Кой ще пази небето над България оттук нататък

След оттеглянето на нидерландските изтребители F-35 от авиобаза "Граф Игнатиево" във вторник усиления ер полисинг у нас ще се случва по алтернативни начини

Всъщност обявената във вторник "мисия на дълги разстояния", извършена от базирани в Спангдалем, Германия американски F-35, не е точно съвместен ер полисинг над България
Всъщност обявената във вторник "мисия на дълги разстояния", извършена от базирани в Спангдалем, Германия американски F-35, не е точно съвместен ер полисинг над България
Всъщност обявената във вторник "мисия на дълги разстояния", извършена от базирани в Спангдалем, Германия американски F-35, не е точно съвместен ер полисинг над България
Всъщност обявената във вторник "мисия на дълги разстояния", извършена от базирани в Спангдалем, Германия американски F-35, не е точно съвместен ер полисинг над България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте следили новините през последните няколко дни, сигурно сте останали с невярното впечатление, че американски стелт-изтребители F-35 са започнали да патрулират във въздушното пространство на страната ни. Вероятно сте мярнали и изказвания на военния министър Драгомир Заков, според които съюзници са извършили "ер полисинг на дълги разстояния" над България. Това обаче може да ви остави с погрешното усещане, че проблем със защитата на небето ни в момента няма и че най-накрая е намерено трайно решение, което да компенсира задълбочаващия се проблем в поддръжката на старите ни съветски изтребители МиГ-29.

Суровата реалност е, че от 1 юни на територията на България вече няма натовски бойни самолети, които да могат да реагират бързо при потенциален или реален инцидент в и около българското въздушно пространство. На 31 май изтече едномесечния период, през който до четири нидерландски F-35 бяха временно разположени в авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив и охраняваха нашето небето съвместно с изтребителите на българските ВВС. Те застъпиха дежурството от испански изтребители Eurofighter Typhoon, които усилваха противовъздушната ни отбрана месец по-рано. За съжаление до момента не е ясно някоя друга натовска държава да е застъпила въздушното дежурство над страната със свои сили и средства, базирани на наша територия. Това обаче не означава също, че българското небе в момента е "непокрито" от съюзниците ни.

Причините за нуждата от усилен съвместен натовски ер полисинг в общи линии са две и са взаимно свързани - ескалацията на напрежението в черноморския регион заради войната в Украйна и техническото състояние на българската изтребителна авиация. За жалост българските МиГ-29 са с ограничен летателен ресурс, който най-вероятно ще изтече до края на тази година. Той няма как да бъде удължен, тъй като това трябва да се направи в Русия, Белорусия или Украйна - първите две са под оръжейно ембарго, а последната - под масирани бомбардировки. На теория част от ремонтите и обслужването на старите ни съветски изтребители може да бъде извършено в полски военни заводи. Това обаче по-скоро е теоретична и свръхоптимистична опция, защото най-вероятно ще изисква и доставка на резервни част от някоя от трите гореспоменати държави, което почти сигурно ще е мисия-невъзможна.

Също така е сериозен проблем, че българските МиГ-29 нямат натовска система за опознаване "свои-чужд". В настоящата обтегната обстановка е крайно нежелателно те да патрулират в зоните в близост до украинския конфликт т.е. в района на Североизточна България, а може би и по протежението на цялото ни Черноморие. Затова усилването на авиацията ни с натовски изтребители в момента е по-скоро въпрос не на желание, а на крайна необходимост.

В търсене на "План Б"

В този контекст краят на нидерландската мисия у нас и липсата друга съюзническа държава, която веднага да застъпи дежурството в България, е доста смущаващо обстоятелство. "Това, че няма постоянно базирана мисия по ер полисинг в България за определен период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Вчера казах, че България ще продължава да бъде подпомагана от наши съюзници", коментира по този повод военният министър Заков по време на откриването на военното изложение "Хемус" в Пловдив. Всъщност обявената ден по-рано "мисия на дълги разстояния", извършена от базирани в Спангдалем, Германия американски F-35, не е точно съвместен ер полисинг над България. По-скоро това е имиджова демонстрация, че страната ни не е оставена като "черна дупка" в интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО.

На практика става дума за еднократен съвместен патрул на щатски стелт-изтребители над България, които са кацнали за презареждане в "Граф Игнатиево" и са продължили полета заедно с нидерландските си колеги над Черно море. По информация на "Капитал" мисията е извършена още през миналата седмица, но явно се обявява съвсем целенасочено в деня, когато свършва мандатът на нидерландските F-35 у нас.

"Способността да се използват усъвършенстваните способности, предоставени от съюзническите самолети от 5-то поколение, е от ключово значение за повишаването на ситуационната осведоменост на НАТО и укрепването на нашата отбрана в този важен регион", коментира бригаден генерал Кристоф Плиет, зам.-началник на оперативното командване на ВВС на НАТО, в официално съобщение на алианса. И продължава: "Самолетите на алианса рутинно действат заедно в Черноморския регион, за да усъвършенстват комуникационните си умения и да подобрят оперативната съвместимост за бъдещи мисии."

В съобщението се добавя, че американските и нидерландските самолети са патрулирали заедно във въздушното пространство на България и че провеждането на рутинни операции и упражняването на действия по гарантиране на свободна на навигация и прелитане е от ключово значение за способността на НАТО да усилва колективната отбрана и да гарантира сигурността на своите членове в региона.

Гъвкаво предно разполагане на авиацията

На практика това е нагледна демонстрация, че натовски изтребители, разположени на по-далечни летища в други държави, изключително бързо могат да бъдат преместени в региона и в България в частност. Най-вероятно става дума за поредното отработване на новата оперативна концепция, наречена Agile Combat Employment (ACE), която беше изпробвана у нас през миналата есен по време на учението Castle Forge. Тогава в страната ни бяха разположени тежки бойни самолети F-15 Strike Eagle и обслужващите ги екипи, които бързо бяха преместени от гръцката авиобаза в Лариса към летища в Румъния и България.

Всъщност, дори и да няма натовски изтребители, базирани у нас, това не е чак такъв проблем за България. Страната ни вече има подписани споразумения със съседните съюзнически държави за провеждане на т.нар. трансграничен ер полисинг. Това означава, че изтребители на съседните ни натовски държави, а именно Румъния, Гърция и Турция могат да продължат преследване на нарушители и във въздушното пространство на страната ни, а при нужда - и да кацат за презареждане и обслужване в българските авиобази. През последните месеци действието на тези споразумения бе разширено така, че да покрива действията и на други натовски държави, които са включени в усиления съюзнически ер полисинг по източния фланг на алианса. На практика това означава, че американски, британски или каквито и да е други съюзнически самолети, базирани например в Констанца в Румъния, биха могли да прихващат нарушители или потенциални противници над цялото българско Черноморие.

Така немодернизираните ни и технически неподсигурени МиГ-29 могат да бъдат пазени предимно за по-нискорискови мисии във вътрешността на страната, а също така и за поддръжка на нальота и бойната готовност на българските пилоти. Поне докато се намери междинно решение и "заместващи" изтребители, докато дойдат първите нови F-16 Block 70...

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    Нашите нови , американски самолети - те ще пазят небето ни ..!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Хаха... Трее да ръсим със захар в небето... или светена вода и да молим аллаха.. Нилолай Пловдивски да анатемоса российскийе корабли и самальоти.... Те и без тва са проклети - нали един падна и затри един от нашите.....

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 4

    Вместо да ги даваме тези миг-ове на Украйна, поне да ги ползват ще ги режим най накрая. Както направихме с други изстребители. Стояха дълго време нарязани, разфасовани край Пловдив.

    Може би дори имаме възможност да вземем нещо натовско срещу тези неизползваеми миг-ове.

    Но тъй... При нас в България що се отнася за Русия нищо не може да се случва против Кремъл. Понеже седящите в парламента нямат тази смелост да работят за интереса на България. След като 90% са агенти под прикритие.

    Нередност?
Нов коментар