Какви щети може да нанесе Тръмп на НАТО

Американският конгрес е предприел действия за защита на военния алианс от президентски своеволия, но това може да не е достатъчно

С изказването си Тръмп застрашава и американската армия
С изказването си Тръмп застрашава и американската армия
С изказването си Тръмп застрашава и американската армия    ©  Reuters
С изказването си Тръмп застрашава и американската армия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Вместо да се опитва да се оттегли от НАТО, второто президентство на Тръмп би могло да позволи на съюзниците му да провеждат политика на превръщане на НАТО в "спяща" организация.
  • Според Джо Байдън Тръмп е първият президент, който "се е поклонил" на руски диктатор, което според Байдън е "глупаво", "срамно", "опасно" и "неамериканско".
  • Изтеглянето на американските генерали от НАТО може да принуди други страни от алианса да потърсят свои собствени ядрени възпиращи средства.

Още през декември миналата година законодателите от двете партии в американския Конгрес може би са започнали да си дават сметка, че ако бившият президент Доналд Тръмп се върне на власт, бъдещето на НАТО като "най-успешния отбранителен съюз в човешката история" ще бъде поставено на карта. Тихомълком те вмъкнаха законов текст, ограничаващ правомощията на президента да изтегли САЩ от алианса, в годишния законопроект за отбранителната политика, който беше приет с двупартийна подкрепа.

На предизборна среща през уикенда Тръмп се похвали, че като президент е казал на неидентифициран лидер на страна от НАТО, че ще насърчи Русия да "прави каквото си иска" с европейските страни членки, които не увеличават достатъчно разходите за отбрана. Предполага се, че целият смисъл от съществуването на НАТО е членовете да действат като един, за да се защитават взаимно, ако бъдат нападнати. Това е записано и в прословутия член 5 на Северноатлантическия договор.

Президентът Джо Байдън се възползва от нападките към НАТО, като в изявление от Белия дом във вторник обяви, че Тръмп е първият президент, който "се е поклонил" на руски диктатор, което според настоящия държавен глава е "глупаво", "срамно", "опасно" и "неамериканско". То последва тревожните реакции от страна на съюзниците отвъд Атлантика и идва в разгара на опитите за прокарването през Камарата на представителите на допълнителната военна помощ за Украйна.

С изявлението си Тръмп застрашава и военнослужещи от армията на САЩ. Американската посланичка в НАТО Джулиан Смит определи изказването на бившия президент като "опасно и безотговорно". "Насърчаването на Кремъл да атакува който и да е съюзник на НАТО или територията на алианса наистина застрашава нашите войници: американските войници и войниците на нашите съюзници", заяви Смит в Брюксел. Съюзите като НАТО "са ключови за външната политика на САЩ. Те не са благотворителни проекти. Те служат пряко на американските интереси, а също на интересите на нашите съюзници", заяви Смит.

Отбранителната система на западните демокрации след Втората световна война е изградена около НАТО, но Тръмп отдавна се оплаква, че САЩ не са доволни от организацията, че плащат твърде много и че получават твърде малко. Крайната му цел според анализатора по въпросите на националната сигурност на CNN Питър Берген отдавна е да изтегли САЩ от НАТО. Военният съюз е създаден през 1949 г., за да сдържа заплахата от Съветския съюз и разпространението на комунизма, след разпадането на СССР и Варшавския договор се преориентира към борба с тероризма, а сега е организиран около възпирането на експанзионистичните неоимперски амбиции на руския президент Владимир Путин.

Още по време на първия си мандат Тръмп настояваше държавите от алианса веднага да увеличат още разходите си за отбрана. Сега опитва да си припише заслуги в тази сфера, твърдейки, че именно неговото твърдо говорене, а не заплахата от руско нашествие, е накарало страните - членки на НАТО, да увеличат военните си бюджети през последните години. В края на ноември Джон Болтън, бивш специален представител на САЩ в ООН и съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, предположи, че ако бъде избран за президент, Тръмп ще опита да прекрати членството на САЩ в НАТО.

Какво може да спре Тръмп

Ако Тръмп спечели изборите през 2024 г. и се обърне срещу НАТО, той ще се сблъска с новия текст, приет от Конгреса, който гласи, че президентът "не може да суспендира, прекратява, денонсира или изтегля Съединените щати от Северноатлантическия договор" без гласове на супермнозинство в Сената или без акт, приет от целия Конгрес.

Бившият посланик на САЩ в НАТО Кърт Волкър отговаря на въпрос на CNN какво би могъл да направи Тръмп, за да подкопае НАТО, по следния начин: според него бившият президент се хвали какво е казал на неназован световен лидер, а не обещава бъдещи действия. Конституцията, отбеляза Волкър, казва, че Сенатът трябва да участва в ратифицирането на договорите, но мълчи по въпроса за оттеглянето от договор. Всяка съдебна битка може да отнеме години.

Алтернативи на оттеглянето

Вместо да се опитва да се оттегли от НАТО, второто президентство на Тръмп би могло да позволи на съюзниците му да провеждат политика на превръщане на НАТО в "спяща" организация - идея, прокарвана от поне един съюзен на Тръмп мозъчен тръст. Никой не знае как точно би изглеждало това, каза Волкър, но президентът има огромна власт върху начина, по който САЩ взаимодействат със съюзниците си.

"Има много неща, които можете да направите административно като върховен главнокомандващ и които все пак биха били много разрушителни за НАТО", твърди той.

Президентът може да намали броя на ученията, в които американците участват със съюзниците от НАТО, да намали още повече присъствието на войски в Европа, да спре плащанията за инфраструктурата на алианса или да съкрати военния бюджет на САЩ. При този тип сценарий Вашингтон все още ще бъде обвързан с ангажимента да защитава другите държави от НАТО, но няма да бъде подготвен да го направи наистина.

"Не е достатъчно само да кажем: да, ще се бием заедно, каза Волкър. Всъщност трябва да разполагате с необходимите възможности."

НАТО е замислен от американците

Ако Тръмп спечели изборите тази година и след това като президент се опита да намали американското военно участие, той теоретично би могъл да реши да отзове Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Ген. Дуайт Айзенхауер за първи път заема тази длъжност след основаването на алианса и оттогава насам начело на съюзническата военна структура винаги е бил американски адмирал или генерал. Силата на НАТО да възпира нападения срещу други държави също така до голяма степен се основава на американските ядрени оръжия и затова е уместно НАТО да се ръководи от американски военен, смята Макс Бергман, директор на Програмата за Европа, Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Изтеглянето на американските генерали от НАТО от своя страна може да принуди други държави от алианса да потърсят свои собствени ядрени възпиращи средства. Част от причините, поради които европейците не се стремят към колективна европейска армия, е именно заради САЩ и в резултат на сигурността, осигурена от НАТО, допълва Бергман.

Държавите желаят да бъдат защитени от член 5 от устава на НАТО, който представлява принцип, че нападението срещу един член се приема като нападение срещу всички членове. Швеция и Финландия работиха усилено за присъединяване, след като Русия нахлу в Украйна, която не е член на НАТО. Финландия се присъедини през 2023 г., а Швеция е все по-близо до членство.

Тази разпоредба, която не се харесва на Тръмп, е била прилагана само веднъж, и то по американска инициатива - след 11 септември 2001 г. , когато САЩ и съюзниците от НАТО нахлуха в Афганистан след терористични атаки, довели до срутването на Световния търговски център и поразили Пентагона.

Още членове достигат целта от 2%

Тръмп често се оплаква, че членовете на НАТО, различни от САЩ, не плащат вноски, което обаче е погрешно представяне на фактите. Предполага се, че членовете на НАТО трябва да изразходват минимум 2% от своя БВП за отбрана, но това е само насока, която не изисква плащания към НАТО или САЩ. Много държави в алианса не достигат този показател, въпреки че разходите се увеличиха след нахлуването на Русия в Украйна. "Този аргумент е все по-слаб, защото съюзниците наистина харчат повече и правят повече", коментира в този контекст Волкър.

Въпреки това водещ съветник по националната сигурност на Тръмп каза пред Reuters във вторник, че ще настоява за промени в НАТО, ако бившият президент се върне на власт, което може да доведе до загуба на гаранциите за защита срещу външна атака за някои страни членки.

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант и бивш началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, коментира в интервю, че ако член на алианса от 31 страни не успее да похарчи поне 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, той ще подкрепи премахването на защитата за тази страна по член 5 съгласно Северноатлантическия договор.

Келог казва още, че ако Тръмп пак стане президент, той вероятно ще предложи на среща на НАТО през юни 2025 г. да се обсъди бъдещето на алианса. Бившият генерал допълва, че НАТО впоследствие може да се превърне в "съюз на две скорости", в който някои членове се ползват с по-голяма защита въз основа на спазването на учредителните текстове на НАТО.

Учредителният акт на НАТО е сравнително кратък документ. Неговият раздел за това как една държава се оттегля от алианса е още едно доказателство за това колко централна роля имат САЩ в организацията: страната, която желае да се оттегли, трябва да уведоми САЩ една година преди планираното оттегляне. Между другото, нито една държава не е излизала от НАТО, въпреки че Франция не участва във военните операции на НАТО от средата на 60-те години до 2009 г.

Връзка, трудна за прекъсване

Ако Тръмп бъде преизбран и реши да разформирова НАТО или да направи участието на САЩ неактивно, това ще прекъсне връзки, които бъдещите президенти може да имат проблеми да възстановят.

"Това е като всяка друга връзка", казва Бергман за вероятността от трайно увреждане на отношенията между Европа и САЩ, ако Тръмп промени съществено алианса на НАТО. "Това ще се разглежда като че ли САЩ по принцип имат огромна афера и като че ли изневеряват на Европа. Може ли бракът да бъде възстановен? Е, потенциално. Но според мен това ще изисква много усилия от страна на бъдещите администрации."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    Докторе, дори и без САЩ обединените европейски армии ще дойдат в повече на Путин. Надежда всяка тука оставете, е казал един известен поет. Розово, червено, руснаците ще си намерят белята, ако нападнат Европа. И не ми говори за Втората световна война. Сега САЩ няма да им дадат танкове и камиони.

    Нередност?
  • 5
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • + 3

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    къде говори за русия доктора? много глупав коментар.

    Нередност?
Нов коментар