🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | Всички обичат Мердин

Кметът на шуменската община Върбица облицова градския транспорт с лика си, защото "хората така поискаха"

Божидар Божков/ Флагман
Божидар Божков/ Флагман
Божидар Божков/ Флагман    ©  Божидар Божков/ Флагман
Божидар Божков/ Флагман    ©  Божидар Божков/ Флагман
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди броени дни Владимир Путин беше преизбран за пети мандат като президент на Русия,като събра 87.26% от гласовете. Той обаче може само да завижда на народната любов към кмета на община Върбица в Шуменско Мердин Байрям. Вярно, градоначалникът от ДПС управлява само за четвърти път, но пък миналата есен получи внушителните 94.44% подкрепа.

Почитта към 44-годишния лесовъд обаче е видима далеч не само в протоколите на ЦИК, ами отскоро буквално се носи по улиците на Върбица и околните населени места. Причината е, че образът му грее от всички нови автобуси на обществения транспорт, закупени с бюджетни средства и предадени на общинската фирма "Върбица транс".

Или както описва гледката бургаският сайт "Флагман", който съобщи новината: "От всичките им страни, без предното стъкло, се вижда от кръста нагоре кметът Байрям. Вляво от рамото му е изписано неговото име, а върху главата му има и послание: "Правим и строим и невъзможното за вас." Тя беше препечатана и от други сайтове и се радваше на умерен успех с усмихнати и гневни емотикони в социалните мрежи, но въпреки колорита си, плачещ за репортаж, не получи нужното внимание от телевизиите.

А би трябвало, защото ако творческото изпълнение (подобно на облицованите като вафли столични автобуси от преди десетилетия) само по себе си е стряскащо, то бледнее пред лаконичното обяснение на кмета защо и как се е стигнало до него: "Хората така поискаха." Все пак при една от предишните си кампании той се явява под мотото "Власт на хората".

Предвид нивото на електорална подкрепа това може и да е така, макар да е спорно дали гласът за Байрям автоматично се пренася в съгласие с всяка негова идея да тунингова общинския автопарк или да строи и невъзможното. Досега през годините той се хвали предимно с възстановителни и ремонтни дейности - на транспорта, на улиците и пътищата, на болницата. Сега той е заявил и твърдо намерение да опази кметобусите си от нелегалните коли, които в миналото довели до фалит предишния превозвач, а сега може да се опитат да сторят същото и с новия. "Това са местни хора, които ги знаем", възкликва Байрям, с което предвид електоралната картина явно визира останалите малко над 5% от хората, предпочели опонента му.

След преизбирането му през 2023 г. пред БНР кметът препотвърждава и намерението си да прави и общинско ВиК дружество. Засега няма информация къде ще бъде разположен образът му и дали когато гражданите пуснат водата, ще потече "Усмихнатото лице на народа". В случай че се чудите, това е слоганът на Мердин Байрям от предходната му кампания през 2019 г., когато печели с едва 64.78%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар