🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е на шесто място в света по брой центрове за изпитвания на лекарства

В момента текат проучвания на действието на 550 вида медикаменти с участието на 12 хиляди пациенти

Най-голямата група работещи във фармацевтичния сектор са служителите на аптеките - те са общо 12200.
Най-голямата група работещи във фармацевтичния сектор са служителите на аптеките - те са общо 12200.
Най-голямата група работещи във фармацевтичния сектор са служителите на аптеките - те са общо 12200.    ©  Велко Ангелов
Най-голямата група работещи във фармацевтичния сектор са служителите на аптеките - те са общо 12200.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • В България работят 1084 центъра за клинични проучвания или 158 центъра на 1 млн. души население.
  • В почти всяка българска болница и медицински център има подготвени лекари и апаратура за проучване на лекарства в множество специалности
  • България има голям потенциал за развитие на изпитванията на лекарства по ред причини

България е на четвърто място в ЕС и на шесто в света по брой центрове за клинични изпитвания на лекарства на 1 млн. души от населението. Тази любопитна информация се вижда в проучване на световната маркетингова компания IQVIA за приноса на фармацевтичния сектор към икономиката на страната. Според проучването в България работят 1084 центъра за клинични проучвания, което дава числото от 158 центъра на 1 млн. души население и нарежда страната след САЩ, които са със 165 центъра. На първо място в класацията е Белгия - с 200 центъра за опити с лекарства, следвана от Унгария, Израел и Чехия. След тях се нареждат САЩ и България.

В проучването на IQVIA е посочено още, че фармацевтичният сектор "произвежда" 2.2% от брутния вътрешен продукт на България, а директния му принос към държавния бюджет от данъци, социални и здравни осигуровки на работещите и отстъпки към здравната каса се равнява на 1.3 млрд. лв. и представлява 2.5% от държавния бюджет за 2021 г.

Какво означават многото центрове за клинични изпитвания?

Голямото число от 1084 означава, че в почти всяка българска болница и медицински център има подготвени лекари и апаратура за проучване на лекарства в множество специалности. Освен това според статистиката на IQVIA годишно в такива проучвания участват около 12 хиляди пациенти. Пазарът обаче се задържа на нива от 178 млн. лв. годишно и не расте през последните години. В края на 2022 г. в България се провеждат 550 клинични изпитвания на лекарства, а всяка година се разрешават средно по 200 нови.

Според експертите в сектора България има голям потенциал за развитие на изпитванията на лекарства по няколко причини:

  • има множество добре подготвени лекари и специалисти, които да участват в тях
  • таксите за проучване са много по-ниски, отколкото в ЕС
  • има много болни и недобре лекувани пациенти, които да се включат и в същото време не се регистрират ⅔ от новите лекарства, които са достъпни в останалата част от ЕС

Участниците в клинични проучвания по принцип получават напълно безплатно много по-добра диагностика, а компаниите-спонсори на изпитването поемат вместо здравната каса съпътстващото им лечение и изследвания. Много често, особено при тежки заболявания, при които терапията е изчерпана, участието в клинично изпитване е единствената надежда за пациентите - да опитат дали ще им повлияе нов продукт, който все още се изпитва, но не е регистриран. Провеждането на клинично проучване става, само след като центърът, в който се случва то, е доказал експертиза, качествена работа, познания за работа с върхови медицински достижения и грижа към пациентите.

От IQVIA припомнят, че през 2015 г. Министерството на здравеопазването прие Национална визия и стратегия за развитие на клиничните изпитвания, като си постави за цел да увеличи инвестициите до 2020 г. и да започне да се конкурира с Унгария, Чехия и Полша. Въпреки това пазарът остава непроменен от 2017 до 2021 г. Според IQVIA заради войната в Украйна може да се развие допълнително този сегмент, тъй като само половината от потенциалните центрове в Украйна набират пациенти към декември 2022 г. За да спечели успешно този пазар, обаче, България трябва да се съсредоточи върху дигитализацията на сектора - електронни регистри, електронен обмен на документи.

Още потенциал за ръст на сектора

Според доклада годишно в България се произвеждат над 10 млрд. таблетки и 164 млн. течни лекарства, като българското производство е на стойност 426 млн. лв. или 1.2% от цялата промишленост. Пряко в сектора са заети общо 27 600 души, като най-голям е техният брой в аптеките - 12 200, следвани от генеричните компании, в които работят 3900 души. В търговците на едро и компаниите за клинични проучвания работят по 3300 души, а в иновативните компании - 1900 души, като заплатите в сектора са 1.8 пъти по-високи от средната за страната, която е 1882 лв. през първото тримесечие.

Анализът сочи, че ако се прилагат правилни политики и се припознае стратегическият принос към икономиката на фармацевтичните компании, той има потенциал да достигне нивата на водещи държави в света, като Швейцария, САЩ и Германия, в които делът в БВП на сектора е над 5.5%.

За да се получи това, IQVIA препоръчва да се намали административната тежест за клинични проучвания и да се ускорят инвестициите в дигиталното здравеопазване, да се осигури устойчив бюджет на здравната каса и да се намерят механизми болниците и аптеките да плащат навреме доставените лекарства. В момента неплатените на търговците на едро медикаменти са в размер на 559.2 млн. лв. и реално те са най-големите кредитори на здравния сектор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Опитни зайци сме значи.

    Нередност?
Нов коментар