🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Промените в Плана за възстановяване

Дигиталната промяна на "Български пощи" за 100 млн. лв. отпада

Проектът за "едно гише за всичко" беше предвиден по плана за възстановяване, но няма да се състои

Държавните пощи отчитат все по-големи загуби
Държавните пощи отчитат все по-големи загуби
Държавните пощи отчитат все по-големи загуби    ©  Цветелина Белутова
Държавните пощи отчитат все по-големи загуби    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът за цифрова трансформация на "Български пощи" за 101.6 млн. лв. отпада. Той беше част от Плана за възстановяване и устойчивост и беше предложен от правителството на Кирил Петков.

Това става ясно от решението за актуализиране на бюджетните линии по плана, взето на последното заседание на Министерския съвет в сряда.

Отпадането на инвестицията "е свързано с идентифицираната необходимост от нотификация по отношение на държавните помощи, която предполага дълъг процес на съгласуване със службите на ЕК, което ще доведе до допълнително забавяне на дейностите по тези инвестиции и риск за реализирането й в срок до месец август 2026 г.", се обяснява в решението на Министерски съвет.

Или поредният мегаплан за държавните пощи се оказа много шум за нищо, като дружеството върви убедително по пътя на фалита.

План за трансформация

Проектът по плана за възстановяване, предвиждаше държавният мастодонт да претърпи цифрова трансформация и да започне да предоставя комплексни административни услуги.

Или пощите да станат гишета за всичко - от общински и банкови услуги до МВР пунктове и телемедицина. По-конкретно предвиждаше се дружеството да се превърне в лицензиран платежен оператор, който може да събира централни и местни данъци, такси и глоби от името на НАП, МВР и общините. Отделно на гише трябваше да могат да се заявяват комунални, финансови и застрахователни услуги, както и да има възможност за парични преводи чрез интеграция с доставчици на платежни услуги, банки и застрахователи, например за паричен превод през електронното банкиране.

Трансформацията беше временно поверена на вицепремиера Калина Костадинова, като след края на кабинета на Кирил Петков "Български пощи" безславно се върнаха под шапката на Министерството на транспорта.

Дружество по пътя на фалита

През последното десетилетие държавните пощи са всяка година на загуба. Компанията трябва да поддържа огромна мрежа и има микроскопично участие на най-силно развиващия се пазар - този на куриерските услуги и основната.

За изминалата 2022 г. загубата на държавния мастодонт с малко под 3000 пощенски станции е 66.5 млн. лв. Приходите за 2022 г. са 206 млн. лв. Спрямо предходната има спад, като тогава са били 233 млн. лв., а загубата - 13.7 млн. лв.

През лятото на 2022 г. по време на управлението на "Продължаваме промяната" държавата вдига капитала на дружеството с 45 млн. лв. до 49.7 млн. лв.

До края на второ тримесечие на 2023 г. генерираната загуба в "Български пощи" е 28 млн. лв. при 105 млн. лв. приходи. Структурата на приходите показва, че постъпленията от оперативна дейност са 60%, а тези от финансирания от държавата (разбирай субсидии) - 38.6%.

През юли Министерският съвет одобри заем от 50 млн. лв., който после да бъде трансформиран в капитал предз Министерството на транспорта към "Български пощи", като ведомството има 5-месечен срок да представи пред Брюксел план за преструктуриране от момента на предоставянето на заема.

"Втори месец се опитваме да разберем защо продължава изтичането на средства, които водят дружеството до огромна загуба и в предфалитно състояние", коментира министърът на транспорта Георги Гвоздейков в едно от интервютата си в края към края на лятото.

Той заяви още, че по негова заповед са спрени всички рискови обществени поръчки. Изготвя се анализ за действие, а планът за оздравяване на "Български пощи" е представен пред Европейската комисия за разглеждане.

"Като спасителна мярка за "Български пощи" ще предприемем промяна в законодателството, с която ще се даде право на дружеството да обслужва цялата държавна администрация. Това ще даде възможност на "Български пощи" да увеличи приходите си. Плановете ни са законодателните промени да бъдат внесени в парламента през септември. С тях не се нарушава конкуренцията в бранша. Промените са съобразени с европейските изисквания", заяви още той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dbo1572276221625867 avatar :-|
    Sulyo_Sulev
    • + 1

    Името на вицепремиерката от ПП е Калина Константинова, а не Костадинова.

    Нередност?
  • 2
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 1

    Айдее, останахме си аналогови с технологии от 20-ти век, че някои и от 19-ти век, срааам!

    Нередност?
  • 3
    dsh25495468 avatar :-|
    dsh25495468

    Сменете си редактора.

    Нередност?
Нов коментар