилия за налагане на антируските санкции. Преди това Германия е замразявала само активи на лица и фирми под санкции, включително яхти и имоти. Но ако прокурорите успеят с искането си, средствата могат да бъдат усвоени от федералния бюджет. Властите не са потвърдили как ще използват парите или дали те ще бъдат насочени към Украйна.

В изявление федералната прокуратура заяви, че е подала молба до съд във Франкфурт на 7 юли тази година с искане за "независима процедура по конфискация" по отношение на повече от 720 млн. евро, депозирани от руска финансова институция във франкфуртска банка. Ходът е предизвикан от "подозрителен опит за нарушаване на разпоредбите за ембарго".

Става дума за Националния сетълмент депозитар на Русия (NSD), дъщерно дружество на Московската фондова борса, където се проследяват и става разплащането по сделки с ценни книжа. NSD беше поставен под санкции от ЕС през юни 2022 г., четири месеца след руската инвазия в Украйна. Санкциите на практика замразиха всички активи, съхранявани от NSD от името на инвеститори, които бяха депозирани в европейски банки, включително 720 млн. евро в сметка на JPMorgan Chase във Франкфурт. Но според прокурорите, малко след като ЕС се задейства срещу компанията, "неизвестни лица", действащи за NSD, са се опитали да прехвърлят 720 млн. евро в друга сметка. Лице, запознато с темата, казва, че JPMorgan Chase е получила инструкции да преведе парите по сметката на Commerzbank на друго дъщерно дружество на Московската фондова борса, Националната клирингова корпорация.