🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна потвърди за контраофанзивни действия, засега с ограничени успехи

Южният фронт се разглежда като ключов стратегически приоритет за Киев

Украинските сили твърдят, че са освободили първото селище след началото на контраофанзивата. То се намира в Донецкия регион.
Украинските сили твърдят, че са освободили първото селище след началото на контраофанзивата. То се намира в Донецкия регион.
Украинските сили твърдят, че са освободили първото селище след началото на контраофанзивата. То се намира в Донецкия регион.    ©  Reuters
Украинските сили твърдят, че са освободили първото селище след началото на контраофанзивата. То се намира в Донецкия регион.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че дългоочакваната контраофанзива на Киев срещу Русия е започнала. "Провеждат се контраофанзивни и отбранителни действия", заяви лидерът на страната, но добави, че няма да говори подробно за това на какъв етап или в какво състояние се намира контраофанзивата. Според много политици в Европа и САЩ настъплението на Украйна може да се окаже повратна точка в 15-месечната война.

Коментарите на Зеленски в събота вечерта идват след ескалацията на боевете в южната и източната част на Украйна и спекулациите относно напредъка на дългоочакваното настъпление. За него украинските сили бяха обучени на сложни военни тактики и получиха модерни западни оръжия. Има съобщения, че украинските войски са напреднали на изток в района на Бахмут и на юг в района на Запорожие и са нанесли удари на далечни разстояния по руски цели. Оценката на реалната ситуация на фронтовата линия обаче е трудна, тъй като двете враждуващи страни представят контрастни разкази: Украйна твърди, че има напредък, а Русия - че отблъсква атаките.

Руският президент Владимир Путин заяви във видеоинтервю, публикувано в петък, че украинските сили със сигурност са започнали офанзивата си, но опитите за настъпление са се провалили с тежки жертви.

Говорейки в Киев в събота след разговори с канадския премиер Джъстин Трюдо, Зеленски определи думите на руския лидер като "интересни". Украинският президент заяви, че е важно Русия да почувства, че "не им остава много време". Той също така каза, че украинските военни командири са в положително настроение, като добави: "Кажете това на Путин".

По време на необявеното посещение Трюдо обяви нова военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. канадски долара. В съвместно изявление, публикувано след разговорите, се казва, че Канада подкрепя Украйна да стане член на НАТО "веднага щом условията го позволят", като се добавя, че въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Сражения в Запорожие и Бахмут

Американският Институт за изследване на войната обяви във всекидневната си сводка за бойните действия, че "украинските сили в момента се опитват да проведат изключително трудна тактическа операция - фронтално нападение срещу подготвени защитни позиции без никаква въздушна подкрепа - и от тези първоначални атаки не могат да се предвидят всички украински операции". Според експертите на института украинските сили в момента понасят загуби срещу най-подготвените руски части в Украйна. В сводката се подчертава, че първоначалните атаки - особено видеата с унищожаването на украинска бойна техника, които руснаците масово разпространяват, не са показателни за цялата украинска операция. "Руската армия остава опасна и украинските сили със сигурност ще водят тежки битки, но Украйна все още не е активизирала огромната част от силите за контраофанзивата, а руската отбрана не е еднакво силна във всички сектори на фронтовата линия", казват от Института за изследване на войната.

Въпреки това според наблюдателите на института украинската армия постига ограничени успехи в Запорожие, Донецк и около Бахмут:

През последните дни се е увеличил броят на сраженията в ключовия южен регион Запорожие, твърдят и руски официални лица. Смята се, че украинските сили се опитват да напреднат на юг, за да разделят руските сили на две, пробивайки окупираната територия, която свързва Русия с Крим.

Надеждата на Украйна за напредък в региона може да бъде възпрепятствана от огромните наводнения в южната част на страната след разрушаването на язовир Нова Каховка миналата седмица. Наводненията обхванаха около 600 кв. км от двете страни на река Днепър.

Генерал Олександър Сирски, командир на сухопътните сили, който контролира оперативно контраофанзивата, публикува в социалните мрежи снимка на експлозия, с която според него е унищожена група руски войници край Бахмут.

Украинският военен говорител Серхий Череватий съобщи за нови успехи край Бахмут. "Опитваме се... да нанасяме удари по врага, водим контраатака. Успяхме да напреднем до 1400 метра на различни участъци от фронта", заяви Череватий, цитиран от Reuters.

Британското министерство на отбраната заяви, че през последните 48 часа Украйна е провела "значителни" операции в няколко източни и южни части, като на места руската отбрана е била пробита. В някои райони украинските сили вероятно са постигнали значителен напредък и са пробили първата линия на руската отбрана. В други области напредъкът на украинските сили е бил по-бавен, се казва в доклада, който също така определя представянето на руските военни като смесено.

"Някои (руски) части вероятно провеждат надеждни маневрени отбранителни операции, докато други са се оттеглили в безпорядък, на фона на зачестилите съобщения за руски жертви при изтеглянето им през собствените им минни полета".

Южният фронт се разглежда като ключов стратегически приоритет за украинската контраофанзива, която може да доведе до връщане под контрола на Киев на най-голямата атомна електроцентрала в Европа и да прекъсне руския сухопътен мост към окупирания черноморски полуостров Крим, разделяйки руските сили.

Украинският военен анализатор Олексий Хетман заяви пред радио NV, че събитията от последните дни са само начални стъпки.

"Това, което се случва в момента, може да се нарече "разузнаване в битка" - първият етап от настъплението", каза Хетман. "Невъзможно е да се постигне напредък в дълбочина. Целта беше да се провери отбраната на противника. Нека да изчакаме няколко дни и да видим."

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 5
    • + 6

    В телеграм и пълно с коренно различна инфо, т.нар от украинците Мосфилм - видеа на изгорени леопарди, брадлита преди да са стигнали предните линии, притеснително много щета 200 край тях. Но не пречи тая хекатомба да се нарича както си искате. Все пак по вярвам на очите си.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-?
    borodino
    • - 3
    • + 3

    Тук очаквано не го пише, но нощес 6 (шест!) украински безпилотни катера-камиказде са атакували в изключителната икономическа зона на Турция руския военен кораб Приазовие, който е охранявал газопроводите по дъното на Черно море. Катерите са унищожени без да причинят щета.
    Това е втори опит за атака срещу руски кораб, охраняващ газопроводите за Турция.
    Казват, че в същото време над Черно море се е намирал американски стратегически БПЛА, който е управлявал операцията.
    Американците искат да взрвият, както направиха със СП1и 2, и Син и Турски поток ли? Влизат във война със съюзника си Турция ли?
    Войната на САЩ с Турция не престана ли след потвърждаването от турците, че си искат Ердоган?

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 4
    • + 4

    Пропогондната схема е наложена - това е разузнаване с бой. А че за 2-3 дни "разузнаване" са загубени около 10% от НАТОвската бронетехника и по една бригада дневно изобщо не се връзва в НАТОвските планове. ВСУ се обезкървяват в челни сблъсъци преди да стигнат по първите линии.
    Не разбирам кого ползва информационния денапрен тук. Все пак интернет има отдавна.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 6

    Докато се отразява само едната гледна точка, без обективност, на подобни „обзори“ ще им се вика „пропаганда“. Западът ще става все по-агресивен срещу Русия, особено ако Украйна започне да губи в дългосрочен план, каквато е и перспективата.

    След 7 (СЕДЕМ) дни на „контра“офанзива, Киев най-накрая призна, че това чудо на чудесата е започнало. Може би защото през първите 6 дни, всички механизирани атаки бяха отбити, а седмица след началото ВСУ още не е стигнало дори до първата по-сериозна отбранителна линия на руснаците. Състоянието на фронта към сутринта на 12 юни е следното:

    Украинците активираха през последните дни две тежки съединения – 47 механизирана и 1 танкова бригади. Първата се познава лесно с М2 Bradley и новичките Leopard 2A6. Потвърдените загуби за изминалата седмица на 47-ма от снимков материал са поне за един пълен механизиран батальон – между 24-26 Bradley и две роти или 6 Leopard 2A6. Една четвърт от механизираната част на едно от най-елитните подразделения беше елиминирано от мини и противотанкови засади. Потвърдени загуби има за още поне 50-60 бронирани машини, а непотвърдените са няколкостотин.

    Опитите за изцяло маневрен бой на широк фронт с цел бърз пробив бяха напълно неуспешни. Затова не е изненада, че през уикенда украинците смениха тактиката. ВСУ активира пехотните части и в лицето на 110 териториална бригада щурмуваха трите села под Велика Новоселка. Те заедно са навързани едно след друго и няма големи и открити полета, затова и атаката беше сравнително успешна. Превзимането на Нескучне, Сторожеве и от днес на Макаровка беше катализаторът за Киев да обяви „началото на контраофанзивата“.

    Проблемът е, че всички те са все още буферната линия, която руснаците създадоха. Тя е най-дълбока именно в района при Велика Новоселка. Едва от тази седмица ВСУ достигна първата защитна линия на руснаците, която в този сектор започва от Старомлиновка. Тепърва украинците ще си удрят главата в наситената руска отбрана. А вече активираха част от съединенията, които бяха предназначени за втората линия и пробива. Въпреки това, ВСУ разполага с още доста резерви.

    Ключова наистина ще бъде ситуацията покрай разрушения язовир Нова Каховка. Но не по начина по който ни се представя. Докато украинци и руснаци се надпреварват в пропагандата да покажат, кой е спасил повече кучета и котки и на второ място – хора, горната част на самия язовир Каховка вече е почти пресъхнала. Киев затвори шлюзовете по всички бентове и сега езерото, което беше образувано от ВЕЦ Нова Каховка е на път да изчезне.

    Докато прекосяване на Днепър при Херсон няма да е възможно поне до края на месеца, то при горната част на язовир Каховка ще се появи такава още до края на настоящата седмица. При това ще се позволи на ВСУ да форсират езерото директно по пресъхналото дъно, без да е необходимо специализирано оборудване и техника. По този начин силите на Киев предприемат този ход, те ще отворят нов фронт продължение на настоящия срещу доста по-слаба отбранителна линия. Ако ВСУ направи това, то тогава Украйна ще има доста повече ползи и мотиви в разрушаването на бента, докато в момента ни се внушава обратното. Все още инакомисленето не е забранено, въпреки опитите за отричането му.

    Нередност?
  • 5
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 2
    • + 1

    Иначе казано- Провал.

    Нередност?
  • 6
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 2

    Някой от пишещите по-горе (виждам,че са много компетентни, единия мина през тинята) знаят ли защо бяха случките в Белгородска област преди 15-20 дни?

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#6] от "Uprsport":

    Белгородското мероприятие си беше ПР, надъхване на "електората" и тестване на руската реакция на собствена територия.

    За тинята, ако украинците не отворят някой от шлюзовете, тя ще изчезне до няколко дни в горната част на язовира. Вече има частично пресъхнали участъци в близост до северния бент.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Най-сетне започналото "пролетно контранастъпление", съдейки по резултатите, все повече заприличва на опит за кризисен PR на висшия мениджмънт на закъсала фирма да направи нещо, с което да покаже на акционерите, че все пак нещо прави, за да си заслужи заплатите...
    Горе не се споменава, че западните медии, въпречи, че определено са пристрастни в оценките, все пак не си плюха на професионалния авторитет и публикуваха кадрите, обиколили мрежата на вътропа от унищожена западна бронирана техника и пръснати наоколо им десетки тела.

    За разлика от украинските канали, руснаците в телеграми пунктуално се изреждат номерата на украинските атакуващи части по отделните направления, въоръжението им, номерата на частите в резерв, изоставените повредени или унищожени машини в сивата зона.
    За цяла седмица "контранаступът" е притеснително неефективен. И кървав.

    Няма да цитирам, за да не бъда обвинен за дезинформатор, но след една седмица настъпление, подготвяно половин година и заради което са опразнени хангарите с бронетихника от цяло Нато, да освободиш 3 (три!) селца е по БГ поговорката: Напънала се планината и лодила ...мишка.

    Искрано жалея за хилядите млади мъже, които след седмица-две престой по казармите "за обучение" се хвърлят на сигурна смърт.

    Тази война трябва да спре!

    Нередност?
  • 9
    anned avatar :-|
    Angel Nedev
    • + 1

    До коментар [#8] от "D-r D"
    Напълно съм съгласен, че войната трябва да спре, само, че Путлер на другот мнение....
    И, само не разбрах коя е планината, дето се планината и родила ...мишка. То руския Мишка вече се напъва почти 16 (шестнадесет месеца), и - една от най - милитаризираните и зомбирани държави в света - КАКВО РОДИ, че нещо не ми е ясно?

    Нередност?
Нов коментар