Бизнес в развитие

Нарастват чуждестранните и българските инвестиции в бургаския регион

   ©  Сашка Стоянова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните няколко години се увеличават инвеститорите, които искат да развиват бизнеса си в Бургас. В Северната промишлена зона на града едновременно се изграждат четири нови предприятия. Италиански инвеститор строи фабрика за обувки в Индустриална зона Българово. Руската фирма за производство на хирургически конци и игли "Р1 сьюче", която заработи в Бургас през 2014 г., обмисля откриването на ново предприятие. Ръководството на компанията е поискало от общинската администрация информация за подходящи терени за строеж на производствена база. Тя е необходима във връзка с увеличените заявки на компанията за Русия и Европа, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. "Р1 сьюче" притежава високотехнологично оборудване с няколко степени на хигиена и безопасност. Компанията произвежда 11 хил. вида конци за различни области на хирургията.

Със смели инвестиционни планове е свързано и бъдещото развитие на най-големия производител на кабели в България – "Елкабел", както и на най-големия работодател в региона – "Се Борднетце - България".

Планове за милиони

"Елкабел" обяви намеренията си да изгради нов завод, който ще бъде разположен в промишлената зона на Бургас по пътя за "Лукойл" в близост до магистралата. Общата инвестиция в новата производствена база ще надхвърли 35 млн. евро, съобщи инж. Димитър Паскалев, изпълнителен директор на дружеството. До края на февруари се очаква да бъде готов подробният устройствен план за територията на новия завод. Вече е готов технологичният проект за обекта. Собственикът и надзорният съвет на бургаското дружество ще решат кога точно да започне строителството. Голямата инвестиция изисква подробни проучвания на пазара на кабели, преди да бъде направена първата копка на новото предприятие. То би могло да бъде изградено в рамките на следващите 4-5 години. Бъдещият завод ще бъде оборудван изцяло с нови машини и съоръжения и ще поеме основното производство. Той ще бъде разположен върху 120 хил. кв.м разгъната площ заедно с всички складове. Предвижда се в стария завод да се извършват предимно смесени, многофункционални дейности. През 2015 г. бургаският завод "Елкабел" стартира инвестиции, свързани с разширяване на търговските си бази в страната. Предприятието инвестира 3.5 млн. лв. в изграждането на нова търговска база в Пловдив. Тя е на мястото на бившия мотокарен завод в града и е с обща закрита площ от 800 кв.м и административна част с площ от 3000 кв.м. В новата търговска база в Пловдив "Елкабел" ще предлага пълната гама кабели и други продукти, като идеята е в рамките на една година в Пловдив да се създадат звена и отдели, чрез които да се внасят и кабели, произведени от други фирми. Така компанията планира да разшири максимално номенклатурата си. В завода си в Бургас "Елкабел" също направи инвестиция от 450 хил. лв., която позволи отделянето на производствената от търговската база. Сега клиентите, които искат да закупят стока от бургаското предприятие, няма нужда да влизат в самия завод, както беше досега. Търговската площ е изнесена на ул. "Одрин" 15, в непосредствена близост до предприятието. "Елкабел" разширява и третата си търговска база, която се намира в София. Там се инвестира в осигуряване на по-добър достъп на стоките до магазина. Инвестициите в нови машини и съоръжения в производствената част на предприятието през 2015 г. възлизат общо на 2.5 млн. лв. През последните 10 години в "Елкабел" са инвестирани около 35 млн. лв.

Още работни места

Компанията за производство на електрически кабелни системи за автомобилната промишленост - "Се Борднетце - България", инвестира над 10 млн. евро в оборудване във връзка с новите си проекти - новия модел SUV на Seat и Skoda Yeti. За тях "СЕ Борднетце - България" ще произвежда електрически системи за автомобили от типа KSK - конфигурация, която позволява конкретен автомобил да бъде произведен с функции и екстри изцяло според индивидуалните изисквания на клиента. "Избраният от клиента автомобил притежава персонален идентификационен номер, съдържащ индивидуалните му спецификации. Ние произвеждаме електрическата система на този автомобил, следвайки точно опциите, посочени от клиента", казва главният оперативен директор на компанията Михал Любик. Производството на КSK електрически автомобилни системи използва най-новите технологии и процеси като DYNAMIC ултразвуково спояване, технологии на принципа на студена и топла изолация, контрол на качеството чрез специализирана видеокамера, иновативни методи при изработването на заготовки и полуфабрикати, както и C&C машини с програмно управление. Успешното въвеждане на проекта KSK ще гарантира дългосрочни и бъдещи поръчки с по-голям обем от основния клиент на фирмата - VW Group. "Се Борднетце - България" има заводи в Карнобат и Мездра. Ръководството на компанията обяви, че във връзка с новите си проекти през 2016 г. ще наеме на работа още 800 души - 600 в Мездра и 200 в Карнобат. Става въпрос както за работници в производството, така и за квалифициран помощен, административен и технически персонал. До този момент са наети само част от работниците, предстои подборът на останалите служители.

"СЕ Борднетце - България" осигурява работа на общо 4000 души, като заетите в завода в Карнобат са 1676, а в Мездра - 1634. През 2015 г. работниците в Карнобат са увеличени със 128 души. "Определено имаме трудности при наемането на нов персонал", казва Любик. Затова част от проектите си компанията прехвърля в други локации на групата – Румъния и Молдова, но продължава да търси работници и експерти у нас. "Целта ни е да запазим в България най-важните си проекти – Seat SUV и Skoda Yeti", казва главният оперативен директор на "СЕ Борднетце - България". По новия проект за Skoda Yeti предстои да бъдат наети 25 български инженери, които владеят добре немски език.

Все още няма коментари
Нов коментар