🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ разкриха "обезпокоителен" напредък на Русия при антисателитните оръжия

Кремъл разработва военна система, базирана в космоса, но няма "непосредствена заплаха", твърдят от Белия дом

Русия се опитва да разположи космическо ядрено оръжие, което може да се използва за обезвреждане на американски сателити.
Русия се опитва да разположи космическо ядрено оръжие, което може да се използва за обезвреждане на американски сателити.
Русия се опитва да разположи космическо ядрено оръжие, което може да се използва за обезвреждане на американски сателити.    ©  Reuters
Русия се опитва да разположи космическо ядрено оръжие, което може да се използва за обезвреждане на американски сателити.    ©  Reuters

Новина за мистериозно руско космическо оръжие обиколи света. За момента обаче няма почти никаква конкретика за какво точно става дума. Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, обаче призова Белия дом да разсекрети разузнавателните данни за "сериозна заплаха за националната сигурност". Американски медии твърдят, че става въпрос за руска космическа ядрена система, която все още не е разгърната и която може да застраши американски и съюзнически сателити в околоземна орбита. Какво може да е това?

Антисателитен потенциал

Белият дом даде оскъдна информация, като в четвъртък заяви, че е получил "обезпокоителни" сведения, че Русия разработва усъвършенстван "антисателитен потенциал".

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че макар и да е ограничен в това какво може да разкрие за "конкретното естество на заплахата", постиженията на Кремъл не представляват "непосредствена заплаха за ничия безопасност".

Представители на САЩ, запознати с разузнавателната информация, заявиха пред Financial Times, че в нея подробно са описани усилията на Русия да разположи космическо ядрено оръжие, което може да се използва за обезвреждане на американски сателити. Джон Кърби от своя страна отказа да каже дали този потенциал е "ядрен". Той все пак призна, че напредъкът е свързан с "космически" способности и би бил в пряко нарушение на Договора за космическото пространство от 1967 г., който са подписали повече от 100 държави, включително САЩ, Обединеното кралство и Русия. Договорът забранява на подписалите го страни да разполагат ядрени оръжия в космоса.

Кърби предупреди, че разузнавателните данни показват, че Русия "разработва" новата противоспътникова система, но това не е "активна способност, която е била разгърната". "Не става дума за оръжие, което може да бъде използвано за нападение срещу хора или за физическо унищожение тук, на Земята", добави той и отбеляза, че президентът Джо Байдън е бил "напълно информиран" за ситуацията и ще продължи да гледа на въпроса "много сериозно".

The Economist отбелязва, че съществуват основно три варианта ядрено оръжие, предназначено за унищожаване на спътници - разположено на земята и се изстрелва, само когато предстои да бъде използвано; ядрено оръжие, което ще обикаля в орбита; или сателит, задвижван с ядрен генератор, който няма да бъде самата бомба, а вместо това ще използва синтезираната енергия за захранване на друг вид оръжие.

Контакти с Кремъл

Кърби заяви, че администрацията на Байдън е инициирала "пряк дипломатически ангажимент с Русия", но не даде конкретни данни за контактите с Кремъл.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент, информира по въпроса висшите ръководители в Камарата на представителите в четвъртък следобед и ще се обърне към членовете на Сената на САЩ, когато те се завърнат от ваканция по-късно този месец, добави Кирби.

Разкритията на Белия дом идват, само ден след като Майк Търнър, републиканският председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, публично призова администрацията да разсекрети информацията за "сериозна заплаха за националната сигурност". В четвъртък Кърби разкритикува постъпката на Търнър и отбеляза, че разузнавателните служби на САЩ имат "сериозни опасения относно широкото разсекретяване на тази разузнавателна информация".

По принцип разузнавателната общност на САЩ не е склонна да разкрива чувствителни разкрития от страх, че това ще позволи на противниците да разкрият американските източници и методи за събиране на разузнавателна информация.

"В крайна сметка щяхме да стигнем до момента, в който щяхме да можем да я споделим с американския народ, и все още планираме да го направим, ако е необходимо", обобщи Кърби.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Това са кръгли глупости! Космическо оръжие, излъчващо електромагнитни импулси е разработвано и в САЩ в края на студената война. Просто са го зарязали и са предпочели да насочат финансирането в по-печеливши сфери.
    Принципът на действие е елементарен: разрушаване на сателити и използване на техните кръжащи в орбита отломки като шрапнели спрямо други спътници в тоя пояс. "Шрапнелите" няма как да правят разлика чие знаме е нарисувано на спътниците, нали?
    Всички водещи космически страни имат подобни разработки. Преди година-две в западните медии се вдигна луд шум, че руснаците били унищожили свой стар метеоспътник. Те направиха това след САЩ, Китай и Индия...
    Така че новината не е новина, а е пропагандно кресчендо, в което Икономедиа вика до порозовяване...
    А старата "новина" са вади от боклука, за да се удави медийно катастрофата с прокси войната в Украйна.

    Нередност?
Нов коментар