🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса отново ще покрива безплатни COVID тестове

Увеличават се платените от касата изследвания на д-димер, за хепатит и на бременни жени

Личните лекари отново ще могат да изписват направления за тестове за коронавирус
Личните лекари отново ще могат да изписват направления за тестове за коронавирус
Личните лекари отново ще могат да изписват направления за тестове за коронавирус    ©  Георги Кожухаров
Личните лекари отново ще могат да изписват направления за тестове за коронавирус    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравната каса отново ще покрива изследванията за COVID-19 с безплатни антигенни тестове, които могат да бъдат назначени онлайн от личните лекари. Това съобщи управителят на здравната каса проф. Петко Салчев на работна среща с журналисти и по повод предстоящото подписване на анекс към Националния рамков договор с Българския лекарски съюз. В края на мандата си досегашната управляваща коалиция увеличи бюджета на здравната каса с още 65 млн. лв., за да могат да бъдат покрити още повече изследвания, прегледи и клинични пътеки.

Как ще се плаща за COVID-19

Безплатните изследвания ще влязат в сила, след като през следващите седмици касата и лекарският съюз постигнат съгласие по разпределението на увеличението. Освен това личните лекари ще могат да ваксинират срещу коронавирус не само хората в пациентските им листи, но и други посетители. Ще бъде върнато и заплащането за поставяне на ваксина срещу COVID в болница, което беше прекратено след края на извънредната обстановка през април.

В момента в цяла България от общо 48 хил. легла са заети едва 19 хил., като една от причините са летните отпуски и по-слабата заболеваемост през сезона. Специално при пациентите с коронавирус от 1800 легла за реанимационно лечение на тежките случаи, са заети само 55. Затова проф. Салчев коментира, че не са склонни да плащат само за поддържане на готовност на болниците при положение, че няма достатъчно пациенти.

Отделно от това обаче, след подписването на анекса, НЗОК очаква да увеличи заплащането за лечението на най-тежките пациенти с коронавирус от 500 на 700 лв. на ден.

Какво още ще плаща здравната каса

В предложенията за включване на нови дейности и увеличаване на цените на съществуващите НЗОК предлага да бъдат увеличени с 50% парите за детските кардиохирургични пътеки, които са в пъти по-ниско заплатени от тези при лечението на възрастни. Така клиничните пътеки за операции на деца с вроден сърдечен порок се увеличават от 12 600 на 18 900 и от 19 000 на 28 500 лв.

Здравната каса ще започне да плаща още няколко важни изследвания. Първото от тях е феталната морфология, която показва дали плодът има вродени увреждания или не и която жените заплащат сами в момента. НЗОК предлага да покрива ехографията на млечни жлези и тестовете за поносимост при прилагане на упойки.

Освен това касата планира да покрива изследването на Д-димер (D-dimer), което показва дали боледуващите от COVID-19 имат повишен риск от тромбози. Ще бъдат покрити и тестовете за хепатит В и С, които ще се назначават безплатно от личните лекари на всички граждани. Идеята е по този начин да бъде открито и лекувано на ранен етап заболяването, което може да се предаде по кръвен път при кръвопреливане, операции, в студиата за татуировки и козметичните салони.