Здравната каса ще върне на болниците 75 млн. лв.

Средствата ще покрият една част от натрупаните 130 млн. лв. неразплатена надлимитна дейност

Болниците не приемаха планови пациенти и дейността им намаля изключително през месеците на пандемия.
Болниците не приемаха планови пациенти и дейността им намаля изключително през месеците на пандемия.
Болниците не приемаха планови пациенти и дейността им намаля изключително през месеците на пандемия.    ©  Надежда Чипева
Болниците не приемаха планови пациенти и дейността им намаля изключително през месеците на пандемия.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата е решила да изплати част от натрупаните 130 млн. лв. на болниците, които са лекували пациенти над определения им годишен лимит. Това става ясно от проект за промени в Бюджета на здравната каса за тази година, публикуван на сайта на парламента. Във внесените от правителството текстове е записано, че до 75 млн. лв. от средствата на НЗОК за болнична помощ през тази година могат да бъдат пренасочени за разплащане на надлимитната дейност през 2015 и 2016 г. без съдебни дела.

Лимитите за прием в болниците бяха въведени преди пет години с идея да се намалят разходите за здраве, но част от лечебните заведения (обикновено това са големите и претоварени болници) продължиха да лекуват над тавана и след това да си търсят парите от здравната каса в съда. Решенията пък масово са в полза на болниците като по този начин касата започна да трупа разходи за лихви и разноски по делата, които достигат до 50% от главницата.

Колко дължи касата

В проекта е записано, че до 75 млн. лв. от средствата на здравната каса за болнична помощ през тази година, могат да бъдат пренасочени за разплащане на надлимитната дейност през 2015 и 2016 г. Това ще става след проверки от контролните органи на НЗОК и при условия и ред, които надзорният съвет на касата и управителният съвет на лекарския съюз ще определят заедно.

Според информационната система на НЗОК, тя не е разплатила 50.2 млн. лв. за дейност през 2015 г., като главниците на заведените срещу касара дела са 22.4 млн. лв. За 2016 г.тя дължи 28.6 млн. лв. Неплатената надлимитна дейност за 2017 г. е 50.1 млн. лв.

До момента държавата и здравната каса твърдяха, че болниците са лекували пациенти незаконно и не трябва да им връщат парите. Резултатите от съдебните дела, заведени от клиниките за тези средства, обаче, са красноречиви - съдът обикновено признава, че посочените пациенти са лекувани и здравната каса трябва да плати. Тъй като делата се точат с години, а НЗОК не плаща веднага, нито пък се споразумява с болниците, в крайна сметка лечебните заведения получават сума, с 50% по-висока от първоначалната.. Причината е, че съдът присъжда не само търсените средства, но и наказателни лихви за периода, както и щети и адвокатски хонорари.

Българският лекарски съюз, както и болничните организации от пет години настояват държавата да върне парите на клиниките, но до момента представителите й не се съгласяваха.

При последните преговори за анекс към Националния рамков договор между БЛС и НЗОК за коронавирусната инфекция Българският лекарски съюз непрекъснато изтъкваше, че през тази година по бюджета на касата ще останат неусвоени средства за болнична дейност и няма пречка част от тях да бъдат пренасочени за плащане на надлимитната дейност от миналите години.

Ефектът от този текст

Лимитите за прием в болниците бяха въведени преди пет години. Първоначално надлимитната дейност се заплащаше след проверка, а през 2015 г. тогавашният здравен министър д-р Петър Москов въведе текст с методика, според който надлимитната дейност изобщо не се заплаща. Действието на методиката продължено с т.нар. служебен рамков договор, наложен от правителството. Служебният рамков договор пък наскоро беше обявен за нищожен от Върховния административен съд.

Лимитите за прием на пациенти в болница и по легла в отделение обаче са регламентирани в Закона за здравното осигуряване и в Националния рамков договор. Те са така наречените двойни лимити, защото болницата веднъж е ограничена с годишен бюджет, а втори път - с брой легла, на които може да лекува.

През последните пет години лечебните заведения не престанаха да си търсят неплатените от здравната каса средства за лекувани пациенти, а само главницата на исковете беше за около 150 млн. лв. Част от клиниките вече спечелиха делата и си получиха средствата от НЗОК, заедно с лихвите.