🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мобилно приложение ще търси липсващи лекарства

"Намери своето лекарство" ще работи за всеки град на България, скоро се очаква и страница за лекарите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • В програмата ще участват над 700 индивидуални аптеки и аптеки от вериги.
  • Потребителите ще трябва да попълнят три полета - търсеното лекарство, населено място и телефон.
  • След това ще получат обаждане за доуточняване на вида рецепта, точната доза и аптека, от която да го получат.

Мобилното приложение "Намери своето лекарство" започва работа за телефони Apple и Android, съобщиха неговите автори от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). Приложението ще работи от всяка точка на България с три полета за попълване - липсващо лекарство, населено място и телефон за връзка. Не е необходима регистрация, а времето за подаване на сигнал е около 20 секунди.

Търсещият лекарството ще получи обаждане за доуточняване на вида рецепта, точните милиграми от медикамента и аптека, от която да го получи. В момента в програмата ще участват над 700 индивидуални аптеки и аптеки от вериги, за да може пациентът да получи бързо информация къде може да открие своя медикамент.

В скоро време по предложение на д-р Николай Брънзалов и д-р Гергана Николова, членове на управителния съвет на Българския лекарски съюз и лични лекари, ще бъде открита и страница, от която лекарите да научават своевременно за дерегистрирани или временно липсващи лекарства, за да не ги изписват в съответния период.

Защо е необходимо приложението

Близо 3200 лекарства са напуснали България от 2014 до 2023 г., каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на асоциацията за паралелна търговия. Това е и една от причините преди пет години асоциацията да създаде платформа в интернет за търсене на лекарства. Оттогава досега пациенти и лекари са подали 2307 сигнала, като в 41% от случаите медикаментът е бил наличен в търговците на едро и аптеките, но пациентите не са го намерили в конкретната аптека, която са посетили. В 22% от подадените сигнали обаче е ставало въпрос за преустановен внос, а в близо 10% - за лекарство, което не е регистрирано в България, но въпреки това е изписано.

Българският лекарски съюз многократно обръщаше внимание на здравното министерство, че лекарите нямат централизирана система, от която да се информират за спиране на вноса на определени лекарства временно или постоянно, за да не ги изписват или да ги заменят временно с други подобни продукти. До момента обаче системата СЕСПА, която следи за наличностите на медикаменти и спира износа на липсващи лекарства, не играе достатъчно добра роля да служи като информация за всички по веригата. Една от причините за това е, че тя следи само лекарствата, платени от НЗОК, а липсват например антибиотици, които не се плащат от нея.

Какво следва

"Ще продължим нашата работа да търсим предписаното лекарство на всеки нуждаещ се пациент или негов близък в най-близката аптека и да разясняваме причините за липсата му, ако то не е налично. При всички случаи обещаваме да има пълна яснота налично ли е лекарството на територията на страната до 12 часа", каза Боряна Маринкова.

На обажданията на подателите на сигнали ще отговарят магистър-фармацевти или лекари.

"Ние няма да заменяме или да препоръчваме нещо различно от предписаното в рецептата. Единственото, което ще направим, ако установим, че лекарството не е налично в България, е да насочим пациентите обратно за консултация с лекаря", каза Оля Василева, изпълнителен директор на асоциацията за търговия на едро с лекарства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    santa_claus avatar :-|
    Santa Claus
    • + 1

    Ужас

    Нередност?
Нов коментар