🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

13% от българите страдат от хронично бъбречно заболяване, а профилактиката може да промени това

Най-застрашени са хората със сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет

Калина Божкова, директор на Европейския алианс за достъп на пациентите до лечение
Калина Божкова, директор на Европейския алианс за достъп на пациентите до лечение
Калина Божкова, директор на Европейския алианс за достъп на пациентите до лечение    ©  Надежда Чипева
Калина Божкова, директор на Европейския алианс за достъп на пациентите до лечение    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хроничните бъбречни заболявания се нареждат на трето място като причина за тежка инвалидизация и смърт след сърдечно-съдовите страдания и рака. В същото време те се откриват чрез три базови изследвания - на кръв и урина, които са включени в годишните профилактични прегледи и които може да назначи всеки личен лекар. Въпреки това в България поне около 400 хиляди души са с увредена бъбречна функция, което на най-късния етап води до хемодиализа и влизане в листата на чакащите за трансплантация.

Според Калина Божкова, директор на Европейския алианс за достъп на пациентите до лечение, освен когато няма песъчинки и камъни в бъбреците, те не болят, а хроничното бъбречно заболяване протича без симптоми и се случва така, че повечето хора търсят медицинска помощ чак когато функцията на бъбреците е намаляла до 40% и вече е доста късно да се предприеме подходящо и ранно лечение. Затова алиансът, който оглавява Божкова за Европа, включва в една от основните си програми за популяризация сред пациентите на континента как те да се предпазят от хронични бъбречни заболявания. Божкова е специален гост на кръгла маса, организира от парламентарната комисия по здравеопазване.

Какво "трови" бъбреците

За да запазим по-дълго време бъбреците си здрави, трябва да ги натоварваме с по-малко протеини и по-малко сол, както и да пием повече вода. Протеини се съдържат в месото, млякото, яйцата, някои ядки и в зависимост от състоянието на бъбреците количествата им трябва да бъдат намалени.

"Много внимателно трябва да се отнасяме и към дозировката на нестероидните противовъзпалителни лекарства - това са всички медикаменти за болка и възпаление, които безпощадно се рекламират по българските телевизии и хората ги смятат за съвсем безвредни за целогодишна употреба. В големи дози и всеки ден, те водят до увреждане на бъбреците", казва Божкова.

Според нея истински бич за бъбречното здраве са изследванията на скенер и ядрено-магнитен резонанс с контрастни вещества.

"Лекар от всяка специалност има право да ви изпрати на изследване с контраст. Не всички обаче ще консултират това със специалист по бъбречни заболявания, какъвто е нефрологът, нито пък ще пуснат изследвания на захар и креатинин. Невинаги пациентът може да избегне контраста и диагностиката да бъде заменена с по-ненатоварващо изследване. Не е проблем да има рутинни изследвания, но дори и еднократно натоварване може да доведе до увреда на бъбречната функция и затова то трябва да бъде преценено много внимателно, а пациентите с диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания трябва изрично да съобщават на лекарите, тъй като те са в рисковите групи за увреда на бъбреците", казва Божкова.

Какво показва как работят бъбреците

В профилактичните изследвания, които се провеждат всяка година и се заплащат от здравната каса, са включени два такива показателя - единият е серумен креатинин, който се изследва от кръвна проба и албуминът (белтък) в урината.

"Това, което засега не е налично като част от програмите на лекарите, доколкото разбирам е скоростта на гломерулна филтрация, която показва как функционират бъбреците. Тя се изчислява на база на изследвания креатинин с формула, която включва възрастта, пола и стойността на креатинина. На тази база се определя дали бъбреците са запазили функцията си или е настъпило увреждане и трябва да започне лечение", казва Калина Божкова.

По думите й скоростта на гломерулна филтрация (еGFR) показва как бъбрекът филтрира кръвта, за да може да я пречиства от отпадните продукти. И когато тя падне под 60%, това означава, че функцията на бъбрека е наполовина изчерпана, дори и да няма никакви симптоми.

Проблемът в България е, че този показател не фигурира в софтуера на лабораториите и медиците трябва да го изчисляват сами, ако решат да проследят бъбречното здраве на пациента и при проблем - да го препратят на нефролог.

Кои са основните симптоми на бъбречно заболяване

Те са свързани директно с бъбреците и като цяло са чувството на умора и намалена енергия, проблеми с концентрацията, липса на апетит, проблеми със съня и мускулни крампи през нощта.

Симптомите, които донякъде могат да ориентират за здравословен проблем, свързан с бъбреците, са подутите глезени и по-честото уриниране, особено нощем, както и отоците около очите, предимно сутрин, както и сухата, сърбяща кожа.

Според Калина Божкова средно 13% от населението страда от хронично бъбречно заболяване. Най-застрашени са тези със сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет, тъй като увреждането на бъбреците се ускорява при тези заболявания и става въпрос поне за около 400 хиляди души. Голяма част от тях не се лекуват, а съществуват начини останалата бъбречна функция да се запази и да се стигне до хемодиализа едва след 10-15 години.

"В Румъния например са припознали официално хроничното бъбречно заболяване като значима незаразна болест, бреме за здравната система, а след това са организирали цялостен скрининг веднъж годишно на цялото население за него, както и на рисковите групи пациенти, които се изследват на три месеца. Това се извършва чрез общопрактикуващите лекари, които получават стимули да се грижат за бъбречното здраве", казва Божкова.

По думите й съществува разлика между грижата за пациентите в добре функциониращи здравни системи като Холандия, Германия и Франция, в които пациентите твърде късно и доста рядко стигат до хемодиализа и за тях тя е едно междинно звено, защото бързо получават осигурена възможност за трансплантация.

"Мога да предположа от информацията, с която разполагаме в алианса, че те имат много добре функционираща система - първо, за откриване на заболяването в по-ранна фаза и лечение, така че да не се стига до хемодиализа за дълги години, и също имат по добре функционираща система за донорство", казва тя.

В България 3700 души са на хемодиализа и очакват трансплантация. Само за диализа здравната каса е платила 105 млн. лв. през 2022 г. и 123 млн. лв. през 2023 г., като в това число не влиза лечението на съпътстващите заболявания и усложнения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар