🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Сателитна снимка на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" от 28 май - седмица преди съоръжението да бъде унищожено
Сателитна снимка на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" от 28 май - седмица преди съоръжението да бъде унищожено    ©  Maxxar

Войната | Руската армия взриви мегаязовир в Украйна, отприщвайки потоп с библейски размери

Унищожаването на ВЕЦ "Каховка" на река Днепър вероятно ще доведе до наводнение в десетки селища и може да остави без охлаждане най-голямата ядрена централа в Европа

Сателитна снимка на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" от 28 май - седмица преди съоръжението да бъде унищожено    ©  Maxxar
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В стремежа си да попречи на украинската контраофанзива руската армия най-вероятно е взривила миналата нощ язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" в Херсонска област - огромно хидроелектрическо съоръжение от съветско време на най-голямата украинска река Днепър, което има критично стратегическо значение за бойните действия на югозападния фронт. Още по време на есенната си контраатака в Херсон миналата година въоръжените сили на Киев предупредиха, че отстъпващите бойни части на Путин са минирали зоната на водноелектрическата централа. На практика язовирната стена остана единствената теоретична "сухопътна" връзка между източния и западния бряг на Днепър в района на бойните действия, като при изтеглянето си тогава руснаците все пак превантивно взривиха моста край нея и единия от шлюзовете.

Тази сутрин руската страна очаквано се опита да хвърли вината за катастрофата на Киев и обвини украинската армия, че нейни действия са причина за катастрофалното наводнение. Официалната руска информационна агенция ТАСС обяви, че язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" е била унищожена с британска ракета Storm Shadow.

В резултат на разрушаването от тази нощ се очаква огромна приливна вълна надолу по цялото поречие Днепър чак до устието в Черно море. Наводнението заплашва десетки селища по протежението на реката, включително крайбрежните квартали на отвоювания миналата есен областен център Херсон. Според украинските власти в "критичната зона" живеят около 16 хил. души. По-застрашени обаче са населените места по окупирания от руската армия източен бряг на реката, който е по-нисък.

Пикът на приливната вълна се очаква около 11 ч., като украинските власти призоваха местното население спешно да се евакуира, като задължително изключи преди това всички електрически устройства.

Най-големият риск при всички положения е за функционирането на АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която се охлажда с вода от изтичащия в момента с огромна скорост Каховски резервоар. По принцип ядреното съоръжение в момента е изведено от експлоатация, но осемте му реактора се охлаждат с вода от въпросния мегаязовир. От Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) съобщиха тази сутрин, че следят внимателно ситуацията и че засега заплаха за сигурността на АЕЦ-а няма. От руска страна твърдят, че атомната централа има водни запаси за следващите поне 4-5 месеца, за да охлажда реакторите.

С взривяването на ВЕЦ "Каховка" руските окупационни сили явно се опитват да предотвратят осъществяването на украински десант през река Днепър, което би отворило втори фронт в тила на тяхната армия и открива пътя към анексирания полуостров Крим. През последните няколко седмици въоръжените сили на Киев без много шум започнаха да извършват все повече и повече диверсионни операции през реката. Според неофициална информация те не само са отвоювали голяма част от островите в нейната делта, но и вече са започнали да изграждат плацдарм на контролирания от Москва източен бряг в района на селището Олешки.

В резултат на сегашното наводнение изграждането на понтонни мостове поне известно време ще стане невъзможно, а използването на катери, десантни баржи и плаващи бронетранспортьори - силно затруднено. Големите острови по Днепър ще станат недостъпни, а повечето от тях дори вероятно ще да бъдат напълно залети от вода. Последното може да доведе до гибелта на украинските военнослужещи и бойци от специалните части, които най-вероятно са скрити там в момента.

Мащабната диверсия вероятно ще има последствия и за руската страна - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. На първо време приливната вълна вероятно ще залее повече контролирания от нея бряг. Така голяма част от първата линия на защитните съоръжения, включително и някои от минните полета, може да се окажат под вода. Също така спадането на Каховския резервоар може да доведе до проблеми с водоснабдяването за окупирания Крим, който получава оттам голяма част от водата си. Това ще създаде сериозни проблеми за Москва да задържи контрола над полуострова в по-дългосрочен план.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 12
    • + 12

    Веднага се скача на непроверената информация и после мен обвинявате, че разпространявам лъжи. Отделно се ползва библейски патос и почти същата фантастика като факти. Няма доказателства за взрив все още, има такива за срутване на язовирната стена. Двете страни взаимно се обвиняват за обстрел на ВЕЦ Каховка – също без адекватни доказателства (руснаците пуснаха вече един фейк за уж артилерийски снаряд да попада в близост до стената). В статията са посочени повечето от изброените по-долу факти, но се интерпретира само украинската гледна точка. Забравени са и тези, че това е петият взривен язовир в конфликта. Руснаците имат два – един при щурма към Берислав и наскоро един при Авдевка. Украинците също два – един при Бахмут и един при Киев.

    Фактите и вариантите за момента са следните:

    1. След изтеглянето на руснаците, язовирът се превърна в контактна линия, независимо, че се води под техен контрол. Казано другояче – всеки опит на едната страна да ползва, ремонтира или работи по стената ще бъде буквално отстрелян от другата.
    2. През миналогодишната украинска офанзива, силите на Киев обстрелваха язовира почти непрестанно с GMLRS-ите на HIMARS. Най-големи поражения имаше по пътното платно, но попадения бяха регистрирани по част от шлюзовете и самата сграда.
    3. Докато руснаците контролираха изцяло двата бряга в региона осъществяваха ремонтни дейности. След изтеглянето им (породено най-вече заради обстрелването на шлюзовете и опасността от пълна изолация на руските части в Херсон) всякакви ремонтни дейности и поддръжка бяха спрени.
    4. През зимата Каховския резервоар беше изпълнен до опасни предели. Руснаците успяха да отворят част от шлюзовете преди месец малко да свалят напрежението. Но водата след това продължи да се натрупва.
    5. Тук може да се спекулира покрай подготовката за новата украинска офанзива, дали руснаците са запазили контрол върху шлюзовете или не. Ако са ги оставили, то е много вероятно язовирната стена да е поддала от водния натиск в комбинация с пораженията от миналото лято. Изтеклите сеизмични данни от Нова Каховка по-скоро говорят в тази посока, а не за взрив или обстрел. Но последните не са напълни изключени – просто по-малко вероятни.
    6. Първичните поражения не бяха значителни, за да се образува голяма приливна вълна. Вместо това имаме постепенно заливане, което позволява евакуация, както на военни, така и на цивилни. С което „библейските мащаби“ се изливат в Черно море.

    Следва да си зададем най-важният въпрос – кой има най-голяма изгода от това?

    Руснаците:
    - Взривяването на язовира елиминира последният оцелял мост по Днепър в участъка от Запорожие до Черно море.
    - Покачването на нивата на водата в делтата на Днепър наводнява островите, които ВСУ планираше да ползва като преден плацдарм за евентуален десант. Сега украинците ще трябва да прекосяват пълния обем на реката, което ги прави лесни мишени за руснаците.
    - Увеличението на водната преграда между двата бряга също така затруднява максимално изграждането на стабилни и непрекъснати понтонни мостове. Комбинацията от тези три фактора правят осъществяването на пълноценно форсиране на механизирани части почти невъзможно. Украинците ще трябва да разчитат повече на леки пехотни подразделения и ще им отнеме време докато подготвят след това реката за прехвърляне на тежки такива.

    Украинците:
    - Язовирът в Нова Каховка регулира подаването по водния канал към Крим. Вече има обявен воден режим в Керч. Това става дни преди настъпването на сухия сезон и поставя под проблем водоснабдяването на полуострова.
    - ВЕЦ Каховка е резервният източник енергия в случай на авария в АЕЦ Запорожие. Проблем ще има само ако спре работата на самата атомна централа.
    - Повишаването на водната бариера елиминира руската отбранителна линия по ниската част на източния бряг на Днепър. Сега ако ВСУ прави десант то ще е директна атака на основните защитни позиции на руснаците по височините. Вече има и снимки на завлечени руски мини от течението.

    Предвид горното, руснаците имат малко повече интерес в краткосрочен план от скъсаната язовирна стена, но в средносрочен план, може да се обърне срещу тях. Шансът да са го направили умишлено руснаците е голям, но е и също толкова голям да е просто инцидент вследствие на натрупаната вода в язовира и липсата на поддръжка, заради войната последната година.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 8

    Трудно се пише след kuranakyumura...

    Изгледах доста видеа от мястото - и руски, и украински. Страните се обвиняват една друга.
    Чисто професионално бих предложил на газетата като ще дава кадър със състоянието на съоръжението преди, да даде и след. Така уважаемият читател ще може да направи изводи. Кадри и видеа - дал Господ.
    Според мен те в най-голяма степен ще подкрепят извода на kuranakyumura, че в резултат на повредите от есенните обстрели на съоръжението от ВСУ (за което РФ през октомври внесе в СС на ООН писмо с призив организацията да не допуска разрушаване на стената на ВЕЦ-а, по която украинците водят прицелен огън от РСЗО), и огромните водни маси, стекли се в язовира в резултат на обилните пролетни дъждове, стената не е издържала.

    kuranakyumura перфектно е изложил всички гледни точки, без да се ангажира със страна.
    Което би следвало да е задача на журналистиката по принцип...


    Той

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Водата ще се оттече за месец да речем и след това през лятото ще изсъхне и минните полета правени от руснаците вече няма да ги има... Т.е. Полза имат и украинците.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 6
    • + 9

    Но това е форум, не опит за чернова на Война и мир.
    По-спокойно, че се оляхте.
    Фактите са кратки и ясни, напоителното писане на безсмислици от 1-kuranakyumura+2-D-r D е само имитиране на дейност за пред ръководството / в МАсква /.

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Абсолютно сте прав, но се сетих за това след като пуснах коментара. Само ще допълня, че в момента целият контрол върху потока на Днепър е в ръцете на Киев, това са общо пет язовира - по един в Запорожие, Днипро, Кременчуг, Канив и Киев.


    До коментар [#4] от "popopo":

    Пред никога не имитирам дейност, освен пред себе си.

    Нередност?
  • 6
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 7
    • + 7

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":


    До коментар [#2] от "D-r D":

    Кремълски робе, внимавай пак да не объркаш профилите, защото работиш с няколко само тук.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Ха! И Борис Рожин явно ме чете в Капитал! :))))
    Един от най-добрите руски военни анализатори публикува в блога си сателитки на Каховската ВЕЦ преди и след.
    Всъщност това е дайджест на публикациите му по темата Каховска ВЕЦ:
    https://colonelcassad.livejournal.com/tag/ %D0%9A%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0

    Близо до ума е, че подобна съпоставка на състоянието на стената е тема за размисъл.
    Да уточня отново - за тези, които могат...

    По-надолу в блога си Рожин цитира запис на украински блогър от 14 септември м.г., когато ВСУ старателно обстрелваше стената:
    "А ето и отговора на ВСУ за Кривой рог: нашите бойци предварително удариха по шлюзовете на Каховската ВЕЦ в Херсонска област.
    Рашисти, запасихте ли се с надуваеми патета?"

    Чудна работа! Самите украинци си признават обстрела, а местните проукраинци задължително търсят вината другаде!

    Всъщност вероятността това сега пак да е украинска работа е с повече от 50% вероятност. Най-малкото е поредното обективно препятствие за извинение на все наслучващото се начало на прочутото пролетно контранастъпление.
    Всъщност то вече няма как да е пролетно...
    Може би и лятно няма да е... При тия абсурдно безсмислени жертви в Бахмут/Артьомовск...

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    P.S. Линкът горе не се чете.
    Качвам нов:
    https://colonelcassad.livejournal.com/tag/ %D0%9A%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    P.P.S. Сега - майка и баща - трябва да се чете:
    https://colonelcassad.livejournal.com/

    Нередност?
Нов коментар