🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната на Русия в Украйна отклони вниманието на Путин от заплахата от ИДИЛ

Кремъл не реагира на предупреждението на САЩ за очаквана терористична атака

Путин изглеждаше твърде изненадан от атаката и му отне му повече от 19 часа, за да направи обръщение към нацията.
Путин изглеждаше твърде изненадан от атаката и му отне му повече от 19 часа, за да направи обръщение към нацията.
Путин изглеждаше твърде изненадан от атаката и му отне му повече от 19 часа, за да направи обръщение към нацията.    ©  Reuters
Путин изглеждаше твърде изненадан от атаката и му отне му повече от 19 часа, за да направи обръщение към нацията.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Путин и руските пропагандисти се опитаха да обвинят Украйна за нападението.
  • Според анализатори този ход цели да разпали вътрешния гняв срещу Киев и да отклони вниманието от задълбочаващите се пропуски в системата за сигурност на Москва.
  • Атаката, при която загинаха най-малко 137 души, беше удар по аурата на Путин като лидер, за когото националната сигурност е от първостепенно значение.

Преди по-малко от седмица президентът на Русия Владимир Путин спечели пети мандат с най-много гласове в историята, като използва режисирани избори, за да покаже на страната и на света, че твърдо контролира ситуацията. Само няколко дни по-късно прехвалените му служби за сигурност не успяха да предотвратят най-смъртоносната терористична атака в Русия от 20 години.

Нападението в петък, при което загинаха най-малко 137 души в концертна зала в предградие на Москва, беше удар по аурата на Путин като лидер, за когото националната сигурност е от първостепенно значение. Това е особено вярно след две години война в Украйна, която той определя като ключова за оцеляването на Русия и като свой основен приоритет след последните избори.

Москва не говори за ИДИЛ, макар арестуваните да са от Таджикистан

"Изборите демонстрираха привидно уверена победа", казва пред The New York Times руският политолог Александър Кинев. "И изведнъж, на фона на уверената победа, се появява това демонстративно унижение."

Путин изглеждаше твърде изненадан от атаката. Отне му повече от 19 часа, за да направи обръщение към нацията по повод нападението, най-смъртоносното в Русия след обсадата на училището в Беслан, в южната част на страната, през 2004 г., която отне живота на 334 души. Когато го направи, руският лидер не каза нищо за нарастващите доказателства, че клон на "Ислямска държава" е извършил нападението.

Вместо това Путин намекна, че Украйна стои зад трагедията и заяви, че нападателите са действали "точно като нацистите", които "някога са извършвали кланета в окупираните територии" - напомняйки за честото си, невярно описание на днешна Украйна като управлявана от неонацисти.

Очаквано руските пропагандисти също се опитаха да обвинят Украйна, като според анализатори този ход цели да разпали вътрешния гняв срещу Киев и да отклони вниманието от задълбочаващите се пропуски в системата за сигурност на Москва след пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години.

Според информации от Русия четиримата основни нападатели, задържани от Федералната служба за безопасност (ФСБ) в събота, са били от Таджикистан - държава от Централна Азия, откъдето са голяма част от членовете на ИДИЛ-К, посочват анализатори, които наблюдават групировката, пред в. Financial Times.

Въпросът е каква част от руската общественост ще повярва на аргументите на Путин, въпреки че все повече факти сочат, че извършителите са от ИДИЛ-К. Те биха могли да се запитат дали с инвазията в Украйна и конфликта си със Запада Путин наистина има предвид интересите на страната в областта на сигурността - или ги е изоставил, както твърдят много от опонентите му.

САЩ и други западни държави приемат, че отговорността за нападението е на филиал на ИДИЛ в Афганистан, наречен "ИДИЛ-Хорасан", или ИДИЛ-К. Седмици преди това САЩ предупредиха, че има вероятност да бъде извършено нападение. Путин обаче очевидно е пренебрегнал предупрежденията на Вашингтон. Вместо да реагира и да засили сигурността, той ги отхвърли като "провокативни изявления".

"Всичко това прилича на откровен шантаж и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество", заяви Путин миналия вторник в реч пред ФСБ, позовавайки се на западните предупреждения. След нападението в петък някои от критиците му в изгнание посочиха реакцията му като доказателство за откъсването на президента от истинските проблеми на сигурността на Русия.

Украинските официални лица категорично отричат да са замесени и твърдят, че Путин се опитва да обвини Киев, за да създаде претекст за ескалация на 10-годишната си война. "Нещастникът Путин, вместо да се погрижи за собствените си граждани на Русия, да се обърне към тях, мълча цял ден, мислейки как да свърже това с Украйна", заяви президентът Володимир Зеленски в речта си в събота вечер от Киев. Той също така предположи, че Русия е можела да осуети нападението, ако нейните сили за сигурност не са водели война срещу Украйна. "Тези стотици хиляди руснаци, които сега убиват на украинска земя, със сигурност биха били достатъчни, за да спрат всеки терорист", каза той.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че ИДИЛ носи "цялата отговорност за това нападение". "Не е имало украинско участие", каза Адриен Уотсън.

Медийният канал Amaq на ИДИЛ публикува късно в събота смразяващо видео, очевидно заснето от един от нападателите. На него се вижда как един от въоръжените стреля в коридора на залата по тела на пода, докато друг напада хората с нож, а човекът, който записва видеото, крещи в камерата "Аллах акбар".

Мъжете, които са били облечени с дрехи, съвпадащи с тези от видеозаписа на нападението, по-късно са били задържани от руските служби за сигурност, според снимки, публикувани онлайн и от руското разследващо издание iStories.

Вера Миронова, асоцииран сътрудник в центъра "Дейвис" към Харвардския университет, посочва пред Financial Times, че е забележително, че нападателите са успели да нанесат удар, докато Русия е във война, а военните ѝ служби и службите за сигурност са в пълна бойна готовност. Миронова, която изучава ислямистките терористични движения в бившия Съветски съюз, каза, че ИДИЛ-К е нанесла удар по Москва, защото е била сравнително лесна мишена. През последните месеци ИДИЛ-К е планирала няколко нападения в Европа, но те са били осуетени.

Пропуските на ФСБ

След руската инвазия в Украйна преди две години ФСБ, основната руска служба за вътрешна сигурност, е променила фокуса си, сочи анализ на официални изявления на независимия вестник "Новая газета".

Преди това ФСБ се фокусираше почти изцяло върху заплахата от ислямски тероризъм, но от 2022 г. насам повечето ѝ изявления се отнасят до Украйна. Често обвинените в "тероризъм" и прихванати от ФСБ са руснаци, които протестират срещу войната или правителството, показва анализът на "Новая газета".

"Путин си мислеше, че борбата му с ислямската войнственост е приключила след умиротворяването на Чечня" - република с преобладаващо мюсюлманско население, която загуби две войни за независимост през 90-те години и началото на века, казва Камал Алам, сътрудник в Атлантическия съвет, пред британското издание.

Според критици на Путин в изгнание, вместо да пази обществото от действителни терористи, Путин е насочил огромните си служби за сигурност към преследване на дисиденти, журналисти и всички, които се смятат за заплаха за определението на Кремъл за "традиционни ценности".

Пример за това е, че само няколко часа преди нападението държавните медии съобщиха, че руските власти са добавили "движението ЛГБТ" към официалния списък на "терористите и екстремистите". Русия вече обяви движението за правата на хомосексуалните извън закона миналата година. Тероризмът беше и сред многото обвинения, които прокуратурата повдигна срещу Алексей Навални, лишеният от свобода опозиционен лидер, който почина миналия месец.

"В страна, в която специалните части за борба с тероризма преследват онлайн коментатори", написа Руслан Левиев, руски военен анализатор в изгнание, в публикация в социалните мрежи в събота, "терористите винаги ще се чувстват свободни".

Коя е ИДИЛ-К

Русия отдавна е мишена на "Ислямска държава" и тя "се разрасна значително след военната ѝ намеса в Сирия през 2015 г., последвалото ѝ участие в Африка и отношенията ѝ с талибаните", казва Лукас Уебър, съосновател на MilitantWire, който изготвя анализ на дейността на бойците й.

ИДИЛ-К започва да действа първо през 2015 г. в Афганистан и Пакистан, след като ИДИЛ първоначално обявява халифат в части от Ирак и Сирия. Тя привлича бойци, които смятат, че съществуващите групировки като "Ал Кайда" не са достатъчно твърди. Групата има за цел да създаде халифат в Хорасан - регион, който се простира в части от Индийския субконтинент и Централна Азия.

След като талибаните завземат властта в Афганистан след изтеглянето на войските на НАТО през 2021 г., ИДИЛ-К се превръща в най-страшния им противник, който води кървава борба и използва Афганистан като база за нападения в други страни.

През последните години ИДИЛ-К уби стотици хора, като извърши атаки срещу шиитското малцинство в Афганистан и редица опити за убийства на видни талибански лидери. Миналата година тя нападна политически митинг в Пакистан и е свързана със смъртоносните бомбени атентати край гробницата на иранския командир Касем Солеймани през януари.

"Докато ИДИЛ беше прогонена от териториалните си крепости в Ирак и Сирия от международни коалиции и силно отслабена, ИДИЛ-К се превърна в "най-амбициозния и международно ориентиран клон на движението", казва Уебър.

През септември 2022 г. ИДИЛ-К извърши самоубийствен атентат срещу руското посолство в Кабул. Организацията дори е създала пропагандно крило на руски език, казва Уебър. "То се фокусира силно върху подстрекаването на поддръжниците да извършват нападения срещу Русия." Много членовете й са от Таджикистан, казва Миронова - бедна страна, в която голям брой хора пътуват до Русия като трудови мигранти.

"В доктрината на ИДИЛ Русия е толкова лоша, колкото САЩ, Китай и Иран", обяснява Асфандиар Мир, старши сътрудник в Института за мир на САЩ, пред Financial Times.

Ако се потвърди, че ИДИЛ-К е отговорна за атаката в петък, нападението в концертната зала в Москва ще бъде първата голяма терористична атака на "Ислямска държава" извън Югозападна Азия. Тя може да има за цел да повиши популярността на групировката и да разшири кръга на вербуваните от нея лица, казва Амира Джадун, доцент в катедрата по политически науки в американския университет "Клемсън".

Нападението от петък може да е последният знак, че Афганистан се превръща в база за глобални терористични атаки, смятат анализаторите.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 3

    Тези четеримата дето хванаха са толкова от идил колкото аз съм мики маус.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    ИДИЛ е аватар на ЦРУ...

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 4

    Налага се нова пропагандна конструкция с набутването на ДАЕШ, явно...
    Фактите говорят друго:
    1. US посолството на 7 март на страницата си предупреждава американските граждани в Москва за данни за терористична опасност в близките 48 часа и да не посещават масови събития.
    Подобни постове никъде по света не се възприемат за официално предупреждение за терористична опасност. За тази цел има канали между съответните служби. Американците на са ги използвали за да предупредят. Или не са пожелали?
    По това време в същата зала е насрочен концерт на популярния руски изпълнител Шаман. Нищо не се случва. Случва се 10 дни по-късно;
    2. Наемането на таджики е доста елементарен - видимо западен ход (таджики-мюсюлмани-ДАЕШ), за да се прехвърли заверата към ДАЕШ, защото:
    а) тероризмът се случва по време на рамазана;
    б) джихадистите си крият лицата;
    в) джихадистите задължително са с бради;
    г) джихадистите крещят "Аллах акбар";
    д) джихадистите правят самоубийствени атентати, а не бягат след тях към украинската граница;
    е) джихадистите не правят акциите си за пари. 500 000 рубли, за които са се договорири таджиките са някакви с 5400 $...

    Масовото убийстро може да има един-единствен ефект - разклащане на доверието, че току-що избрания с 87% от гласовете президент Путин би могъл да гарантира сигурността на руснаците.
    Което е и постоянната цел на западните политици и служби...

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 3

    ДАЕШ/ИД са само изпълнители в това безобразно клане. Главните заподозрени са САЩ и Русия. Защото само те имат някакъв интерес и могат да постигнат нещо от него.
    Защо САЩ:
    - borodino вече отбеляза - разклащат доверието в слулжбите за сигурност на Русия.
    - САЩ могат да обвинят Путин, че прави false flag атентат, за да консолидира допълнително властта и да ескалира конфликта в Украйна.
    - САЩ си пуснаха предупреждението за подобни атентати в началото на март и си осигуриха plausible deniability.

    Защо Русия:
    - Идва часове след изявлението на Песков, че войната в Украйна е война, ескалирана до такава от Запада.
    - Да обвинят Украйна и да ескалират войната.
    - Да предизвикат симпатията на света към Запада.
    - Да засилят контрола вътре в страната.

    Освен горните точки на borodino, бих добавил още няколко, които показват, че няма как ДАЕШ да е отговорна за това:
    - Единственото показано за момента оръжие е АК-12. В момента можеш да намериш такъв автомат само на няколко места - руската армия, Украйна и САЩ (пленени в рамките на конфликта).
    - ДАЕШ Афганистан няма конфликт с Кремъл, напротив, организацията е до голяма степен елиминирана и заменена от талибаните, които са в добри отношения с руснаците.
    - Ползването на таджикистанци е замитане на преките следи, както към Киев, така и към Вашингтон и Москва. Таджикистан и Киргизстан са повече ориентирани към американците.
    - Клетките на ДАЕШ които имат конфликт с руснаците са в Сирия и Мали. Едните са под опеката на американците в Ал Танф, другите - под скритата опека на франсетата. Първите даже по едно време бяха забелязани и в Украйна на страната на Киев.
    - Ползването на чеченци директно ще бъде използвано за връзка с украинците - има четири батальона, които се бият във ВСУ. Това са "Джохар Дудаев" (директно под командването на ГУР), "Иман Шамил" (дагестански, но в същия кюп), "Хамзат Галаев" и Ичкерски (другото име на Чечня).

    Нередност?
  • 9
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Тоталният западен медиен пресинг за ИД има много простичко обяснение: без вмъкването му в темата за масовата публика единственият поръчител и извършител на клането на беззащитни мирни хора би била Украйна...
    Та за това се прави.
    И за това никой не обяснява елементарни неща, като това, че ИД-Хорасан, които в някакъв телеграм канал били поели отговорност за масовите убийства, е позиционирана в Афганистан и бе активна по време на американската окупация. След бягството им талибаните си решиха проблема с ИД-Хорасан.
    От касапницата в Крокус стърчат ушите на мощна западна спецслужба, която стои зад ГУР. В тази служба общуват на английски...

    Нередност?
  • 10
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 1

    До коментар [#3] от "borodino":

    На концерта на Шаман не се е случило(било е планирано за тогава) защото в залата е имало няколко стотин военни от руската гвардия които са отишли да гледат концерта.

    Нередност?
Нов коментар