🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо е важна контраофанзивата на Украйна

Киев започна атаките в различни направления, резултатите в началото са променливи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основните военни сили на Украйна все още не са използвани
  • Успех на бойното поле може да помогне на Киев да си осигури допълнителна военна помощ от Европа и САЩ
  • Положителен резултат би създал по-голяма подкрепа в Европа за някакъв вид дългосрочна гаранция за сигурността на Киев

След месеци на очакване украинските сили, които бяха обучени на сложни военни тактики и въоръжени с модерни западни оръжия, започнаха операции на няколко фронта в опит да преодолеят укрепените руски позиции. Тази контраофанзива според много политици в САЩ и Европа може да се окаже повратна точка в 15-месечната война.

Макар че контранастъплението е в самото си начало, информациите от фронтовата линия вече варират от оптимистични до мрачни. Киев твърди, че е освободил няколко села в Донецка област, известен напредък е бил постигнат и край Бахмут, на североизток. Това контрастира с не толкова обнадеждаващи новини от друга посока на контраофанзивата, която се провежда на юг и на запад, в района на Запорожие. Боевете по оста Орихив - Токмак там са били трудни, като Украйна е понесла значителни загуби на въоръжение и личен състав, посочва източник пред The Economist.

Разгръщането предстои

Пълното съдържание на плановете на Украйна тепърва ще става ясно. Мащабът на разгръщането по оста Токмак - и стратегическата роля на града като железопътен възел и врата за нанасяне на удари по руския главен път към Крим - в един момент подсказваше, че то може да прерасне в основен удар. Но източник от генералния щаб на Украйна призова към предпазливост. Непосредственият приоритет на Украйна е намаляването на руското превъзходство в артилерията чрез използване на нейните ракети за далечни разстояния. Кадрите от далеч зад фронтовата линия показват, че те вече са постигнали известен успех.

Ролята на авиацията, в която Русия има явно предимство на хартия, е ключова. В момента в региона на Запорожие се използва повече авиация, отколкото когато и да било от началото на войната. Но украински източници предполагат, че руските пилоти все още не желаят да рискуват и се страхуват от подсилената със западно оръжие украинска противовъздушна отбрана. Руските сили наблягат повече на безпилотните самолети - от разузнавателни до ударни.

Серхий Черевати, говорител на източната група сили на Украйна, заяви, че украинските войски напредват с от няколкостотин метра до два километра на ден при Бахмут, което е много по-бързо от придвижването на Русия през последната година. Пробив в Бахмут със сигурност би бил неприятен за Москва, която е инвестирала много в превземането на града. Но не е ясно какво възнамерява да предприеме Украйна от тук нататък.

Докато руските военни обмислят възможността за още едно направление на атака, неочаквана променлива може да се окаже ситуацията в наводнените равнини на Херсон. Взривяването на язовир "Каховка" на 6 юни създаде хуманитарна катастрофа, но обърка и украинските военни планове. Разрушаването на моста покрай язовира почти сигурно сложи край на всяко преминаване на тежко въоръжение. Въпреки това украински военни източници намекват за друг вид операция. Наводненията са причинили оттегляне на руската отбрана от източната страна на Днепър и това е създало възможности.

Резултатите ще начертаят бъдещето

Контранастъплението се очаква да стане стане по-целенасочено, като Украйна ще напредва толкова бързо, колкото позволяват условията. От резултата му зависи много. Няма съмнение, че успехът или неуспехът ще повлияе на дискусиите за последващата подкрепа за Украйна, както и на дебатите как да се гарантира нейното бъдеще. Това, което остава неясно обаче, е какво точно САЩ, Европа и Украйна смятат за "успешна" контраофанзива, обръща внимание The New York Times.

Публично американските и европейските официални лица оставят всяко определение за успех на президента на Украйна Володимир Зеленски. Засега Зеленски не е изложил официално никакви цели освен често заявяваното от него искане руските войски да напуснат цяла Украйна. Той е известен като майстор на комуникациите - всяко впечатление, че се отказва от тази широка амбиция, би рискувало да подкопае подкрепата му в критичен момент.

В частни разговори американски и европейски длъжностни лица признават, че изтласкването на всички руски сили от окупираните украински територии е малко вероятно. Все пак две теми се очертават като ясни представи за "успех": украинската армия да си върне и задържи ключови части от територията, окупирана преди това от руснаците, и Киев да нанесе на руските военни изтощителен удар, който да принуди Кремъл да постави под въпрос бъдещето на военните си възможности в Украйна.

Успех на бойното поле може да помогне на Киев да си осигури допълнителна военна помощ от Европа и САЩ. Той също така би изградил увереност на Запад, че тяхната стратегия за преобразяване на украинските въоръжени сили в армия от западен тип работи. И най-важното, подобен резултат би създал по-голяма подкрепа в Европа за някакъв вид дългосрочна гаранция за сигурността на Киев и би укрепил позициите на Украйна на масата за преговори.

Успехът обаче не е гарантиран. По време на цялата война украинската армия - с много мотивирани войници и вече с модерно западно въоръжение, превъзхожда руската. Но през последните няколко месеца украинците също така изпитват затруднения да изтласкат руснаците от укрепените им отбранителни позиции, като фронтовата линия почти не се движи. Въпреки това Украйна показа, че може да провежда успешни офанзиви като тази от миналата година, при която завзе голяма част от територията източно от Харков и след дълга борба си върна южния град Херсон.

Сценариите

Според The New York Times американските разузнавателни агенции смятат, че най-вероятните сценарии са по-малки украински победи в началото на контранастъплението, като например връщането на някои части на Донбас или изтласкването на Русия от селскостопанските и минните райони в Югоизточна Украйна.

Превземането на атомната електроцентрала в Запорожие би било както символична, така и стратегическа победа, тъй като ще върне в ръцете на Украйна една от най-големите атомни електроцентрали в света и важен източник на електроенергия.

Американски и европейски представители твърдят, че за Украйна е от ключово значение да прекъсне или поне да притисне т.нар. сухопътен мост - територия, завзета от Русия между нейната граница и полуостров Крим, която се е превърнала в основен маршрут за снабдяване на изградената там военна крепост.

Киев иска да си върне и югоизточното крайбрежие на Азовско море. Ако Украйна успее да насочи силите си в тази посока, отрязвайки Крим, Зеленски може да смята това за огромна победа. Но дори ако украинските сили не достигнат до морето, а вместо това превземат средно големи градове в Южна Украйна, това на практика ще стесни "сухопътния мост".

От тези позиции украинските сили биха могли да използват артилерия със среден обсег на действие, за да заплашват руските командни пунктове в Крим и всички конвои с военни доставки, които Русия изпрати по крайбрежието. Въпреки че руските сили в Крим в момента са добре снабдени, според американски представители обсадата на "сухопътния мост" би ги затруднила през зимата.

Връщането на територия е важно, но това, което е от решаващо значение, според американските експерти, е украинските сили да я задържат. САЩ и съюзниците им ще търсят в контранастъплението доказателства, че планът им за превръщане на украинската армия в модерна сила, която се сражава с тактиката на НАТО, може да използва сложни маневри и модерно оборудване, за да позволи на по-малки армии да победят по-големи, е правилен.

Успех на Украйна ще подкопае още повече морала на руските войски. В момента руската армия е изправена пред критичен недостиг на оръжия и личен състав - Москва беше принудена да извади от складовете стари танкове и разчита на едва обучени наборни войници. Този недостиг би трябвало да попречи на руските сили да се възползват от евентуални украински грешки или да организират собствена офанзива през следващите месеци.

"Москва претърпя военни загуби, които ще изискват години за възстановяване и ще я направят по-малко способна да представлява конвенционална военна заплаха за Европа и да действа настойчиво в Евразия и на световната сцена", заяви пред Сената миналия месец Аврил Д. Хейнс, директор на Националното разузнаване в САЩ.

Все пак руските сили усъвършенстват тактиката си и подготвят по-добри отбранителни съоръжения. И като защитаващи се в момента може да успеят да използват в своя полза по време на контраатаката на Украйна.

Американски и европейски официални лица твърдят, че жизненоважна цел на контраофанзивата трябва да бъде по-нататъшното отслабване на руската армия. Друг възможен сценарий според американските разузнавателни служби е руснаците да допуснат грешка, например да поставят войските си на погрешно място или да защитават твърде слабо дадена окопна линия, което би могло да позволи на Украйна да пробие линиите на отбрана и да нанесе съкрушителен удар на руските войски.

И макар че американски официални лица твърдят, че рискът Путин да използва ядрено оръжие е намалял, американските разузнавателни агенции смятат, че пълното поражение в Украйна или загубата на Крим са два сценария, при които Путин потенциално би могъл да нареди използването на ядрено оръжие.

Евентуална неуспешна контраофанзива е по-лесна за измерване. Ако фронтовите линии останат относително непроменени или Украйна не успее да си върне значим град, някои западни политици вероятно ще изкажат съмнения за продължаването на войната, особено ако украинците загубят твърде много войници и сериозно въоръжение бъде унищожено.

Както Украйна, така и западните съюзници инвестираха в контраофанзивата, защото независимо от точния резултат тя ще постави началото на следващата фаза на войната. Американският и британският план за подпомагане на сигурността на Украйна включват изграждане на подкрепа за Киев. Но реално погледнато, успехът или неуспехът може да окаже влияние върху подкрепата в разединения американски Конгрес, който трябва да разреши всяко допълнително финансиране за Украйна, както и в Европа, където има подобни опасения за това колко дълго ще продължи войната, колко ще струва и какво ще направи с цените на енергията и храните в дългосрочен план.

Какъвто и да е резултатът от контраофанзивата, американските и европейските политици са единодушни, че засега Владимир Путин няма намерение за преговори. Но руският президент разбира суровата сила и именно това прави контранастъплението толкова важно. Ако то бъде последвано от постоянна подкрепа за Украйна и гаранции за сигурност от страна на Запада, това поне може да промени сметките в Москва.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    P.S. И тъй като съм убеден, че плурализмът е средството за постигане на взаимно уважение, предлагам на ценената от мен публика на форума речта на Путин на Петербургския икономически форум в частта ѝ по темата на обзора горе - за "контранастъплението".

    Не е необходимо Путин да се обича или ликът му да се татуира над сърцето, но изобщо не е излишно да се познава разбирането за ситуацията и на другата страна. А то там е водещата фигура. Необръщането на внимание на речта му в Мюнхен през 2007 и на тази от декември 2021 доведоха нещата до тук.

    https://regnum.ru/news/3813664

    Тази операция все някога ще свърши. Стига да не прерастне в ядрена война, де. Русия ще си остане на 200 км от нас.
    Трябва да се учим да се разбираме и с нея.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 6
    • + 1

    Точно речта на Путин от 2007 година е ключът. Джуджето изпитва неистова злоба че Западът се развива успешно, а Русия е една провалена държава. Затова и нападна Украйна. Защото ако Украйна стане част от цивилизацията, ще се развие успешно. И руснаците ще се усетят че при тях нещо не е наред. Точно по същата причина и ККП се ужасява от евентуално обединение на Северна и Южна Корея.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • + 1

    До коментар [#3] от "Венцеслав Ралев":

    Обединението на Кореите нощесща ли ти хрумна?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Сега, почти две седмици след началото на н.нат. украинска контраофанзива, скелетът на апотеозната прапаганда започва да боде в очите с безсмислието си и да дразни с разрива си с реалността. И най-вече с желаното да се представи за кагерична реалност.
    "Алиса в страната на чудесата".

    Реалните бойни действия втора седмица продължават да се водят в сивата зона пред първите вражески позиции. Няма пробив. Няма освободен град.
    Има изгорено западно въоръжение и хиляди мъртви украински млади мъже, пратени на заколение.
    И за разтуха едно видео за илюстрация на ежеднавните безумия:

    https://vk.com/video111228080_456239209

    Да, абсолютно съм съгласен с уважавания и известен с средите на международните коментатори г-н К.Кирчев, че от ВСУ се очакваше да направят впечатляваща презентация на наученото за 3-4 седмици престой в американските бази по Европа.
    И ВСУ показаха наистина какво може да се научи за хипер съкратен курс като за камикадзе - колкото да умреш.

    Пак погледнете видеото. Този таран на горящо брадли от леопард на пълна скорост, може да го направи само човек, който е обладан от смъртен ужас и не помни - и не иска да си спомня! - и буква от ученото!

    https://vk.com/video111228080_456239209

    Това видео на мен ми говори много отчетливо за психологическата неустойчивост на украинските войници. Които няма как да не виждат колцина се връщат от безумните атаки през минните полета, простреляни от вражеската артилерия. И да ги смазва мисълта, че те са следващите.

    Тази касапница трябва да спре.
    А няма да спре, докато украинското пушечно месо е толкова евтино. И го има.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 3

    На укрите ще е много трудно да пробият ешелонирана отбрана.
    За овладяване на нови оръжейни системи трябва време, техните хора ги научиха да мърдат с машините и ги вкарват в реален бой, където всяко забавяне е фатално

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    15ти ден Hoouah и резултатът е почти същият. Две нови селца са добавили ВСУ, една ферма, която се води за село и малко поляни. Още не са достигнали до първата защитна линия, загубите се трупат, въпреки, че интензитетът падна значително последните дни.
    Западната преса в момента влиза в обяснителен режим - стара и неизправна техника била дарявана, руската авиация и артилерия не позволявали пробив (каква изненада само, нали?) и контраофанзивата не е това, което трябва да е (по Туин Пийкс).

    Размразяването и даряването на 200 от най-старите модели израелски Меркава (I и II версия - аналози на Леопард 1A15) показва изчерпването на наличния военен капацитет на НАТО. Артилерията на ВСУ все още държи позиции, та муниции и оръдия все още се намират. Фактът, че руснаците си правят каквото поискат във въздуха подсказва, че при ПВО-то нещата са капут.

    А язовир Каховка под Запорожие е пресъхнал на почти 60%. Хм, дали не се чака именно това? https://zoom.earth/maps/satellite-hd/ #view=47.503179,34.832641,10z/date=2023-06-18,am (копирате целия линк и давате вляво HD вместо Real Time ако не ви се покаже)

    Нередност?
  • 9
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885

    Важна е за да може руснаците да ги опукат набързо и да ги принудят да приемат реалността, подписвайки мирен договор.

    Нередност?
Нов коментар