След слабото лято 2015 сега хотелиерите очакват по-добър сезон

Инфраструктурата и сигурността са два от основните проблеми на туризма в Бургас, смятат от регионалната туристическа камара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според регионалната туристическа камара цените за ползване на чадър и шезлонг трябва да се намалят, защото през 2015 г. това е бил един от големите проблеми, отблъснали туристите от българското Черноморие.

По-слаб туристически сезон 2015 г. отчитат от Бургаската регионална туристическа камара. Въпреки това данните не са толкова песимистични, колкото бяха първоначалните прогнози на бранша. От март до октомври Бургаска област е посетена от 1 140 779 чуждестранни туристи, а за същия период на 2014 г. са били 1 221 672. Това е спад от малко над 7%. А най-сериозен като брой туристи е отливът на руския пазар.

"В България не се прави достатъчно за връщане на руските туристи, нямаме ясна чартърна програма по отношение на Руската федерация", казва председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. Той прогнозира ръст от едва 3 до 5% на руски туристи през новия туристически сезон. Сред мерките, които е начертала камарата за постигане на по-сериозен ръст на туристите през 2016 г., влизат цялостна актуализация на Закона за туризма, както и преработване на всички наредби за прилагането му. "Нужни са спешни съществени промени във визовата политика на България спрямо Близкия изток, Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Казахстан, Армения, Узбекистан и Грузия, назначаване на туристически аташета във водещите наши туристически пазари, които ежемесечно да анализират състоянието им", смятат от камарата. Друг спешна мярка, която трябва да се приложи, е подобряването на туристическата инфраструктура.

Според камарата Министерството на туризма трябва да наложи намаляване на таксите за ползване на чадър и шезлонг, защото през 2015 г. това е бил един от големите проблеми, отблъснали туристите от българското Черноморие. Препоръчително е не само намаляване на цената на визата за руските туристи, но и облекчаване на бюрокрацията относно издаването им така, както са направили държави като Кипър, Турция и Гърция, смятат още от браншовата организация на Бургас, в която членуват 171 фирми - туроператори, хотели, университети, професионални гимназии и други.

По-малко чуждестранни туристи

От регионалната туристическа камара отчитат спад от над 100% на туристите от Украйна, почивали през 2015 г. в регион Бургас. Спадът от туристите от Русия е с 24%, от Норвегия - с 28.4%, Италия - 92%, Германия – 20%, Австрия – 51%. Ръст отбелязват посещенията на туристи от Израел - с 26%, Чехия - с 10%, Англия - със 7.55%, Франция - с 22%, Белгия - с 26.5% и Естония - с 43%. Сред причините, които отблъскват туристите от курортите ни, от БРТК посочват на едно от първите места ниската квалификация на персонала, невладеене на чужди езици, грубо отношение към туристите, безогледно високи цени за чадър и шезлонг, съчетани с грубо отношение на спасители и концесионери. Нотките на несигурност и кражбите в хотелите или на плажа също отблъскват туристите. Проблем според браншовата камара е и занемареният контрол на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към концесионерите, довел до незавидно състояние на инфраструктурата в черноморските ни курорти. All inclusive услугите с ниска себестойност и ниска цена доведоха до лавина от рекламации и недоволство от страна на туристите заради незадоволително качество, сочи още годишният доклад на камарата. "Отношението ни към руските туристи не е на висота. Така губим пазара на младите руски граждани, които са високо платежоспособни. България се превърна в дестинация, търсена само от възрастни туристи и такива, които са си купили апартаменти тук. Оказва се, че не стоим на руския пазар като динамична и съвременна дестинация, а по-скоро като нискобюджетна курортна страна", казва Иванов.

През изминалия сезон се затвърждава негативната тенденция от последните 3-4 години за продължаващ спад на туристи от всички скандинавски държави, избиращи за почивка Южното Черноморие. През лятото на 2015 г. около 67 хил. скандинавци са пристигнали на летище Бургас, в това число 24 хил. туристи от Дания, 21 хил. от Норвегия, около 11 хил. от Швеция и 10 хил. от Финландия. Това представлява спад от 15-20% спрямо предходната 2014 година. "За наше учудване България не успя да привлече повече туристи от Скандинавия въпреки затварянето на дестинации като Тунис и Египет в началото на летния сезон", подчертават от БРТК. От камарата посочват като основна причина за низходящата тенденция липсата на интерес от страна на скандинавците, които свързват страната ни не само с ниските цени, но и с ниското качество на предлагания продукт. Прави впечатление, че нискотарифната компания Norwegian Air Shuttle достига вече почти 50% от скандинавския трафик към летище Бургас. Тя бавно измества традиционните туроператори и осигурява все повече индивидуални клиенти, много от тях собственици на ваканционни имоти по Южното Черноморие.

...и по-малко български

По данни на БРТК за осеммесечието на 2015 г. в чужбина са почивали повече от 560 хил. българи. Българският турист смята, че не е на достатъчно високо ниво обслужването в България и по тази причина търси страни като Гърция, Турция, Кипър, Малта, ОАЕ, Испания и др. "Пропуснали сме възможността да компенсираме спада на чуждестранни туристи в региона, който е от 7.09% за 2015 г., с наши туристи, още повече че нашите сънародници не са по-малко платежоспособни от другите", казва председателят на БРТК. Според него българинът намира в чужбина това, което търси, а именно добро обслужване, качествен и разнообразен all inclusive, чисти плажове, безплатни чадъри и шезлонги. Ниските цени на семейните хотели и къщите за гости са насочили през изминалия сезон много пенсионери и младежки групи на юг от Бургас - Синеморец, Царево, Китен, Приморско, Созопол, Черноморец.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolayrangelov avatar :-|
    Николай Рангелов

    Брей, можели и грамотни обобщения и анализи да правят тези браншовици. Че в медиите обикновено гласовете им се чуват само с възгласи "Искаме, искаме...".
    Прави впечатление очакването за до 5% ръст на руските туристи, което силно контрастира с очаквания в няколко десетки процента такъв от случайността, назначена за министър. Явно само с изброяване на проблемите на другите дестинации няма да стане.

    Нередност?
Нов коментар