🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия опитва да преизгради шпионската си мрежа в Европа

Целта е да се наблюдава изпращането на военна помощ за Украйна

Путин губи бързо шпионите дипломати в редица страни в Европа.
Путин губи бързо шпионите дипломати в редица страни в Европа.
Путин губи бързо шпионите дипломати в редица страни в Европа.    ©  Reuters
Путин губи бързо шпионите дипломати в редица страни в Европа.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Общият брой на изгонените от Европа руски дипломати за момента е над 400.
  • През март Полша арестува шестима чужденци по обвинения за подготовка на саботажи и шпионски действия в полза на Русия.
  • Европейските разузнавателни служби подозират, че Русия стои зад поредица от странни случаи на саботаж миналата година.

Руската инвазия в Украйна доведе до масово изгонване на руски дипломати от европейски страни - в България, Словакия, Албания, Нидерландия, Германия, Швеция и Норвегия те бяха заподозрени в шпионаж. През тази година Москва е решена да преизгради мрежата си на Стария континент, макар и това да изисква използването на нетрадиционни начини за набиране на информация.

Главната цел на руския президент Владимир Путин според директора на Департамента за държавна сигурност на Литва Дариус Яунишкис е да се наблюдава "производството и доставката на западни оръжия за Украйна". Друга потенциална мишена е критичната инфраструктура на Европа, като през миналата година имаше няколко случая на саботаж. Яунишкис заявява пред Politico, че Руското външно разузнаване (СВР) и нейното военно разузнаване (ГРУ) активно опитват да привличат литовци при техни пътувания в Русия и Беларус.

Постигането й обаче ще бъде трудна задача. Общият брой на изгонените от Европа руски дипломати надмина 400, като това затруднява типично най-използвания метод на работа на руските шпиони - под прикритието на дипломати. Българското правителство на Кирил Петков, в онзи момент в оставка, взе решение за изгонването на 70 такива лица. Подобни действия бяха предприети и в Германия, Франция и Белгия, което води до сериозни пропуски в мрежата.

В края на март финландската разузнавателна агенция SUPO обяви, че руската шпионска мрежа в страната "се е свила с 50%" от началото на войната. "Руската разузнавателна станция [във Финландия] се сви до около половината от предишния си размер миналата година", каза директорът на SUPO Анти Пелтари. "Докато Русия все още се стреми да настани служители от разузнаването под дипломатическо прикритие, тя ще трябва да намери начини да компенсира недостига на хора за разузнаване, като например чрез все повече приемане на други форми на тайни операции в чужбина", добавя той пред AP.

Фактът, че войната продължава, допълнително фокусира вниманието към този въпрос, което води и до редица арести на директно обвинени в шпионаж лица. Подобен случай имаше и в България, като през март миналата година пенсионираният български генерал Валентин Цанков беше поставен под домашен арест, макар и информацията, че е шпионин, да е била ясна от години. Военният министър в правителството на Ренета Инджова Бойко Ноев дори заяви тогава пред Mediapool, че прякорът на Цанков е бил Шпионина.

Активни действия в Полша

През март 2023 г. Агенцията за вътрешна сигурност на Полша (ABW) арестува шестима чужденци по обвинения за подготовка на саботажи и шпионски действия в полза на Русия. Вътрешният министър Мариуш Камински заяви, че шестимата са "чужденци от другата страна на източната граница" и са се опитали да спрат военните и хуманитарни доставки за Украйна и има доказателства за плащания от руското разузнаване. Офицери от ABW са открили камери, електронно оборудване и GPS предаватели, които е трябвало да бъдат монтирани на транспортни средства за Украйна. Групата също така е имала за задача да извършва пропагандни дейности за нарушаване на полско-украинските отношения и подстрекаване на враждебно отношение към Полша сред НАТО, заяви Камински, цитиран от BBC.

Откритите проследяващи устройства са били намерени в близост до малкото летище в Жешов-Ясионка, което се превърна в хъб за разпределяне на помощта за Украйна. Военни и товарни самолети от САЩ и цяла Европа редовно летят до и от летището, като на него има засилено военно присъствие. Освен това то се защитава от системи за противовъздушна отбрана Patriot, а при посещението си във Варшава американският президент Джо Байдън кацна именно там.

Тази опасност притеснява и правителството в Литва. "Руското военно разузнаване редовно събира тактическа и оперативна разузнавателна информация за военна и гражданска стратегическа инфраструктура в Литва и страните, съседни на Русия: от военни части до енергийна инфраструктура", каза Яунишкис. И "Украйна е добър пример за това как такова тактическо разузнаване може да се използва за насочване към гражданска инфраструктура", добави той.

Европейските разузнавателни служби и без това подозират, че Русия стои зад поредица от странни случаи на саботаж миналата година - включително прерязани наземни кабели в Северна Германия, които се използват за комуникация, и прекъснати подводни кабели, които доставят електричество на датски остров. Както Норвегия, така и Литва съобщиха за неразрешени дронове, летящи в близост до летища и енергийна инфраструктура. А някои шефове на европейското разузнаване остават силно притеснени от това, че Русия активира така наречените спящи агенти или "нелегални", шпиони, скрити в целевите държави.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Когато има неудобен за политиката на изданието казуск, от ръкава изскача Путин като клсическа магнезиева ракета, която привлича изстреляните към тях бойни ракети.

    Както е в случая с политическата катастрофа на дълготрайно пропагандирания от газетата тандем ПП/ДБ, който заради личностни дефиците е в цунг-цванг и като носител на доверието на 614 хил души абсурдно пасува, изчаквайки някой друг да извади кестените от огъня, а те просто после да седнат да похапнат.

    Путин не е основният проблем на БГ.
    Основният проблем на БГ са българските политици, които възприемат това си занятие като вид хазарт, в който трябва само да печелят.
    Загубата им е за други.
    Всъщност за всички нас. И затова гоненето на политическия джакпот от КироЛенаАсен и Христос и Со обрича БГ на безвластие по Конституция.
    Всъщност не съм прав - дава властта в ръцете на единствения български политик, който май знае какво да прави с нея - президентът.

    Нередност?
Нов коментар