ЕС подготвя санкции срещу китайски и индийски компании заради връзки с Русия

Ограниченията целят да ударят военната машина на Москва, като така съюзът за пръв път се насочва към структури в два големи търговски партньора

Китай подкрепя агресията на Русия в Украйна
Китай подкрепя агресията на Русия в Украйна
Китай подкрепя агресията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Китай подкрепя агресията на Русия в Украйна    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) предлага да наложи санкции на три китайски компании и едно индийско предприятие като част от най-новите си мерки за нанасяне на щети на руската военна машина. Ако държавите членки одобрят плана, това ще бъде първият случай, в който предприятията в континентален Китай и Индия ще бъдат засегнати от санкции на ЕС. Дружествата заедно с едно в Хонконг са сред 21 новопосочени субекта в документ на Европейската комисия, видян от Financial Times. Техните имена не могат да бъдат назовани по правни причини. Новината беше съобщена първо от Bloomberg.

Когато миналата година ЕК предложи да се насочи към компаниите от континентален Китай, тя отстъпи под натиска на правителствата на ЕС, които трябва да одобрят мерките с единодушие. Представители на ЕС тогава заявиха, че Пекин е дал уверения, че не подкрепя руските военни операции. Съгласно предложените мерки на европейските компании ще бъде забранено да работят с изброените дружества, тъй като Брюксел полага повече усилия да избегне заобикалянето на ограниченията, особено доставката на електронни компоненти, които могат да бъдат използвани в оръжейни системи. "Целесъобразно е в този списък да бъдат включени и някои други субекти в трети държави, които косвено подкрепят руския военнопромишлен комплекс... като търгуват с такива компоненти", както и още руски компании, се казва в документа.

Предложението също така забранява износа за Русия на компоненти, използвани за производството на безпилотни летателни апарати. Пакетът от санкции, който се очаква да бъде одобрен преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, ще бъде 13-ият, който ЕС е приемал. Ако той бъде одобрен, списъкът на дружествата, на които се налагат санкции, ще достигне 643. Новите имена включват и предприятия в Шри Ланка, Турция, Тайланд, Сърбия и Казахстан. Санкциите срещу индийско дружество ще бъдат особено чувствителни, тъй като страната е съюзник на САЩ и преговаря за търговско споразумение с ЕС. Ню Делхи отвърна на критиките, че законно купува евтин руски петрол, който е обект на санкции, и изпраща продукти, рафинирани от него, в ЕС.

Въпреки мащабните западни санкции срещу Русия страната все още успява да произвежда безпилотни самолети, ракети, танкове и други оръжия. Докато Конгресът на САЩ се бави с пакета от военна подкрепа за Украйна, официални лица предупреждават за пробойна в ограниченията на доставките за Киев, която може да позволи на Русия да постигне по-нататъшни военни успехи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Dr-D, който по традиция отново е бокиран да публикува във форума на Капитал заради изказано мнение, несъвпадащо с редакционното, ми изпрати коментар с молба да го постна в моя профил.
    Не виждам причина да му откажа, още повече съвпада с моите виждания:

    "Капсулирането на ЕС от икономическите и геополитическите колоси Китай и Индия е верноподаническо въртене на кучето около опошката САЩ. Вече четири от Г-7 официално са в рецесия. И благодарение на санкциите, които си самоналожиха, уж убивайки РФ. Нещо суицидно е...
    Малко азбучни истини:
    1. Китай е единстването страна, която има свободни пари за инвестиции. Да, срещу влияние. Но на това еврохамстерът трябва да е свикнал отдавна;
    2. Индия е единствената страна, която няма петрол, но купува ВСИЧКИЯ предложен руски нефт и като го омеша със саудитски, го продава на еврохамстерите като ...индийски.

    Затварянето на китайската порта пред европейската - вече мигрираща - индустрия по същество ѝ оставя само една посока - САЩ. Че Европа се деиндустриализира не го виждат единствено розовите пропагандисти. Затова и в подобни агресивни медии не бива да се очакват сериозни анализи какво ни чака.
    Чака ни тояга. Американска тояга."

    Нередност?
Нов коментар