Здравният министър назначи компрометиран кадър на ГЕРБ за шеф на "Медицински надзор"

Иванка Динева, неуспелият кандидат на ГЕРБ за шеф на здравната каса, ще разрешава и контролира работата на всички лекари и лечебни заведения като директор на "Медицински надзор"

Иванка Динева отново ще бъде на държавен пост.
Иванка Динева отново ще бъде на държавен пост.
Иванка Динева отново ще бъде на държавен пост.    ©  Надежда Чипева
Иванка Динева отново ще бъде на държавен пост.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Неуспелият кандидат на ГЕРБ за шеф здравната каса Иванка Динева - личност със силно спорни качества, ще разрешава и контролира работата на всички лекари и лечебни заведения като директор на "Медицински надзор" под подчинението на здравния министър проф. Христо Хинков. Интересното в случая е, че Динева е назначена на важния пост от министра, въпреки че той остро я критикува само преди няколко месеца. Сега обаче Хинков явно е преживял "политически катарзис" - както често напоследък се случва по линия на различни договорки в некоалицията.

Иванка Динева бе кандидат на ГЕРБ за управител на Националната здравноосигурителна каса, който ПП-ДБ не одобриха през юли и се наложи тя да се оттегли в деня на гласуването на кандидатурата й по лични причини. Динева е дългогодишен държавен администратор, но три пъти е била уволнявана дисциплинарно от здравната каса, което е показателно за ръководните й качества. Тогава проф. Хинков коментира пред бТВ, че за него нейната кандидатура е "изключително странно решение, защото става въпрос за компрометирана личност, публично компрометирана. Аз не знам защо точно тази жена трябва да бъде предложена за шеф на касата". След това министърът се извини на Динева във фейсбук за изказването си.

Два месеца по-късно той вече явно е намерил причина тя да бъде предложена за началник в здравната система и във вторник самостоятелно я е назначил за директор на една от изключително важните структури в сектора - Изпълнителната агенция "Медицински надзор", известна като медицинската ДАНС.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че министърът публично и своевременно се е извинил на Динева за думите си.

"За поста изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" са разглеждани няколко кандидатури, сред които и тази на г-жа Иванка Динева. Решението на министъра на здравеопазването се позовава на опита и експертизата, които г-жа Динева притежава, за да изпълни заложените от министерството цели, а именно преструктуриране на ИАМН и отделяне на Агенцията по трансплантации в самостоятелна структура. Това е и основната задача, с която е натоварена като изпълнителен директор на агенцията. Останалите възложени задачи, функциите, задълженията, както и отчетността на изпълнението им са подробно описани в Устройствения правилник на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", казват от министерството.

Да им намерим работа

През последните месеци "Медицински надзор" се прочу с опитите за "изпирането" на директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов, като докладите от проверката бяха преправяни общо четири пъти и то от ръководството на агенцията. При последните редакции ИАМН даже е изтрила по над 200 хил. лв. от възнагражденията му като лекар от 2020 г. досега, само и само да не изглежда, че е получил много. Както "Капитал" писа, водещият проверката на АГ-болницата даже беше уволнен заради констатациите, които не омекотил.

Иванка Динева се прочу през последните месеци с видимо огромното си желание задължително да бъде началник някъде в държавните или общинските структури. Усилията в същата посока на другата дама - д-р Таня Андреева (бивш здравен министър на БСП), която Столичният общински съвет опита да назначи незаконно за директор на АГ-болницата "Шейново", също са дали резултат при министър Хинков. Тя е назначена за член на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на мястото на д-р Румен Велев, директор на "Шейново", който е известен действащ АГ-специалист. За разлика от него до момента Андреева беше на четвъртинка щат в болницата и съвсем не е от активните и търсени специалисти.

"Мотивите за назначаването на членове на експертните съвети към МЗ винаги са подчинени на квалификацията и експертизата, която съответните членове притежават, за да допринасят за дейностите на съответния съвет", казват от министерството на въпроса защо са се спрели на Андреева.

Коя е Иванка Динева?

Динева е дългогодишен държавен администратор - три пъти уволнявана дисциплинарно от здравната каса (два пъти възстановена, в момента вероятно обжалва последното си уволнение като директор на столичната каса).

Тя е юрист и счетоводител от Югозападния университет - Благоевград, но по-голямата част от кариерата й е преминала изключително на държавна работа. При второто правителство на Бойко Борисов, Динева съвместява поста на съветник на здравния министър и на адвокат на държавни болници, на които министърът е принципал, но не намира това за конфликт на интереси.

Една от тези болници е "Александровска", тогава управлявана от проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ (по-късно министър, а сега председател на здравната комисия). Кариерата на Динева се развива особено добре по времето, когато проф. Ангелов е министър. Тогава тя е назначена за директор на столичната здравна каса. От този пост тя проведе акция срещу проф. Александър Оскар, който пък разкри злоупотреби на проф. Ангелов при управлението на "Александровска болница". Професорът беше обвинен несправедливо, че е източвал здравната каса, като става въпрос с пет неподписани амбулаторни листа при преглед на деца. Затова Динева се разпореди да не бъдат платени всички 2400 прегледа, които Оскар е извършил за година.

Той осъди здравната каса, а междувременно собственият й инспекторат уличи Динева в тенденциозност и необективност. През миналата година тя беше уволнена дисциплинарно, като в дългия списък с нарушения фигурираше особената й благосклонност към лечебните заведения - тя беше "забравила" да връчи актовете със санкции, като по този начин те автоматично се отменят от съда и беше дала възможност на болниците сами да си пишат условията и бюджетите, които НЗОК да им даде.

По време на изслушването за управител на здравната каса в парламентарната здравна комисия, Динева отдели най-много време да отговаря на въпросите на "Капитал" на колко лечебни заведения е била адвокат, докато е била съветник на здравния министър.

Тя заяви, че не се срамува от трудовата си биография и че не смята, че експерт на нейното ниво, когато не заема публична длъжност, трябва да "продава краставици". "Няма срамна работа, но когато съм поканена да консултирам някого, който е оценил моите качества, естествено ще се възползвам. Не съм забогатяла от това, няма й да забогатея", каза тогава Динева. Тя добави, че е консултирала много болници безплатно и не коментира факта, че като подуправител е увеличила бюджета на частна клиника, чийто адвокат е била, с близо 50%.

Междувременно всички болнични сдружения подкрепиха Иванка Динева и я препоръчаха за управител, като много от тях изтъкваха как са се ползвали от качествата й на юрист от 2014 г, когато тя беше съветник на здравния министър.

За какво отговаря "Медицински надзор"

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) има изключително широки правомощия - тя издава разрешенията за дейност на лечебните заведения - всяка лекарска и зъболекарска практика, кабинет, болница или санаториум, одобрява тяхното разширяване като брой лекари и легла и е единственият орган, който контролира качеството на медицинските услуги и се произнася дали има медицински грешки и нарушение на медицинските стандарти.

ИАМН може да извършва планови и внезапни проверки на структура, финансиране, персонал, заплати, лечебна дейност на всички лечебни заведения.

Тя е структурата, която отговаря за правата на пациентите и обикновено техните жалби за качество на услугата, платени такси и отношение на персонала, се разследват от нея. Агенцията има право да проверява и как лечебните заведения изразходват предоставените от държавата средства. Освен това в момента агенцията отговаря и за организацията на процеса по трансплантации на органи, тъкани и клетки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 5

    "Трудоустрояването" на Динева е пореден случай за наместването на високи постове по някакъв негласен квотен принцип на партийци от участващите в сглобката партии. При предишния тур, когато се разиграваха НЗОК, БНБ и Сметната палата Динева изпадна и сега й се намери длъжност. Ще са намери за всички.
    Сглобката стимулира партизанството.

    Нередност?
  • 2
    stef_k avatar :-|
    • - 3
    • + 5

    Ей, неуморни сте в опитите да оперните хората, чиято компетентност и дръзновение да работят в полза на хората "храни" журналистическите" ви хроники!

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 3

    Мисля, че е абсолютно непрофесионално да се правят фриволни квалификации от сорта: "личност със силно спорни качества", още повече, когато не следва мотивация на "силно спорните качества". Ако за мен беше написано такова, щях да поканя авторката в съда.

    Нередност?
  • 4
    stef_k avatar :-|
    • - 2
    • + 1

    "Компроматите" ги пишете само Вие. Ако не сте Вие нямаше да е "компрометирана", а професионалист, в своята област, каквато вероятно е.

    Нередност?
Нов коментар