🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин уточни днес, че до момента осем държави твърдо са обещали да доставят на Украйна танкове Leopard – Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Норвегия, Дания и Нидерландия
Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин уточни днес, че до момента осем държави твърдо са обещали да доставят на Украйна танкове Leopard – Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Норвегия, Дания и Нидерландия    ©  Reuters

Войната в Украйна | НАТО се готви за скорошна ескалация, вдига производството на боеприпаси

Съюзническите военните министри обсъждат даването на изтребители за Киев, но най-спешни остават танковете и бронираните машини

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин уточни днес, че до момента осем държави твърдо са обещали да доставят на Украйна танкове Leopard – Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Норвегия, Дания и Нидерландия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около седмица преди първата годишнина от официалното начало на руската инвазия в Украйна ситуацията на фронта не дава каквито и да е признаци за деескалация. "Руският президент Путин не се готви за мир. Той започва нова офанзива", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг малко преди началото на поредната среща на съюзническите военни министри в Брюксел, както и на 9-ия кръг от разговорите в Контактната група по отбраната на Украйна, която координира оръжейната помощ за Киев.

Според Столтенберг, макар да не е обявена официално, новата масирана сухопътна офанзива на Русия най-вероятно вече е започнала. "Реалността е, че според мен вече виждаме началото й. Виждаме как президентът Путин изпраща на фронта хиляди нови и нови войници, склонен е да понася огромни жертви, но въпреки това увеличава натиска над Украйна. И това, което им липсва като качество, руснаците се опитват да компенсират с количество", обобщава генералният секретар на НАТО. САЩ и Франция вероятно също споделят тази гледна точка, защото официално призоваха своите граждани веднага да напуснат Русия и Беларус.

Повече снаряди за Украйна

Затова основната тема на днешната среща на военните лидери на натовските държави всъщност е не толкова осигуряването на нови типове оръжейни системи за Киев, а по-скоро драстичното увеличаване на доставките на боеприпаси за съществуващите, за да може украинската армия да се противопостави на поне 300-хилядната нова мобилизационна армия, която Путин събира от края на септември досега. "Очевидно е, че сме в надпревара с логистиката. Ключови способности като муниции, гориво и резервни части трябва да достигнат Украйна, преди Русия да може да изземе инициативата на бойното поле. Скоростта ще спаси животи", коментира Столтенберг. Според него страните в НАТО трябва да увеличат капацитета на военното си производство и запасите си от боеприпаси, защото в момента Киев изстрелва много повече снаряди, отколкото западните отбранителни компании успяват да осигурят. Той допълва, че средният период от поръчката до доставката на голямокалибрени боеприпаси в момента се е увеличил от 12 на 28 месеца, затова инвестициите в предприятията от военно-промишения комплекс са наложителни и спешни.

Столтенберг също така потвърди, че въпросът с евентуалното осигуряване на западни изтребители за Украйна със сигурност ще бъде обсъден днес, но това по-скоро е дългосрочен проблем. Основната цел в момента е да се доставят бойните машини на пехотата и танковете, които държавите от алианса вече са обещали, допълни той. Малко по-късно, по време на откриването на разговорите в Контактната група по отбраната на Украйна секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин уточни, че осем държави твърдо ще доставят танкове Leopard - Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Норвегия, Дания и Нидерландия.

Още обещания за Leopard-и

Паралелно днес норвежкото правителство официално уточни, че страната ще даде 8 броя Leopard 2, и така броят на натовските машини от този тип, които със сигурност ще отидат на фронта до няколко седмици, вече прескочи 60. Норвегия, по подобие на Швеция, обмисля дали да не изпрати на Украйна и известно количество от модерните бойни машини на пехотата CV90, както и самоходни минохвъргачки, базирани на същото верижно шаси. Само преди седмица скандинавската страната, която дели сухопътна граница с Русия отвъд полярния кръг, обяви, че ще купи за себе си още 54 бройки Leopard 2 от най-модерната версия A7 с опция да придобие още 18 впоследствие. Успоредно с това САЩ и Нидерландия финансират модернизацията на няколко десетки съветски танка Т-72 в Чехия, а Германия, Нидерландия и Дания - на поне 100 стари Leopard 1A5 - в заводите на германския отбранителен концерн Rheinmetall. Полския министър на отбраната Мариуш Блашчак oт своя страна уточни, че първите Leopard-и може да бъдат в Украйна още през март.

Германският военен министър Борис Писториус пък днес обяви, че правителството на федералната република е подписало договор с Rheinmetall за производство на боеприпаси за мобилните зенитни установки Gepard, след като Швейцария и Бразилия са отказали да оторизират експорт на снаряди от своите запаси, позовавайки се на неутралитета си в конфликта. Въпросните системи за противовъздушна отбрана се оказаха неоценими в борбата с постоянно прииждащите вълни от ирански дронове-камикадзе, опитващи се да унищожат украинската енергийна инфраструктура. Преди няколко дни Rheinmetall също така декларира, че може да увеличи производството на 120-милиметрови танкови снаряди до 240 000 годишно и на 155-милиметрови артилерийски снаряди до около 450 000 - 500 000 бройки. Това според изпълнителния директор на германския военен концерн Армин Папергер може да задоволи потребностите на всички оператори на оръжейни системи с тези калибри по света.

Само Финландия влиза в НАТО...?

Преди днешната среща на съюзническите военни министри също така Столтенберг намекна, че може да се стигне до отделно приемане на Швеция и Финландия в алианса. Причината е, че Турция все още отказва да ратифицира договора за присъединяване на Швеция заради различия между двете страни относно евентуалното екстрадиране на кюрдски активисти, гравитиращи около организацията ПКК, които са на територията на скандинавската държава.

"По-важно е Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО бързо, отколкото да се присъединят по едно и също време", многозначително коментира генералният секретар на алианса. От чисто военностратегическа гледна точка по-бързото приемане на Финландия ще бъде огромен плюс, тъй като страната (за разлика от Швеция) има дълга сухопътна граница с Русия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар