🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Теч на информация разкрива при какви условия Русия ще нанесе ядрен удар

Доктрината за използване на тактически ядрени оръжия е описана в хипотетичен сценарий при евентуално нахлуване на Китай

Въпреки че файловете с информация са от над 10 години, експертите твърдят, че те продължават да са актуални за настоящата руска военна доктрина
Въпреки че файловете с информация са от над 10 години, експертите твърдят, че те продължават да са актуални за настоящата руска военна доктрина
Въпреки че файловете с информация са от над 10 години, експертите твърдят, че те продължават да са актуални за настоящата руска военна доктрина    ©  Reuters
Въпреки че файловете с информация са от над 10 години, експертите твърдят, че те продължават да са актуални за настоящата руска военна доктрина    ©  Reuters

Оперативният праг на Кремъл за използване на ядрени оръжия е доста нисък, ако желаният резултат не може да бъде постигнат с конвенционални средства.
Отбранителните планове разкриват дълбоко пазени в тайна подозрения спрямо Китай сред московския елит в сферата на сигурността.
Макар че след описаните военни маневри Москва се сближава с Пекин и прехвърля сили от изток в Украйна, тя продължи да укрепва източната си отбрана.

Руската армия е провеждала учения за използване на тактически ядрени оръжия на ранен етап на конфликт с голяма световна сила, сочат данните от изтекли руски военни файлове, които включват сценарии за обучение при нахлуване на Китай. Експертите, които са прегледали и проверили секретните документи, с които се е запознал и Financial Times, описват праг за използване на тактически ядрени оръжия, който е по-нисък от този, който Русия някога е признавала публично. Информацията се състои от 29 секретни руски военни досиета, изготвени между 2008 и 2014 г., включително сценарии за военни маневри и презентации за морски офицери, в които се обсъждат принципите на действие при използване на ядрени оръжия.

Какви са критериите

Критериите за потенциален ядрен отговор варират от вражеско нахлуване на руска територия до по-специфични обстоятелства, като например унищожаване на 20 от стратегическите подводници с балистични ракети на Русия.

"За пръв път виждаме подобни документи, които се съобщават в публичното пространство", казва пред изданието Александър Габуев, директор на центъра "Карнеги Русия - Евразия" в Берлин.

"Те показват, че оперативният праг за използване на ядрени оръжия е доста нисък, ако желаният резултат не може да бъде постигнат с конвенционални средства."

Тактическите ядрени оръжия на Русия, които могат да се доставят с ракети, изстрелвани от суша, море или самолети, са предназначени за ограничена употреба на бойното поле в Европа и Азия, за разлика от по-големите "стратегически" оръжия, предназначени за поразяване на САЩ. Въпреки че файловете с информация са от преди повече от 10 години, експертите твърдят, че те продължават да са актуални за настоящата руска военна доктрина. Документите са били показани на FT от западни източници.

Подозрения спрямо Китай

Отбранителните планове разкриват дълбоко пазени в тайна подозрения към Китай сред московския елит в областта на сигурността, дори когато Путин започва да изгражда съюз с Пекин, който още през 2001 г. включва споразумение за забрана на първи ядрен удар. В годините след това Русия и Китай задълбочиха партньорството си, особено след като Си Цзинпин пое властта в Пекин през 2012 г.

Войната в Украйна затвърди статута на Русия като младши партньор в техните отношения, а Китай осигури на Москва жизненоважен икономически спасителен пояс, за да й помогне да избегне западните санкции. Въпреки това, дори когато двете държави са станали още по-близки, материалите показват, че Източният военен окръг на Русия е тренирал множество сценарии, свързани с китайско нахлуване. Ученията дават рядка представа за това как Русия разглежда ядрения си арсенал като крайъгълен камък на отбранителната си политика и как обучава своите сили, за да може да нанесе първи ядрен удар при някои условия на бойното поле.

В едно от упражненията, в което се описва хипотетична атака от страна на Китай, се отбелязва, че Русия, наречена за целите на военната игра "Северната федерация", би могла да отговори с тактически ядрен удар, за да спре "Юга" да напредне с втора вълна от нахлуващи сили.

"Главнокомандващият е дал заповед... да се използват ядрени оръжия.... в случай че противникът разположи части от втория ешелон и "Юг" заплаши да атакува по-нататък по посока на основния удар", се казва в документа.

Китайското външно министерство отрича да има основания да подозира Москва. "Договорът за добросъседство, дружба и сътрудничество между Китай и Русия законово е утвърдил концепцията за вечна дружба и неприкосновеност между двете страни", заяви говорител на ведомството. И допълва: "Теорията за заплахата" няма пазар в Китай и Русия." Кремъл не е отговорил на молбата за коментар на британското издание.

В отделна презентация за обучение на военноморски офицери, която не е свързана с военните маневри по отношение на Китай, се посочват по-широки критерии за потенциален ядрен удар, включително десант на врага на руска територия, разгром на частите, отговарящи за охраната на граничните райони, или предстояща вражеска атака с конвенционални оръжия. В слайдовете прагът е обобщен като комбинация от фактори, при които загубите, понесени от руските сили, "необратимо ще доведат до невъзможност за спиране на голяма вражеска агресия", което е "критична ситуация за държавната сигурност на Русия".

Други потенциални условия включват унищожаването на 20% от стратегическите подводници с балистични ракети на Русия, 30% от атомните й подводници, три или повече крайцера, три летища или едновременно поразяване на главния и резервния команден център на крайбрежието.

Очаква се руската армия да може да използва тактически ядрени оръжия за широк спектър от цели, включително "възпиране на държави от агресия [...] или ескалация на военни конфликти", "спиране на агресия", предотвратяване на загубата на битки или територия от руските сили и "повишаване на ефективността" на руския флот.

През юни миналата година Путин заяви, че възприема "негативно" идеята за нанасянето на тактически ядрени удари, но след това се похвали, че Русия разполага с по-голям нестратегически арсенал от страните от НАТО. САЩ са изчислили, че Русия има поне 2000 такива оръжия. Миналата година Путин заяви, че руската ядрена доктрина допуска два възможни прага за използване на ядрени оръжия: отмъщение срещу първи ядрен удар от страна на врага и ако "самото съществуване на Русия като държава е застрашено, дори ако се използват конвенционални оръжия". Той обаче добави, че няма вероятност да бъде изпълнен нито един от тези критерии и отхвърли публичните призиви на хардлайнерите за свалянето на прага.

Какво смятат анализаторите

Материалите имат за цел да подготвят руските части за ситуации, в които страната може да поиска да използва ядрени оръжия, а не да създават наръчник с правила за използването им, казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътна война в Кралския институт на обединените служби. "На това ниво изискването е частите да поддържат - в хода на конфликта - надеждна възможност за политиците да използват ядрени оръжия", добавя Уотлинг. "Това ще бъде политическо решение."

Макар че след описаните военни маневри Москва се сближи с Пекин и прехвърли сили от изток в Украйна, тя продължи да изгражда източната си отбрана. "Русия продължава да укрепва и да тренира използването на своите ракети с ядрен потенциал в Далечния изток близо до границата си с Китай", заявява Уилям Алберк, директор на отдела за стратегия, технологии и контрол на въоръженията в Международния институт за стратегически изследвания. "Голяма част от тези системи имат обсег само за поразяване на Китай."

Русия все още се придържа в съответствие с "теорията за използване" на ядрени оръжия, изложена в документите, каза Алберке. "Не сме свидетели на фундаментално преосмисляне", смята той и добавя, че Русия вероятно се опасява, че Китай може да се опита да се възползва от разсейването на Москва, "за да изтласка руснаците от Централна Азия".

Документите отразяват моделите, наблюдавани в ученията, които руските военни редовно провеждат преди и след нахлуването на Путин в Украйна през 2022 г. Алберке, който преди това е работил за НАТО и Министерството на отбраната на САЩ по въпросите на контрола на въоръженията, сочи примери за руски учения, проведени през юни и ноември миналата година с използване на ракети "Искандер" с ядрен заряд в два региона, граничещи с Китай. Въпреки че президентът на Русия има изключителното правомощие да нанесе първи ядрен удар, ниският праг за използване на тактически ядрени оръжия, посочен в документите, съответства на доктрината, която някои западни наблюдатели наричат "деескалация чрез ескалация".

В рамките на тази стратегия може да се използва тактическо оръжие, за да се предотврати въвличането на Русия в по-мащабна война, особено в такава, в която САЩ могат да се намесят. С помощта на т.нар. всяване на страх Москва ще се опита да сложи край на конфликта при свои собствени условия, като шокира противника си с ранно използване на малко ядрено оръжие, или да постигне споразумение чрез заплаха за това.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 5
    • + 4

    Само в Китай не беше нахлувала пустата му Русия!
    И този път видимо е лична информация, защото няма позоваване на "пожелали да останат ананимни източници", нито на нечие разузнаване или англосакс масмедиа.
    Дали пък, ако мексиканската армия превземе Тексас, янките няма да опитат да им посадят атомни гъби?
    Който си подбъзиква с големите батковци, винаги има риск да изяде тупаник...

    Нередност?
  • 2
    dwv16871160231181155 avatar :-|
    Niki Tartalja
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "borodino":

    всъщност, имаше стълкновения. там даже имаше и виц за съветски трактор мирно пахнувшии в поле. трактор ответил на огонь развернулся и улетел.

    Нередност?
  • 3
    dwv16871160231181155 avatar :-|
    Niki Tartalja
    • - 1
    • + 4

    съветско китайската граница беше най строго укрепена в света, всички танкове и оръдия от 2св война са там, на всеки 50 метра. да ама да ги поддържаш има нужда от хора а хора нема. в момента всички китайци които са поискали са се преселили в сибир и бачкат, правят пари, установяват китайски села с китайски имена, женят се зе рускинки, и рускинките ги обичат, щото китайците не ги бият, не пропиват парите а носят целата заплата в къщи. истинско нашествие. требе да им пратиме един тръмб да им направи една велика съветска стена.

    Нередност?
  • 4
    dwv16871160231181155 avatar :-|
    Niki Tartalja
    • - 1
    • + 1

    плановете за ядрена война в европа са готови още от 1960-70 години. за да стане номера, русия има нужда от украина. за повече детайли прочетете Вътре в Съветската Армия на Виктор Суворов.

    Нередност?
  • 5
    vanko13 avatar :-@
    Guncho Munchev

    Бре, кой ще да е тоа шпионин, дето се е добрал до мислите на Путин, Шойгу и даже на Медведев? И по какъв начин доказва, че от перото му изтича чиста истина? Разбирам, че авторите на много от статиите в Дневник набиват чемберите на плиткоумния читател, но руският президент отдавна е обявил кога и в какъв ред ще използва ядрено оръжие - само като отговор на ядрено нападение и нищо повече!

    Нередност?
  • 6
    vanko13 avatar :-P
    Guncho Munchev

    До коментар [#1] от "borodino": Е, нахлу в Китай отдавна и ги направи хора, че им даде достатъчно акъл и правилна посока на развитие! И сключи добри делки с чичо Си!

    Нередност?
Нов коментар