🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как войната в Украйна накара ЕС да промени отбранителната си доктрина

ЕС бързо разбра нуждата от колективно подпомагане на Киев

ЕС ускори доставките на военна техника за Украйна, защото Русия се готви за нова офанзива срещу страната.
ЕС ускори доставките на военна техника за Украйна, защото Русия се готви за нова офанзива срещу страната.
ЕС ускори доставките на военна техника за Украйна, защото Русия се готви за нова офанзива срещу страната.    ©  Reuters
ЕС ускори доставките на военна техника за Украйна, защото Русия се готви за нова офанзива срещу страната.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Предоставянето на оръжия за военни действия срещу ядрената сила Русия до войната беше считано за абсурдно.
  • ЕС се превърна в най-големия военен донор на Украйна след САЩ.
  • Осъществяването на подкрепата за Украйна през EPF се управлява от клирингова къща, базирана в централата на ЕК в Брюксел.

Една година след началото на руската инвазия в Украйна Киев не отстъпва благодарение на оръжейната помощ на Запада. Главните съюзници на Киев САЩ и Европейският съюз (ЕС), като подкрепата на Вашингтон е доста по-голяма. В началото на войната обаче доставките на военна техника не изглеждаха толкова лесно постижими.

Три дни след началото на войната на спешна среща Жозеп Борел, главният дипломат на ЕС, изтъкна пред разтревожените външни министри от 27-те държави от съюза, че е моментът да се направи нещо, което преди се смяташе за невъзможно: да се използват споделени пари на ЕС, за да се доставят оръжия за Киев. "Въпросът беше, спомня си той, ако успяхме да използваме тези пари, за да предоставим подкрепа на Мозамбик, Мали или където и да е, защо, по дяволите, не можем да направим това за Украйна? Защо не предоставяме смъртоносни оръжия? Е, ние не предоставяме смъртоносни оръжия, защото няма война. Ако има война, те се нуждаят от смъртоносни оръжия, нали", казва Борел, цитиран от Financial Times.

Първоначално ЕС избра да субсидира Украйна чрез новосъздадения Европейски фонд за мир (EPF), който трябваше да отдели 50 млн. евро за Киев, които до края на това заседание бяха увеличени на 500 млн. Постепенно обаче нуждата от по-големи разходи стана очевидна, като вече първоначалните 500 млн. евро се увеличиха с 3.1 млрд., което помогна за финансирането на доставките на най-малко 325 танка, 36 щурмови хеликоптера и повече от 200 ракетни системи за многократно изстрелване. Тъй като EPF не покрива 100% от разходите, той има мултиплициращ ефект: служители на ЕС казват, че са получили искания за възстановяване на оръжия на стойност над 6.9 млрд. евро, изпратени в Украйна. Повече пари ще бъдат разпределени във фонда, за да се поддържа вълна от подкрепа, която да превърна ЕС в най-големия военен донор на Украйна след САЩ.

Използването на пари от ЕС за купуване на оръжия е забранено от учредителните договори на съюза. Намесата в конфликт отдавна беше червена линия за Брюксел, който преди това смяташе вносните мита и санитарните разпоредби за най-острите лостове в арсенала на своята външна политика. Предоставянето на оръжия за военни действия срещу ядрената сила Русия би се считало за абсурдно.

"Беше немислимо", смята Кусти Салм, постоянен секретар в естонското министерство на отбраната. "Хората се страхуваха дори да говорят за това: смъртоносна помощ от... институциите на ЕС? Беше нещо, което беше голям слон в стаята, за което никой не говореше. В сравнение с това, където бяхме, това [решението да въоръжим Украйна] определено беше чудо. И мисля, че това е успех, върху който трябва да надграждаме", добавя Салм пред Financial Times.

"Имаше парализа поради войната", казва Чарлз Фрис, заместник генерален секретар в Европейската служба за външна дейност, който присъства на първите срещи, докато служителите се опитват да решат как да реагират. "И ние използвахме тази атмосфера на парализа, за да убедим държавите членки, че трябва да вземат решение за първи транш от 500 млн. евро", добавя Фрис.

Механизмът

Възраженията, повдигнати срещу предложението на Борел, бяха две. Първо, че е забранено от договорите на ЕС. И второ, че Европейският парламент никога няма да гласува в полза на идеята за изпращане на смъртоносни оръжия в Киев. Борел обаче успя да се справи и с двете предизвикателства. EPF е на практика извън официалния бюджет на ЕС като фонд, осигурен директно от държавите членки, и по този начин, казва той, е извън правната компетентност на договорите. А що се отнася до парламента, какви правомощия има той върху парите на страните от ЕС?

Осъществяването на подкрепата за Украйна през EPF се управлява от клирингова къща, базирана в централата на ЕК в Брюксел. Офисът получава искания от украинската армия с конкретни списъци с оборудването, от което спешно се нуждаят. След това клиринговата къща изпраща искане до всички страни от съюза, за да гарантира, че тези, които имат този конкретен артикул, ще го доставят в Украйна. Тази централизирана система помага да се избегне ситуация, при която страните изпращат оръжия, от които Киев не се нуждае.

"Ние проверяваме дали оборудването отговаря на нуждите, изразени от Украйна", казва Фрис. "И второ, ние проверяваме дали оборудването е доставено в Украйна... И след това възстановяваме сумата на базата на стойността."

Определянето на стойността е сложно. "Трябва да решите каква е стойността на този танк Т-72", казва Борел, имайки предвид танк, произведен от СССР, който много източни държави от ЕС предоставиха на Украйна по механизма на EPF. За оръжия като танкове екипът на Борел проверява всичко - от възрастта на оборудването до броя километри на километража. "Трябва да се пазарим, за да видим колко трябва да платим", добавя той.

Повечето служители признават, че най-важната характеристика на решението да се използва EPF за въоръжаване на Украйна не е прякото финансиране, което предоставя, а колективният чадър, който създаде около целия ЕС по отношение на подкрепата на военните усилия. Самият Борел го сравнява с първоначалното финансиране за стартиращи фирми, преди да привлекат по-големи инвеститори или да генерират свободен паричен поток.

"Веднага след като [парите от EPF отидоха в Украйна], Полша, балтийските страни и други започнаха да предоставят двустранна подкрепа, защото, след като правилото беше нарушено, те казаха: "Добре, мога да направя това", казва Борел.

В резултат на това общият размер на военната подкрепа, предоставена на Украйна от страните от ЕС, както двустранно, така и чрез EPF, възлиза на 14.3 млрд. евро според института Kil. Други 41 млрд. евро са предоставени като финансова и хуманитарна помощ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 8
    • + 5

    Върхово лицемерие и цинизъм е война да се подклажда чрез "фонд за мир"...
    Същото е и с "отбранителната доктрина", която агресира война.
    Евродоктрината се родее с абсурдите, описани от Оруел в "1984".

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#1] от "masay":

    Така е, но бащата на пропагандата го е казал пределно разбираемо преди 80 г: преповтарянето на лъжата 1000 пъти я прави истина (в съзнанието на масите). Затова днес се борави с първосигнални съществителни и при това нескончаемо.
    В европейския политически елит върлува някакъв необясним колективен суициден синдром, който, ако се проявяваше от отделен индивид, е просто - принудително психиатрично лечение.
    И ми е странно как ще участва във война Германия, например, страна премазана след Втората от американската методика на поголовно денацифициране, включващо под стража извеждането на германското население от села и градове и задължаването им да ексхумират и препогребвт наново пресни гробове, задължително присъствие на документални филми за американските бомбардировки над Кьолн, Дюселдорф, Есен, Берлин, представени на публиката като нацистки зверства. И това поне до 1950 г!!!

    Този психологически пресинг и последвалата през годините пропаганда пречупи германската нация и поне две поколения те живяха с убеждението, че са виновни за всичките страдания на човечеството.

    Политическите ръководители в Берлин видимо вече не се притесняват, че правят римейк на архивните кадри с танкове с черни кръстове из руските полета. И може би трябва да си припомнят сънорадника си Бисмарк, който доста преди това ги е предупредил, че знае много начини да извади он бърлогата й руската мечка, но нито един да я върне обратно.

    Всъщност има един-единствен и историята го записала няколко пъти: като унищожи дразнителя в леговището му и завлече репарациите в бърлогата си.
    Обкновено тогава най-отявлените пропагандисти на битите се преобличат във въздуха и стават най-войнстващи фанфаристи на победителите...

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Притеснителното е, че Европа видимо не е готова за война, но се надява, че и Русия не е и мощно продължава да блъфира, доставяйки шумно медийно, но скромно реално стара военна техника в Украйна. Презумпцията е, че украинците няма да свършат никога.
    Защо никой на Запад не говори за мир?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    Войната е като чистене на мазе - изключително нежелано начинание, но само докато не се захванеш. Когато веднъж се омърляш, преставаш да обръщаш внимание на праха и мръсотията и методично напредваш докато не изгребеш всичко.
    С прокси войната в Украина Западът насила накара Русия най-сетне да си почисти мазето Украина, от което Кремъл упорито се дърпаше 8 години, макар нацистите да избиха в гражданската война в Донбас 15 хил етнически руснаци.
    Въпросът е: ще продължат ли да я предизвикват или европейците ще проявим инстинкт за самосъхранение?

    И нека да не прекаляваме с пропагандните внушения: няма единно понятие Европа! Дойде ли пожарът, ще се види, че има отделни национални държави в Европа, които имат свои си национални интереси, твърде различни от интереса на съседната "съюзна" страна. Защото въпреки, че политическият им елит демонстрира единомислие, затворен в Рамщайн, германските граждани неочаквано отрупаха с цветя домъкнатия за назидание от проукраински германски политици пред руското посолство в Берлин взривен в Украина руски танк.

    В Милано с очите си видях многохиляден митинг от италианци за спиране на военните инжекции за Киев и за мир в Украина.
    Всъщност в БГ единствено психодесните и украинските "бежанци" правят флашмоб-и за продължаване на войната.

    Тази война, ще приключи когато на двете военни свръхсили стане видимо, че рискуват да се самоунищожат. А Европа? Тя реално не интересува сериозно никоя от двете. Просто защото в последните десетилетия тя тотално загуби субектност, а в последно време престана и да е пазар.
    Можете ли да съпоставите днешната Урсула с Конрад Аденауер? С Брандт? С Кол?
    Или Макрон с дьо Гол, с Помпиду, с Ширак?
    Ами Киро? Той не може да е в едно изречение нито със Стамболийски, нито дори с Тодор Живков.

    Да обобщя - запали ли Вашингтон и Тайванския фитил, ЕС се превръща в нещо като Мадагаскар - и какво като го има?

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 6

    Видя протестиращи в Милано, ок. А видя ли нацисти в Украйна??? Защото аз ходих там през 2017 и не видях нито един. Къде са били?

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Ватникът доктора се пита и си отговаря от двата профила, само и само да изглежда, че някой му обръща внимание.

    Цяло чудо е как някой финансира техните пропагандаторски напъни, при положение че никой вече не се занимава с коментари тук.

    Нередност?
Нов коментар