🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
В момента 13 западни държави използват в армиите си произведените в Германия танкове Leopard 2. Въпреки че са на въоръжение от 80-те години на миналия век, най-новите им модификации все още се славят като едни от най-добрите подобни бойни машини в света.
В момента 13 западни държави използват в армиите си произведените в Германия танкове Leopard 2. Въпреки че са на въоръжение от 80-те години на миналия век, най-новите им модификации все още се славят като едни от най-добрите подобни бойни машини в света.    ©  Bundeswehr

Войната | Още неясноти около германските танкове за Украйна

Федералният канцлер Шолц продължава да "тупа топката" за изпращането и реекспорта на танкове Leopard 2. Останалата западна военна помощ за Киев обаче ще позволи сглобяване на поне 5-6 нови армейски бригади.

В момента 13 западни държави използват в армиите си произведените в Германия танкове Leopard 2. Въпреки че са на въоръжение от 80-те години на миналия век, най-новите им модификации все още се славят като едни от най-добрите подобни бойни машини в света.    ©  Bundeswehr
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки нарастващата вероятност от скорошна нова масирана руска офанзива в Украйна и днес критично важният казус с изпращането на натовски основни бойни танкове в помощ на Киев остана висящ. По всичко личи, че единно решение по въпроса не е било постигнато и на днешната среща на международната група за военната помощ за Киев, която се проведе в американската военна база "Рамщайн" в Германия. Без повече модерни танкове армията на президента Володимир Зеленски едва ли скоро би могла да си върне териториите, окупирани от Москва.

За съжаление основна спирачка за оборудването на украинската армия с тежки офанзивни оръжия продължава да бъде правителството на Германия, което системно саботира усилията на Запада в тази посока заради страха си да не провокира твърде силно Кремъл и пряко да бъде въвлечено в конфликта. В конкретния случай това е свързано с отказа на администрацията на федералния канцлер Олаф Шолц да изпрати на Украйна танкове Leopard 2 или да оторизира реекспорта им от страна на съюзнически държави, които ги използват в армиите си. Според западните отбранителни ескперти именно този вид натовски бойни машини ще са най-адекватни за настоящия конфликт, в най-голяма степен ще отговорят на нуждите на украинската армия и най-бързо ще могат да бъдат усвоени от нея.

"Що се отнася до танковете Leopard, днес все още не можем да кажем кога ще бъде взето решение и какво ще бъде то", обяви в петък новоизбраният германски военен министър Борис Писториус след срещата във военната база "Рамщайн". Въпреки това той допълни, че е възложил на подопечното си министерство да "извърши проверка на запасите" от налични резерви. "Впечатлението, че има единна коалиция и че Германия стои на пътя й, е погрешно", каза също Борис Писториус по повод обвиненията, че Берлин пречи на други държави в НАТО да подкрепят Киев военно. Има много съюзници, които казаха, че споделят изложената от мен гледна точка", добави той.

Германия чака консенсус между съюзниците

Германският военен министър обобщава, че не може да каже кога ще има решение за танковете, но че Германия е готова да действа бързо, ако има консенсус между съюзниците. Говорителят на правителството отрече неофициалните твърдения, че федералният канцлер Шолц е обвързал пряко трансфера на германски танкове с паралелно изпращане на американски машини M1 Abrams.

През последните дни натискът над Берлин за оторизиране на трансфер на Leopard 2 за Украйна видимо се засили. Готовност за изпращане на германски танкове вече публично изразиха страни като Полша, Финландия, Нидерландия и Испания. Полското правителство, което е може би най-ревностният поддръжник на Киев в борбата с руската окупация, дори обяви, че може да предостави 14 свои бойни машини и без германско разрешение за оръжеен реекспорт. В момента Варшава разполага с около 250 танка от този тип.

След срещата в "Рамщайн" полският военен министър Мариуш Блашчак потвърди, че на форума не е било взето решение за изпращането на Leopard 2. Той обаче добави как е "убеден, че изграждането на коалиция по темата ще приключи с успех". Според него въпросът е бил детайлно обсъждан от представителите на 15 държави "в кулоарите" на конференцията.

Финландия, която все още не е член на НАТО, от своя страна обяви пакет от оръжейни помощи на стойност над 400 млн. евро, без да разкрива публично какво има в него. Към нея преди дни се присъедини и все още чакащата пълноправно членство Швеция, която обеща на Киев 50 модерни бойни машини на пехотата (БМП) CV-90, както и мобилни артилерийски системи Archer, които минават за най-модерните в света.

Великобритания от своя страна стана първата натовска държава, която обеща западни танкове - става дума за 14 броя Challenger 2, заедно с вероятно около 200 бронетранспортьора. Франция също направи анонс, че обмисля вариантите за изпращане на свои танкове Leclerc в добавка към 40-те вече обещани колесни "леки танкове" AMX-10RC. Канада от своя страна ще осигури 200 бронирани коли Senator. Чехия пък в момента ремонтира и модернизира около 12 "екссъветски" танка Т-72, като проекът се финансира съвместно от Нидерландия и САЩ.

Най-голямата помощ идва от САЩ

Най-съществена за евентуална скорошна украинска контраофанзива обаче си остава военната помощ на САЩ. Въпреки че за момента Вашингтон продължава да се въздържа от изпращането на тежки танкове M1 Abrams, Пентагонът широко е отворил вратите на складовете си за друга офанзивна бойна техника. Става дума за над 100 бойни машини на пехотата Bradley, 90 тежки колесни бронетранспортьора Styker, 250 бронирани превозни средства M1117 Guardian, още 100 бронирани машини М113, поне 50 MRAP-джипове и още 350 по-леки военни превозни средства HMMWV.

Всичко това ще бъде подкрепено с над 150 различни видове натовски самоходни гаубици, тактически и стратегически системи за противовъздушна отбрана, противотанкови и противорадарни ракети, огромни количества боеприпаси. Също така към към пакетите с военна помощ на отделните държави обикновено има и секретна част. Така например САЩ тайно бяха интегрирали към украинските бойни самолети свои противорадарни ракети HARM, чието съществуване стана известно, едва след като руските сили откриха останки от тях след унищожаването на свои локационни станции.

До момента известната военна помощ ще помогне на украинските въоръжени сили да сглобят минимум 5-6 нови тежки механизирани бригади по стандартите на НАТО, които биха могли да станат бронетанкови, ако Германия даде зелена светлина за това. Това означава поне 25-30 хил. военнослужещи, обучени и оборудвани по западните стандарти за целите на бъдещи офанзивни операции. Те би трябвало да помогнат на Киев в контранастъплението и да позволят на въоръжените сили да се справят ефективно с набързо мобилизираната нова руска армия от запасняци. Последната, независимо от числеността й, едва ли ще бъде оборудвана с модерна бойна техника и надали ще бъде достатъчно добре обучена и мотивирана, за да противостои на борещите се за оцеляване като самостоятелна държава и нация украинци.

Интересно е също да се отбележи, че Нидерландия не само дава пари за модернизация на Т-72 и обещава на Украйна своя танкове Leopard 2, но става третата държава след САЩ и Германия, която ще изпрати стратегически зенитни системи Patriot. Освен това тя за първи път е изрази готовност за трансфер на свои бойни самолети F-16. По ирония на съдбата това ще са същите онези изтребители, които попаднаха в полезрението на президента Румен Радев като евентуална заместваща опция на силно амортизираните ни МиГ-29.

В нидерландската преса неофициално се спрягаше опцията за трансфер на бойните ни самолети за Украйна, срещу което българските ВВС да получат въпросните F-16. Радев и неговото служебно правителство обаче категорично отрекоха възможността за подобна схема, като подчертаха, че вече веднъж сме получавали отказ от нидерландския премиер Марк Рюте за тези изтребители. Така в крайна сметка ние ще си останем със старите МиГ-29, чийто ресурс е на изчерпване, а украинските ВВС почти сигурно ще полетят на F-16 преди българските си колеги.

Германската военна индустрия предлага помощ

В интерес на истината трябва да се отбележи, че въпреки цялото колебание и политически пируети Германия не е напълно пасивна в опитите за въоръжаване на Украйна. Преди срещата в "Рамщайн" Берлин се ангажира да предостави на Киев 40 верижни бойни машини Marder, една ПВО-батарея Patriot, 3 нови ПВО-батареи IRIS-T, както и модерни радиолокационни системи.

Германската военна индустрия изразява готовност да ремонтира и модернизира танкове от своите запаси и от трети страни, ако получи регулаторно разрешение от властта в Берлин. Компанията Rheinmetall е декларирала, че може да ремонтира и осигури 20 по-стари танка Leopard 1 през 2023 г., още 80 - в рамките на 20 месеца, както и неназован брой Leopard 2, се твърди в публикация на изданието Haldelsblatt. Германската фирма също е обявила, че може да изкупи от Йордания и Оман "голям двуцифрен брой" от по-предишните британски танкове Challenger 1 и да ги модернизира за нуждите на Киев. Складирани Leopard 1 има и военната компания FFG, добавя Handelsblatt, като уточнява, че не е ясно с какви запаси от бойна техника разполага другия немски отбранителен гигант - Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Според изданието обаче при евентуална зелена светлина от канцлера Шолц, към горните данни ще могат да се добавя още поне 100 броя от Leopard 2, които са консервирани във военновременните запаси на федералната република и на съюзнически държави. Също така е възможно на Украйна да бъдат изпратени и германските танкове, обещани на Чехия и Словакия по т.нар. триъгълна схема, или Ringtaush, срещу трансфер на Т-72 към Киев. Първите Leopard-и по тази договорка вече бяха доставени на Словакия.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 4

    Истината за германските танкове е много по-простичка - за 10-те години начело на вермахта трите руси валкирии-министърки гинеколожката фон Лайнен и правистките Каренбауер и Ламбрехт им разсипаха войската!

    В потвърждение на тая истина е и неотдавнашното интервю пред Билд ам зонтаг на шефа на Райнметал (не можах да намеря линка в history), който много ясничко описва сроковете за евентуалната доставка на германски танкове за Украина (при политическо решение) - Райнметал не може да подготви и достави танкове през тази година!!!
    Боеприпаси за зенитката Гепард - 300 хил изстрела - може да осигури чак през лятото на 2024 г.
    И такива ми ти срокове.
    Това са фактите!
    Но тъй като Билд ам зонтаг не е настолен вестник в БГ, всеки тук може - и си - пише каквото са му казали от "В.Търново"...

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Уфф, пак ли вие - колко трола сте, защото всеки коментар все едно е писан от различен подчинен на рф.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3

    До коментар [#2] от "popopo":

    това с троловете, рублите, водката и сельодката е протрито от жулене.
    нещо да кажете по статийката?

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 2

    Не ми допада милитаристичния унес на този автор.
    На война загиват хора, разрушава се трудът на поколения. Вместо това - танкове, танкове, танкове! И когато се говори за танкове, защото бях танкист някога, трябва да припомня на забравилите, че с всеки един унищожен танк вътре загиват четирима млади мъже. И че тая война обезкървява Украйна и че ако тук тази тема е табу, съвсем не означава, че с тъпченето й с оръжие не се върви действително до "война до последния украинец".
    Да, залогът и за двете воюващи страни - САЩ и Русия - е много висок, но както подходящо за слячая е казано в българската поговорка: "Когато атовете си ритат, патят магеретата." Колкото и танкове да имат...
    И накрая - това е официална позиция на МО на Чехия, че няма да изпраща свои танкове "Леопард" в Украйна:
    https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/dohoda-o-tancich-leopard-pro-cr-plati-241773/

    Нередност?
  • 5
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 2

    Ако продължват да не искат германците да дават танкове, може да стане да трябва да ги използват с ГЕРМАНЦИ вътре. Европа още не може да схване, че след Украйна (ако успее) следва Полша, Литва, Латвия, Естония. Истината е, че Украйна е на пътя на Русия и в момента пазаи себе си, НО И ЕВРОПА!

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "guentchovelev":

    Руснаците хиляди германски танкове с германци ВЪТРЕ са унищожили за 4 г Отечествена. Ако не знаете какво се случи след това, отворете си забравените учебници, но на мен лично не ми се ще и децата ми цял живот да ги командорят шумкари, които чакат да служат на силния на деня.
    Да и сега далавераджии служат на сегашния силен на деня, но онова ще е за поколения
    Моля, не викайте отново Красная да ни освобождава. Нека си стои у дома. При тая хилава Америка ще е завинаги.

    Нередност?
  • 8
    popopo avatar :-P
    popopo

    До коментар [#3] от "D.r D":

    А вие многото в едно, коментирахте ли нещо по статията. Само мнения на вашите господари. А във Втората световна война не са били само ссср / а и те на са били само руснаци, а и много други националниости /. Така, че по-спокойно. Тогава американците и англичаните са изпращали оборудване и екипировка на ссср.
    И кой победи във войната? Сега пак подпомаганите от САЩ ще успеят, колкото и да не ви понася.

    Нередност?
  • 9
    BBB avatar :-P
    D.r D
    • - 1

    да, мнозина сме - поне 2/3 от българите.
    До коментар [#8] от "popopo":

    Нередност?
Нов коментар