Шефът на НАТО призовава и Южна Корея да даде военна помощ за Украйна

Йенс Столтенберг е на посещение в Южна Корея и Япония, тъй като алиансът се стреми да установи по-тесни връзки с азиатските държави

Призовавам Република Корея да продължи и да се активизира по конкретния въпрос за военната подкрепа, заяви Столтенберг в Сеул
Призовавам Република Корея да продължи и да се активизира по конкретния въпрос за военната подкрепа, заяви Столтенберг в Сеул
Призовавам Република Корея да продължи и да се активизира по конкретния въпрос за военната подкрепа, заяви Столтенберг в Сеул    ©  Reuters
Призовавам Република Корея да продължи и да се активизира по конкретния въпрос за военната подкрепа, заяви Столтенберг в Сеул    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Южна Корея да предостави военна помощ на Украйна, подчертавайки "спешната нужда" на Киев от повече боеприпаси. По време на речта си в Сеул в понеделник Столтенберг благодари на правителството на южнокорейския президент Юн Сук-йол за вече осигурената за Украйна помощ, но го призова да направи повече. До момента Южна Корея е отказвала да предостави въоръжение за Украйна, позовавайки се на дългогодишната си политика да не дава оръжие на страни, участващи в активен конфликт.

"Призовавам Република Корея да продължи и да се активизира по конкретния въпрос за военната подкрепа, заяви Столтенберг в Chey Institute for Advanced Studies в Сеул, цитиран от Financial Times. В края на краищата това е решение, което трябва да вземете, но ще кажа, че няколко съюзници на НАТО, които имаха за политика никога да не изнасят оръжия за страни в конфликт, сега промениха тази политика."

Столтенберг е на посещение в Южна Корея и Япония тази седмица, тъй като НАТО се стреми да установи по-тесни връзки с азиатските държави. Лидерите на Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия присъстваха на срещата на върха на НАТО миналата година в Мадрид, където се договориха да си сътрудничат в областта на киберсигурността и морската сигурност.

Западните страни са създали Международен фонд за Украйна, който да доставя военно оборудване и да оказва друга подкрепа на Киев. Фондът има за цел да позволи на държавите да подкрепят украинските военни усилия, без да доставят директно оръжие, но Южна Корея не е направила вноска, добавя още изданието.

Надежди за промяна на политиката

След началото на военните действия в Украйна Южна Корея е подписала сделки за износ на оръжия за Полша на стойност 12 млрд. долара. Готовността на Сеул да продава оръжие на Полша породи надежди, че страната може да се съгласи да предостави оръжейна помощ на Киев. Западен военен служител обаче е заявил пред Financial Times, че продажбите на оръжие на страните от НАТО не бива да се смесват с готовността да се предложи военна подкрепа на Украйна.

"Това беше сделка за износ на отбранителни продукти, а не политическо изявление, заявява служителят. В идеалния случай искаме страните да даряват, а не да продават. Всеки може да продава неща. Въпросът е колко сте готови да допринесете." Той също така потвърди, че страните - членки на НАТО, проявяват желание да осигурят дарения на артилерийски боеприпаси и боеприпаси за противовъздушна отбрана, като се позоват на съвместимостта на произведените в Южна Корея боеприпаси с оборудването, което вече е предоставено от членовете на НАТО.

Ян Ук, специалист по отбрана в Asan Institute for Policy Studies в Сеул, смята, че нежеланието на южнокорейското правителство може да е свързано и с опасенията му от задълбочаване на военните връзки на Русия със Северна Корея. Миналия месец САЩ обвини Северна Корея, че въоръжава частната военна компания "Вагнер", която е изпратила свои военнослужещи в Украйна.

Пренасочване на боеприпаси от военни складове в Израел

По-рано през месеца New York Times съобщи, че Пентагонът използва големи, но малко известни запаси от американско въоръжение и боеприпаси в Южна Корея, а също така и в Израел, за да осигури снаряди за Украйна. Тези запаси се съхраняват в двете държави, за да може Пентагонът да ги използва в случай на конфликт в Азия и в Близкия изток. Вашингтон също така позволява на Израел да използва тези запаси при спешни случаи. В продължаващата вече почти година война в Украйна двете страни изстрелват хиляди снаряди на ден. Киев вече почти изчерпа боеприпасите от съветско време и до голяма степен премина към използването на западни артилерийски оръдия и снаряди.

Досега Израел няколко пъти е отказвал да изпрати оръжия на Украйна, за да не навреди на отношенията си с Москва. Първоначално страната изрази опасения, че изпращането на боеприпаси в Украйна, съхранявани в израелски складове, може да създаде впечатление за участието му във въоръжението на Киев. Около половината от 300 хил. снаряда, предназначени за Украйна, вече са изпратени в Европа за по-нататъшна доставка през Полша, твърдят израелски и американски служители пред изданието.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • - 1

    Защо да си даваме нашите танкове (дето струват по 100 милиона бройката), като можем да накараме някой друг да си даде неговите?
    Важното е да се удължи войната, нали?!

    Нередност?
  • 2
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • + 1

    БГ помощ за Украйна, която била тайна помощ, хаха. Значи, като стана въпрос за пари, много пари, вижте само БСП и Корнелия, чийто наклони веднага станаха ясни - те винаги само-са-декларирали принадлежност към Россия, те знаят че-не-може-да-се-вярва и че не може каквото-и-да-е с Россия, но понеже това е обратната роля срещу "дясното", те играят. Играят я тъпо, дълго, мъчително, с десетки години. А когато станишев реално се зае да ни връща "в орбите", умряха от страх и се вцепениха и не му помогнаха. Пасивно.
    Но за помощта. Арсеналите и стандарта ни съвпадат с руския и украинския, трите заедно единствени в света. Ние, естествено, не можем да подаряваме стратегически или тактически запаси и гаубици, танкове и минохвъргачки. Пряка помощ не може, ние ползваме същите гърмящи.. неща. Но сме единствената действаща страна в света със същия ВПК, почти сравним с руския - така че можем от ден 1 да произвеждаме за украинската армия и така и беше направено. Разбира се, че Корнелия ще приеме сделката и ще подписва с усмивки, още повече, че тук има много място за... отклоняване на парички. Много. Вие се вторчавате в посредници и прочие, което е глупаво и тъпо естествено. Ако наистина искате да подразберете размера на печалбата, реализирана от червените при този рядко открил се шанс за тях, по-скоро потърсете около фирмите, преди фирмите, а не след тях.
    Преди и около фирмите има много поддоставчици, много транспорт, леярни, фирми с високоточни обработващи машини, доствчици на стомана, феросилиций, други железа и заготовки, всякакви материали. Нашите червени не са глупави, особено при нарисувани "пазарни" условия само за тях: та нали Корнелия е принципал на..всичко. Не само на продажните цени, но и на покупните. Да не говорим изобщо за частните оръжейни заводи.. там има омерти, и то истински омерти. Според следващите събития, радев е същия дол дренки. Но пък той трябва да спазва завареното предложение и не е ли прекрасно как го е подхлъзнала Корнелия? Ми прекрасно е.
    Две добри има в цялата работа. Три, ако броим самата Украйна. Вече е ясно, че Корнелия може да се продава, и също, ясна е и продажната цена. Другата добра е, че вече е ясно и радев на каква цена се продава, и че може да се продава. Така, с отвращение.
    Говорейки за продажби, следваща тема е опита за продажба между пп и дб. Няма такъв смях :) Кой кого и как, не е ясно наистина на никой. Пълните глупости на кирил и христо никой не слуша - всички знаем съзнателно или полусъзнателно само едно, следното: дб, дсб, дабг и не знам какво си още бяха преди - никога нищо не е произлизало от тия.. неща. Нищо реално, драги зрители, българи и сънародници. Ни-що. Тонове високи приказки, съставени от слжни съставни изречения, арт-инасталации и приказки, приказки, приказки. Понякога крясъци, друг път 300 интервюта в година, то вестници, то сайтове и облъчвания с "правотата на добри сили" и нищо, нищо, нищо никога. Даже една градинка не са направили тия хора.
    А пп направиха, Казаха, че тр да спрат корупцията и го направиха, майко как го направиха. Спряха всички пари на всички хора - ергом няма пари няма и корупция. Ма разбира се. А тя, държавата, може и сама да се управлява, така си мислят тези.
    Е, какво мислите, че мое да излезе от тия две.. неща?

    Нередност?
Нов коментар