🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна обвини Русия, че е взривила още един язовир

Според Киев това няма да забави контраофанзивата

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир "Каховка" и предизвиканото наводнение
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир "Каховка" и предизвиканото наводнение
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир "Каховка" и предизвиканото наводнение    ©  Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир "Каховка" и предизвиканото наводнение    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руските окупационни сили в Украйна са взривили още една язовирна стена. Това обвинение дойде в късните часове на неделя от страна на Валерий Шершен, говорител на подразделението "Таврия" към украинската армия. Според Шершен руските окупатори са унищожили язовира на река Мокри Яли в Донецка област в опит да забавят настъпващата контраофанзива на Украйна. Също според Шершен този удар няма да забави армията.

"Окупаторите първо разрушиха резервоара "Карливка", след това "Каховка", след това и други водни централи в окупираната част от Запорожка област. Заради очакваното настъпление на украинските сили те отново прибегнаха към тази тактика на река Мокри Яли. Това обаче няма да спре устрема ни", коментира Шершен.

Селището Новодаривка, до което е язовирът на река Мокри Яли, се намира много близо до административните граници от Донецка област, в частта от Запорожка област, подконтролна на Русия и обявена за анексирана през септември.

Обвиненията идват, след като в началото на миналата седмица беше взривена язовирната стена при ВЕЦ "Каховка", което доведе до наводняването на огромна площ по поречието на Днепър. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вече е в ход разследване на Международния наказателен съд (МНС) за разрушаването на стената и предизвиканото наводнение.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски обяви, че през последните дни представители на МНС са посетили Херсонска област. "Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", обяви Зеленски. Според президента е важно експерти от МНС да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони.

Досега МНС не е коментирал темата, но генералната прокуратура на Украйна публикува преди дни изявление, според което ръководителят ѝ Андрий Костин е информирал главния прокурор на съда в Хага Карим Хан за ситуацията.

Контраофанзивата

В събота вечерта лидерът на страната заяви, че "в Украйна се предприемат контранастъпателни и отбранителни действия". Това е най-категоричното потвърждение досега, че дългоочакваната кампания е започнала, след като миналата седмица Украйна извърши множество нападения. За нея украинските сили бяха обучени на сложни военни тактики и получиха модерни западни оръжия.

В неделя сражения са се водили в най-малко три района на фронтовата линия в Украйна. Украинските военни твърдят, че са постигнали първите си успехи - върнали са си три малки селища в източната област Донецк. Министерството на отбраната по традиция е лаконично. "На юг има придвижване по две направления от 30 до 1500 метра. Украинските войски успяха да освободят селата Благодатное и Макаровка в Донецка област", коментира заместник-министърът Анна Маляр.

Твърденията не могат да бъдат проверени веднага по независим начин и не е ясно дали Украйна е успяла да пробие руските линии. Украинското ръководство пусна поредица от видеа, в които призовава за информационна тишина около ситуацията на фронта. Експертите предупреждават, че Украйна ще понесе тежки загуби в боевете, защото в момента атакува укрепените позиции на окупаторите.

Военната операция се очаква да се превърне в една от най-мащабните в Европа след Втората световна война и да промени хода на продължаващата вече 15 месеца война.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 4

    Мдаа, взривяват си язовирите и си наводняват хората. Всички тия наводнения са в полза на ВСУ. Даже само за да накажат хората там, че искат да са в Русия и гласуваха за това. Умеят ги тия работи ВСУ. Отделно - унищожаването на руските минни полета, окопи и т.н. Ако утре и Запорожие поиска да е в Русия.. няма да се учудя ако и по-горния язовир на Днепър протече. А и според биг брадър нищо построено от соц-а не трябва да остане.

    Нередност?
  • 2
    marvinthemartian avatar :-@
    marvinthemartian
    • - 2
    • + 1

    Капитал, оправете си заглавието! Стига сте толерирали Русия - срамно е!

    Нередност?
  • 3
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 2
    • + 5

    Досега във войната единственият, който доказано е взривявал язовири, и то на 2-3 пъти, е Украйна.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Русия (както и САЩ) не членуват и не признават решенията на МНС. В този смисъл цялата тая епопея има единствено пропагандно звучене.
    После - на място, където се водят военни действия и където никой няма как да гарантира безопасността на разследващия екип ще разследва кой, как и защо е извършил това?

    Единственият критерий е: Cui bono?
    Ако са руснаците: унищожават безвъзвратно уникално хидротехническо съоръжение, за да:
    а) забавят контраофанзивата на ВСУ със седмица до 10 дни, защото за толкова време се оттече водата.
    б) няма друга полза
    Ако са украинците: унищожават безвъзвратно уникално хидротехническо съоръжение, за да :
    а) прекратят до възстановяването на стената водоснабдяването на анексирания от Русия Кримски полуостров;
    б) пресушат водохранилещето и вече по изсъхналото дъно в северната част да могат да атакуват най-слабата отбрана на руснаците, досега защитена от водата на язовира;
    в) водната стихия ще смие минните полета, фортификациите и съоръженията по левия (руския) бряг на Днепър и когато се оттечи ще го направи доста по-лесен за атака.

    Така че, ако МНС реши насериозно да се захване с разследване, нищо чудно да издаде заповед за арест на слугата на народа...
    Спокойно! Няма да се случи!

    Нередност?
Нов коментар